GuidePedia

0


Οταν το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «USNS Yuma» ξεφόρτωνε προσφάτως επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι με τους φονικούς πυραύλους Hellfire και άρματα μάχης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι γνωρίζοντες το έβλεπαν σαν μια πρόβα τζενεράλε των Αμερικανών για τη χρήση του λιμανιού αυτού. Ισως ποτέ στο παρελθόν αμερικανός πρεσβευτής να είχε επισκεφθεί τόσες φορές το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ούτε βεβαίως ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας Ντέιβιντ Μπέργκερ να κάνει για το λιμάνι τόσο ενθουσιώδεις δηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς το ως «κάτι φοβερό για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος». Ακόμα δύο αμερικανικές ή συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ κοινοπραξίες εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι. Και το σημαντικότερο; Η Αλεξανδρούπολη κατέχει πρωτεύουσα θέση στο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Τι συμβαίνει ακριβώς;

Γιατί όμως οι Αμερικανοί θέλουν τόσο πολύ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Τι είναι αυτό που κάνει τους Αμερικανούς να ξεχωρίζουν το λιμάνι αυτό ως μοναδικό στρατηγικό σημείο; Περίπου σαν τη Σούδα. Τα ερωτήματα αυτά έρχονται και επανέρχονται συνεχώς και θα έρχονται ακόμα πιο συχνά όσο πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι απαντήσεις που δίνονται είναι αρκετές αλλά μόνον μία φαίνεται να ξεχωρίζει: Στα σχέδια των Αμερικανών, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, είναι να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων (και) στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της ανανεωμένης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Με δυο λόγια, όταν το αμερικανικό «USNS Yuma» ξεφόρτωνε το πολεμικό υλικό με την ισχυρότατη δύναμη πυρός στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν το προόριζε μόνον για ασκήσεις στην περιοχή, έστω στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη. Και ας εξέφραζε ανησυχίες η Αγκυρα ότι στρέφεται εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη. Το θέμα όμως της Ουκρανίας αποτελεί μείζον ζήτημα για τους Αμερικανούς, όπως το έθεσε και ο νέος πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν.

Ασφαλές σημείο

Η Αλεξανδρούπολη θα προσφέρει ένα ιδανικό στρατηγικό σημείο για να απλωθούν ταχύτατα αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα όχι μόνον προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ανατολική Ευρώπη. Θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί δείχνουν τόσο πολύ ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνον. Ενδιαφέρονται και για άλλα λιμάνια (για να τα χρησιμοποιήσουν ως υποδομές), όπως του Βόλου και της Καβάλας. Ο κύριος άξονας όμως θα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου εκεί κοντά σκοπεύουν να ιδρύσουν και μια βάση ελικοπτέρων ή ακόμα να ξεφορτώνουν τα τάνκερς υγροποιημένο αέριο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι Πάλμερ, Πάιατ και Φλέγκερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση πως οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Καβάλας (που τους ενδιαφέρουν, κυρίως, ως υποδομές) θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Εως ότου κλείσει η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών βάλουν τις υπογραφές τους, υπήρξε ένα είδος προετοιμασίας για την επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με στόχο να του προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βοήθησαν ώστε να απομακρυνθεί η βυθισμένη βυθοκόρος από το λιμάνι. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ο,τι αυτομάτως αυξάνει την εμπορική αξία του λιμανιού.

Υπάρχει όμως ακόμα ένας λόγος που οι Αμερικανοί σφόδρα ενδιαφέρονται για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αποδίδουν μεγάλη σημασία στην περιοχή, ως αντίβαρο στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Επιδιώκουν να διασφαλίσουν την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής. Πώς θα το πετύχουν αυτό; Με τη Σούδα νοτίως και (πολύ πιθανά) με την Αλεξανδρούπολη βορείως

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top