GuidePedia

0


Δεν κρύβεται ο εκνευρισμός που προκάλεσε στην Άγκυρα η παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δεν είπε τίποτα περισσότερο ότι η αποδέσμευση του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II στην Ελλάδα είναι ειλημμένη απόφαση για τις ΗΠΑ. Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η τουρκική φιλοκυβερνητική -αν υπάρχουν και άλλες- “Χουριέτ”, αναφέρεται στο θέμα στάζοντας “χολή”, καταγγέλλοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για ξαφνική στροφή και “διπλοπροσωπία”!

Σαν να μην είναι η Ελλάδα χώρα-σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σαν να μην προέβη η Τουρκία σε μη φιλικές, αν όχι εχθρικές, κινήσεις σε βάρος της Συμμαχίας που μόνο τύποις είναι μέλος η Άγκυρα. Για τους Τούρκους, η προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία, παρότι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο είχε χαρακτηριστεί ως μη φιλική ενέργεια, αλλά και ασύμβατη με κάθε σκέψη συνύπαρξης με τα F-35, δεν αλλάζει καθόλου την εικόνα!

Τι κι αν έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο να απομακρύνουν την αμυντική βιομηχανία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής, τι κι αν αρνήθηκαν να παραδώσουν τα τουρκικά μαχητικά που είχαν εξέλθει από τη γραμμή παραγωγής, τι κι αν εκδίωξαν τους Τούρκους Ιπταμένους και το προσωπικό εδάφους που εκπαιδευόταν στις ΗΠΑ! Κι όλα αυτά μετά από μακροχρόνιες προειδοποιήσεις, τόσο μακροχρόνιες, που κινδύνεψε να καταστραφεί η αξιοπιστία της Ουάσιγκτον από την σχεδόν… Ιώβειο υπομονή που επέδειξε.

Οι Τούρκοι επέμειναν στη γνωστή ψευδή, φθηνή δικαιολογία: Τους S-300 στην Κρήτη! Συγκρίνει ένα υπερσύγχρονο σύστημα (S-400) που θεωρείται βασική απειλή για κάθε δυτικό ιπτάμενο μέσο, με ένα το οποίο ΔΕΝ αγόρασε η Ελλάδα, αλλά το παρέλαβε ως μέρος της λύσης του αδιεξόδου που προκλήθηκε όταν πήγε να μεταφερθεί στη Κύπρο!

Ένα σύστημα το οποίο ουδέποτε διασυνδέθηκε με την υπόλοιπη ελληνική αεράμυνα και δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα επέλυσε. Ένα σύστημα του οποίου η τεχνολογία -δεν έχει αναβαθμιστεί- είναι 22 ετών παλιά (η κρίση των S-300 έγινε το 1998)! Μόνο κρετίνους μπορούν να πείσουν οι Τούρκοι. Υπάρχουν πολλά περισσότερα επιχειρήματα που αφορούν στη χρήση του, αλλά ας μείνουμε εδώ…

Η παλαιότητά του και μόνο, αλλά και όπως έχει αποδειχθεί στα πεδία των μαχών, το έχουν πλέον καταστήσει αναποτελεσματικό και απόλυτα ευάλωτο στα ηλεκτρονικά αντίμετρα ισχυρών στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας δυτικών χωρών. Άρα, πολύ απλά, ΔΕΝ αποτελεί ζωτική απειλή για το δυτικό – συμμαχικό οπλοστάσιο!

Κι επειδή πολλοί έχουν βγει με άκομψο τρόπο “στα κεραμίδια” και “σκούζουν”, μπερδεύοντας ανόμοια πράγματα μεταξύ τους, να κάνουμε μια παρατήρηση… Σιγή ιχθύος καταγράφεται στην τουρκική πλευρά για την προοπτική ναυπήγησης για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φρεγατών MMSC. Φανταζόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο εάν συμβεί… το θαύμα και οι Αμερικανοί αποδεσμεύσουν για την Ελλάδα τα πολυπόθητα Arleigh Burke, καλύπτοντας άμεσα την πάγια επιχειρησιακή απαίτηση για πλοία αεράμυνας περιοχής.

Οι πληροφορίες από πολλαπλές πηγές συγκλίνουν, στο ότι η ελληνική πλευρά σχεδόν θέτει ως προϋπόθεση συζήτησης της προμήθειας των MMSC, την αποδέσμευση δυο Arleigh Burke. Εάν αυτό συμβεί, είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα έχουμε περισσότερα πρωτοσέλιδα στα τουρκικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διότι κατά τα άλλα, όταν τα MMSC μοιάζουν… σκανδαλιστικά με τις τουρκικές Milgem, ιδίως την τελευταία διαμόρφωση που ετοιμάζουν, έστω κι αν τα ελληνικά θα είναι κατά κάτι ικανότερα πλοία, τους Τούρκους δεν δείχνουν να τους πείθουν ότι θα ανατρέψουν το στρατιωτικό, ναυτικό εν προκειμένω, ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή.

Κατά συνέπεια, ας αφήσουμε τις πολλές και ελάχιστα κολακευτικές διατυπώσεις που επιλέγονται τον τελευταίο καιρό, ένθεν κακείθεν και ας εστιάσουμε σε κάτι που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Συστήματα όπως τα μαχητικά F-35 και Rafale, αλλά ασφαλώς τα Arleigh Burke, ασφαλώς και θα θορυβήσουν έντονα την Τουρκία. Για πολλούς λόγους. Οπότε ας επικεντρωθούμε στην ουσία που δεν είναι άλλη από την πραγματική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.



πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top