Πολιτική “ίσων αποστάσεων” θέλει να δείξει ότι τηρεί η Άγκυρα στην κρίση στην Ουκρανία καθώς έχει άριστες σχέσεις με το Κίεβο, αλλά και είναι στενά συνδεδεμένη με την Μόσχα. Όμως ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας και υποστηρίζει τη εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου”.
Τα λόγια Καλίν φανερώνουν πως η Τουρκία δεν στηρίζει τις κινήσεις της “συμμάχου” της Ρωσίας στην Ουκρανία και ειδικά στην Κριμαία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα δικαιώματα των Τατάρων, που τα είχε ξεχάσει ελαφρώς τελευταία, αλλά τώρα την βολεύουν, όπως φαίνεται να τα ξαναθυμηθεί.”Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στη Μαύρη Θάλασσα απειλούν όλους”, είπε και ζήτησε να παραμείνει η Μαύρη θάλασσα περιοχή ειρήνης και συνεργασίας.
Από τα ανωτέρω φαίνεται πως η Τουρκία, οδεύει στο να διαλέξει στρατόπεδο; Μεγάλη κουβέντα. Σίγουρα βολεύει την Άγκυρα η ένταση στην περιοχή καθώς, χωρίς αμφιβολία αυξάνει την γεωστρατηγική της σημασία τόσο για τη Δύση, όσο και για τη Ρωσία, με την πρώτη να επιθυμεί την ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας, βάσει και των υποχρεώσεών της στο ΝΑΤΟ, αν και εφόσον χρειαστεί και τη Μόσχα να θέλει μια τουλάχιστον ουδέτερη, αν όχι φιλική προς αυτήν Τουρκία.
Οι δηλώσεις Ερντογάν, όμως, διά στόματος Καλίν, φυσικά δεν ικανοποίησαν τη Ρωσία. Αντιδράσεις ήδη υπήρξαν στη Μόσχα, αλλά όχι επίσημες, εκ Κρεμλίνου δηλαδή. Το παιχνίδι παίγνιο Πούτιν-Ερντογάν συνεχίζεται για την ώρα αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα καταλήξει. Πάντως η ένταση στην Ουκρανία μόνοι καλή για τα ελληνικά συμφέροντα δεν είναι, καθώς ενισχύει την σημασία της Τουρκίας και ανοίγει την όρεξη του αδηφάγου Ερντογάν να ζητήσει ανταλλάγματα.
Δεν θα ήταν καθόλου καλό να πληρώσουν Ελλάδα και Κύπρος τις τυχόν παραχωρήσεις της Δύσης προς τον Ερντογάν για να τον επαναπροσδέσουν, όπως πιθανώς θα πιστεύσουν, στο αντιρωσικό άρμα. Από την άλλη έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα προσφέρει η Ρωσία στην Τουρκία για να την κρατήσει κοντά της, όσο αυτό είναι δυνατό. Πάντως η Ρωσία πληρώνει το ποντάρισμά της σε λάθος άλογο. Ο έμπειρος Πούτιν ήξερε εξ αρχής ότι Τουρκία και “μπέσα” δεν πάνε μαζί.
Δημοσίευση σχολίου