GuidePedia

0

 Αντιδράσεις από Αθήνα, Ρώμη και Κάϊρο για την τουρκική παρέμβαση στη χώρα.

Ενα σκληρό παιχνίδι πολυεπίπεδων συμφερόντων βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με επίκεντρο τη Λιβύη και τη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία είναι σαφέστατα και ξεκάθαρα φιλοτουρκική.

Λιβύη – Ιταλία – Αίγυπτος

Η εξαιρετικά καυστική επίθεση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι εναντίον του Ερντογάν, τον οποίον χαρακτήρισε “δικτάτορα”, για τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές, είναι προφανές ότι συνδέεται με τις πιέσεις που ασκεί η Ρώμη, βλέποντας την προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη.

Αυτό, πιθανότατα “διαβάζει” και η Άγκυρα, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει το πάγωμα της παραγγελίας εκπαιδευτικών ελικοπτέρων από την Ιταλία.

Πέραν της Ιταλίας, και η Αίγυπτος πιέζει την Τουρκία για την απεμπλοκή της το ταχύτερο δυνατό από τη Λιβύη, ενώ η Αθήνα έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο, ο οποίος έχει τελικό στόχο την ακύρωση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Δεμένες οι τύχες Λιβύης-Τουρκίας

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, ωστόσο, χωρίς διπλωματικές ευγένειες, στέλνει ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συμφέροντά της κινούνται εκ παραλλήλου με τα τουρκικά.

Ετσι, την ίδια ώρα σήμερα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα προσγειώνεται στη Βεγγάζη για το άνοιγμα ελληνικού προξενείου, αλλά και για να επαναλάβει το μήνυμα για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Τρίπολης, συνοδευόμενος από 14 (!) υπουργούς που αποτελούν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, τον επικεφαλής του στρατού και τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας θα καταφτάνει στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα, θα συναντηθεί με τον Ερντογάν, ενώ οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα έχουν κατ ιδίαν επαφές με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Στόχος της πολυπληθούς κυβερνητικής αποστολής της Λιβύης στην Τουρκία, σύμφωνα με αρκετά διεθνή ΜΜΕ, είναι να επιβεβαιώσει τη συμφωνία για το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, να νομιμοποιήσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και να την εξαιρέσει από την συμφωνία για την αποχώρηση όλων ξένων μαχητών από τη χώρα.
Ενα στοιχείο, μάλιστα, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις περιοχές της χώρας. Που σημαίνει ότι η στάση της χώρας απέναντι στην Άγκυρα πολύ δύσκολα θα αλλάξει στο μέλλον.

Οι απειλές για επιστροφή των γεωτρύπανων

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα ο Φατίχ Ντονμέζ υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, επανέλαβε την απειλή ότι σεισμογραφικά και γεωτρύπανα επιστρέφουν το επόμενο διάστημα στην Αν. Μεσόγειο.

Αν δεν πρόκειται για απλή απειλή, τότε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται να προοιωνίζεται τη βούληση της Τουρκίας να ζητήσει, μέσω της Λιβύης, άδεια ερευνών εντός του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι θα κινητοποιούσε και πάλι τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2020.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top