Η Τουρκία αισθάνεται ότι παρακάμπτεται εξαιτίας των σχεδίων να περαστεί υποβρύχιο καλώδιο από το Ισραήλ προς την Κρήτη μέσω Κύπρου. Η Άγκυρα κάλεσε εγγράφως τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να απέχουν από περαιτέρω βήματα χωρίς την συναίνεση της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε το Anadolu.
Τα παραπάνω αναφέρει ανταπόκριση του Andreas Mihm από την Βιέννη. Σημειώνει, μεταξύ άλλων:
Τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Νέα θαλάσσια διαμάχη με την Τουρκία»
Υπότιτλος: “Διαμαρτυρία (της Τουρκίας) κατά της γέφυρας ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη προς το Ισραήλ”
Η παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια μιας δήλωσης προθέσεων που υπέγραψαν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα για την τοποθέτηση του καλωδίου των 1.200 χιλιομέτρων που θα συνδέσει το Ισραήλ με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η γέφυρα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με 647 εκ. Ευρώ, ενδεχομένως να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2023. Η Τουρκία θεωρεί ότι πλήττονται τα δικαιώματά της, καθώς ισχυρίζεται πως η διαδρομή αγγίζει την υφαλοκρηπίδα και επομένως τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έρευνες μπορούν κατά το Διεθνές Δίκαιο να πραγματοποιούνται μόνο με τη συγκατάθεση τής, ενώ θα πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων για εργασίες τοποθέτησης καλωδίων.
Τα κυριαρχικά δικαιώματα στα ανατολικά της Μεσογείου αποτελούν αντικείμενο αντιδικίας. Ο ανταποκριτής αναφέρει ότι η Τουρκία έχει κηρύξει ΑΟΖ σε μεγάλα τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς προηγουμένως να έχει διαπραγματευτεί με τις γειτονικές της χώρες, γεγονός που τις έχει εξοργίσει. Το διακύβευμα είναι και η πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, όπως το φυσικό αέριο.
Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται κοιτάσματα φυσικού αερίου. Με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου σχεδιάζει να εξάγει φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του νέου αγωγού EastMed, ο οποίος θα φτάνει δια της Κύπρου και της Κρήτης στην ελληνική ηπειρωτική χώρα.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θέλει να επεκτείνει τον ρόλο της ως σταθμού διανομής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο.
Οι σεισμικές έρευνες σε αμφιλεγόμενα ύδατα κοντά στα ελληνικά νησιά και την Κύπρο είχαν οδηγήσει πέρυσι σε εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.
Μόλις την Τρίτη, την επομένη της ένστασης της Τουρκίας σε σχέση με το υποβρύχιο καλώδιο, διαπραγματευτές από την Ελλάδα και την Τουρκία επανέλαβαν τις διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο τις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση των συνοριακών διαφορών μεταξύ των δύο κρατών. Οι συνομιλίες ξανάρχισαν τον Ιανουάριο μετά από διακοπή πέντε ετών.
Δημοσίευση σχολίου