GuidePedia

0

     Έντονη στρατιωτική κινητοποίηση στην Α. Μεσόγειο

Ευάγγελος Δ. Κόκκινος
ΗΛιβύη επανέρχεται σταθερά στο προσκήνιο, καθώς η τουρκική αεροπορική "γέφυρα" προς τη βορειοαφρικανική χώρα ενεργοποιήθηκε ξανά σήμερα το πρωί, ωστόσο ένα αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) έκανε επίσης την εμφάνισή του στην περιοχή.

Δύο τουρκικά αεροσκάφη Airbus A400M (κωδ. 17-0078 & 18-0093 - διακριτικό TUAF219 / 220) έφυγαν σήμερα το πρωί από την αεροπορική βάση του Ικόνιου για τη Λιβύη και ένα τρίτο A400M (κωδ. 18-0094 - callign TUAF221) απογειώθηκε από τη Σμύρνη με τον ίδιο προορισμό.

Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, περίπου στις 12:00 CET.

Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη επιχειρεί και ένα Boeing RC-135U (κωδ. 64-14849 - διακριτικό LARD53) της USAF που αναχώρησε από την αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Το αμερικανικό αεροσκάφος παρακολουθεί την περιοχή της Τρίπολης, της Βεγγάζης και της Σύρτης, στη δεύτερη αποστολή του εντός μίας εβδομάδας, με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου, όπως επιβεβαιώνει το itamilradar.

Το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα στη Λιβύη έχει αυξηθεί αισθητά, καθώς η Τουρκία στέλνει εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ελικόπτερα, καθώς και οπλικών συστημάτων διαφόρων τύπων, με σκοπό να στηρίξει την τουρκολιβυκή συμφωνία την οποία καθόλου τυχαία εδώ και μερικές ημέρες εκθειάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με έναν πρώην Τούρκο πιλότο σε αεροσκάφη F-16, η τουρκική πολεμική αεροπορία φέρεται να έχει αναπτύξει επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα στην βάση Αλ Βατίγια στη Λιβύη. Η ανάπτυξη έξι τουρκικών μαχητικών F-16 στην ίδια βάση αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία παρέδωσε στον Χαφτάρ πρόσφατα δύο αεροσκάφη SU-24 για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του LNA κατά των τουρκικών βλέψεων στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) ανακοίνωσε ότι ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ξεκίνησε μια τεράστια κινητοποίηση των στρατευμάτων του στην ανατολική Λιβύη, παρά τον συνεχιζόμενο δεύτερο γύρο πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του Χαφτάρ αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρηνική επίλυση του ζητήματος της Λιβύης, ειδικά μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο.

Οι πολιτοφυλακές του Χαφτάρ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην βοήθεια των Εμιράτων, με την παρουσία κινεζικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Wing Loong II.

Ο Χαφτάρ γνωρίζει ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να προσπαθήσουν καν να διαπραγματευτούν, για αυτό και έχει σε ετοιμότητα δράσης τις δυνάμεις του, σε συνεννόηση με την Αίγυπτο.
Οργή Τούρκων για τη "ΜΕΔΟΥΣΑ"

"Μια «πολυεθνική αεροπορική άσκηση» ξεκίνησε από την πόλη της Αλεξάνδρειας, με συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας. Τα αεροπορικά και θαλάσσια στοιχεία των χωρών συμμετέχουν στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου", αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, επιτιθέμενα στη συνέχεια για τη στρατιωτική κινητοποίηση στην περιοχή.

Οι Τούρκοι ενοχλούνται από την ηχηρή παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις στρατιωτικές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί κατά των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων, γεγονός που γίνεται όλο και πιο εμφανές μέσω του τουρκικού τύπου που ελέγχεται από το καθεστώς Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, ο συνταξιούχος αντιναύαρχος Can Erenoğlu, ο οποίος υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις όπως η Διοίκηση της Ακτοφυλακής και η Διοίκηση της περιοχής της Νότιας Θάλασσας κατά τη διάρκεια της αποστολής του, έκανε αξιολογήσεις σχετικά με την άσκηση.

Η επέκταση του Ereno thatlu που εκφράζει την περιοχή του τρυπανιού για να οδηγήσει την Τουρκία, δημιουργήθηκε μια μεγάλη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, είπε. Ο Erenoğlu υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία υπήρξε εδώ και καιρό στόχος του ιμπεριαλισμού, σημείωσε ότι αυτή η άσκηση προβληματισμού και απόδειξης αντιπαράθεσης για χρόνια.

Ο Erenoğlu υποδεικνύει ότι η Τουρκία "θα πρέπει να λάβει αποτρεπτικά μέτρα στη θάλασσα", δηλώνοντας ότι το πιο σημαντικό από αυτά τα αποτρεπτικά μέτρα είναι η αύξηση της παρουσίας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στις επίμαχες περιοχές


Ο Erenoğlu αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό σύμφωνο ως ένα τεράστιας σημασίας εμπόδιο για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ έδειξε ιδιαίτερη ανησυχία για την ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας.

«Η Γαλλία αναπτύσσει τις δυνάμεις της στην περιοχή για να συμμετάσχει σε αυτήν την άσκηση και να επιμείνει στους στόχους της στη Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top