Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Τζο Μπάιντεν έλεγε ότι ο Τραμπ «είναι το κανίς του Πούτιν». Και πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε πως δεν έβλεπε, και δεν άκουγε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρηματοδοτεί τους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Στα τέλη Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν δήλωνε στο CBC ότι η Ρωσία αποτελεί «την μεγάλη και κύρια απειλή» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Στις 20 Νοεμβρίου, ο Φίλιπ Στίβενς από τους Financial Times έθετε το ερώτημα εάν η αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και εάν ο ατλαντισμός του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα πλήξει το ισχύον status quo.
Οι “κατεστραμμένες” σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ
Την πρώτη απάντηση την έδωσε έναν μήνα μετά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν επίσης ρωτήθηκε στην ετήσια συνέντευξή του εάν φοβάται πλήγμα στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να πληγεί, είναι ήδη κατεστραμμένες».
«Δεν περιμένουμε τίποτε καλό» από τον Τζο Μπάιντεν δήλωνε τις ίδιες μέρες στο Interfax ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ Σεργκέι Ριαμπκόφ: «Θα ήταν περίεργο», έλεγε, «να περιμένουμε κάτι καλό από ανθρώπους που, πολλοί ανάμεσά τους, έχουν κάνει καριέρα με την ρωσοφοβία, βγάζοντας χολή για την χώρα μου».
Ο “δολοφόνος” Πούτιν και ο νέος “Ψυχρός Πόλεμος”
Την δεύτερη, και καταλυτική , απάντηση την έδωσε χθες ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντας, σε παναμερικανική τηλεοπτική μετάδοση, τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο». Και προειδοποιώντας ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Τραμπ – μια ανάμειξη, που κατά τον αμερικανό πρόεδρο τεκμηριώνεται πλέον από αδιάσειστα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ,
Ακολούθηκε η ανάκληση από την Μόσχα του ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ φέρουν τον Λευκό Οίκο έτοιμο να επιβάλει και σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας με καθολική απαγόρευση εισαγωγής η προμήθειας όπλων από και προς την χώρα, και η ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης οδήγησε σε παγκόσμια πρωτοσέλιδα περί της έναρξης του νέου «Ψυχρού Πολέμου».
Το εάν αυτό θα συμβεί, κι εάν μπορεί να συμβεί, θα το δείξουν οι επόμενοι μήνες. Το βέβαιο, όμως, είναι πως όπου κι εάν καταλήξουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στην εποχή Μπάιντεν θα περάσουν προηγουμένως από σκληρή δοκιμασία.
Το “δόγμα Μπάιντεν” θέλει μια ελεγχόμενη Ρωσία
Όπως είναι βέβαιο και ότι οι χθεσινοί «κεραυνοί» Μπάιντεν στο ΑΒC και την εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλος δεν ήταν ούτε αυθόρμητοι, ούτε προϊόν θυμικού. Η συγκράτηση και η οριοθέτηση της δράσης του Πούτιν αποτελεί στρατηγική επιλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ πριν ακόμη από την εκλογή του. Και σκοπεύει να την υπηρετήσει μέχρι τέλους, ακόμη κι εάν αυτό προϋποθέτει ακόμη και την ρήξη με την Ρωσία.
Πίσω από αυτή την επιλογή βρίσκονται τέσσερις βασικοί άξονες της πολιτικής Μπάιντεν όπως εκείνος την ορίζει στο δόγμα «η Αμερική επιστρέφει»:
Η ανάσχεση της επιρροής και της δράσης της Μόσχας εκτός των ρωσικών συνόρων που, ντε φάκτο, αμφισβητεί την αμερικανική ηγεμονία σε συγκεκριμένες γεωπολιτικές ζώνες. Η συνεχιζόμενη παρουσία της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως και ο ρόλος της Μοσχας στην Συρία δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα Μπάιντεν.
Η επαναβεβαίωση του status των ΗΠΑ ως πολιτικού και στρατιωτικού πυλώνα του δυτικού κόσμου και του ΝΑΤΟ – ενός status που ξεθώριασε στην εποχή Τραμπ.
Η έμπρακτη εξουδετέρωση κάθε υπόνοιας ότι η «ηγέτιδα Αμερική» μπορεί να ανεχθεί οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά της από ξένη δύναμη.
Η εμπέδωση, και στο εσωτερικό ακροατήριο των ΗΠΑ, ότι ανεξαρτήτως πολιτικών στρατοπέδων και διαιρέσεων ουδείς μπορεί, και σε κανέναν δεν θα επιτραπεί, να συμμαχεί με τον εξωτερικό εχθρό σε βάρος της ηγεμονίας του αμερικανού έθνους.
Δημοσίευση σχολίου