GuidePedia

0

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να στοχοποιηθεί από όλους όσους έχουν συμφέροντα στη Λιβύη. 

Στο στόχαστρο όλων όσοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα στη Λιβύη αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φαίνεται να μπαίνει για τα καλά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρωτοφανής δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, προκάλεσε πέραν από την «έκρηξη» του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και το πάγωμα της παραγγελίας εκπαιδευτικών ελικοπτέρων από την Ιταλία. Αυτό άλλωστε αναδεικνύουν και τα πρωτοσέλιδα των Ιταλικών εφημερίδων.

Και η Ιταλία ασκεί τις δικές της πιέσεις πλέον καθώς βλέπει ότι η Άγκυρα εισχωρεί στρατιωτικά όλο και περισσότερο στη γειτονική χώρα της Βορείου Αφρικής.

Την ίδια στιγμή και η Αίγυπτος, το φιρμάνι που αποστέλλει στην Τουρκία είναι ότι θα πρέπει ν’ απεμπλακεί το συντομότερο από την Λιβύη.

Ρώμη και Κάιρο εκείνο που επιδιώκουν είναι με τον πλέον σαφή τρόπο να δώσουν στην Τουρκία το χαρτί της «έξωσης» από την Τρίπολη, καθώς αυτό που παρατηρείται είναι πως η Άγκυρα θέλει να ισχυροποιήσει με κάθε τρόπο την παρουσία της στη Λιβύη και να χειραγωγήσει την κυβέρνηση.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας και τα γεωτρύπανα της Άγκυρας…

Παράλληλα ο διπλωματικός Μαραθώνιος της Αθήνας, όπου ξεκίνησε πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ταξίδι του στη Λιβύη και το άνοιγμα της Ελληνικής πρεσβείας ύστερα από 14 χρόνια, αναδεικνύει το ενδιαφέρον της Αθήνας να επιχειρήσει την ακύρωση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Μάλιστα το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την Δευτέρα στην Ανατολική Λιβύη στην περιοχή της Βεγγάζης και το άνοιγμα προξενείου, μαρτυρά την Ελληνική προσπάθεια ώστε να γίνει μια νέα αρχή με τη γειτονική χώρα.

Η Αθήνα επικεντρώνεται και στο να επηρεάσει εγκαίρως τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης στο σημαντικό ζήτημα των υδρογονανθράκων.
Πριν μια εβδομάδα ο Φατίχ Ντονμέζ υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, επισημαίνουν πηγές, επανέλαβε ότι σεισμογραφικά και γεωτρύπανα επιστρέφουν το επόμενο διάστημα στην Αν. Μεσόγειο. Επιτελείς «βλέπουν» ότι εφόσον η Τουρκία θελήσει να βάλει και πάλι φωτιά στην περιοχή, δεν αποκλείεται μέσω της Τρίπολης να ζητήσει άδεια ερευνών εντός του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, κάτι που θα κινητοποιούσε και πάλι τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην καρδιά της Αν. Μεσογείου, σε μια περιοχή που τον Ιούνιο του 2020 το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία είχαν δώσει για πρώτη φορά ιδιαίτερα ηχηρό παρόν.

Πάντως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλάχ Χαμίντ Νμπάιμπα, μετά τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ώρα που ταξιδεύει ο Νίκος Δένδιας στη Βεγγάζη, εκείνος θα βρίσκεται στην Τουρκία, συνοδεία 14 υπουργών.

Όμως και η Ευρώπη έχει τα δικά της στοιχεία και δεν έχει προειδοποιήσει λίγες φορές την Τουρκία. Και μέσω της επιχείρησης «IRINI» γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο ότι στην περιοχή εκείνος που είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η Τουρκία.

Δεν είναι μόνο τα δυο ναυτικά επεισόδια με την άρνηση νηοψίας από commandos που επιβαίνουν στα πλοία που λαμβάνουν μέρος στην «IRINI». Μέσα στον Φεβρουάριο, σύμφωνα και με Γερμανικά δημοσιεύματα, σημειώθηκαν ακόμη δυο αρνήσεις νηοψίας σε ύποπτα πλοία Τουρκικών συμφερόντων, με το Τουρκικό ΥΠΕΞ να στέλνει εκ νέου mail στο Ευρωπαϊκό στρατηγείο της «IRINI», επισημαίνοντας πως δεν συναινούν για τη νηοψία.

Η μεταφορά οπλισμού στη Λιβύη από την Τουρκία έχει καταγραφεί και στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών την ώρα που γίνεται έκκληση να σταματήσουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα της Βόρειας Αφρικής.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top