GuidePedia

0


Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Σούδα είναι κάτι που διαχρονικά έχει αποδειχτεί, όπως και η συμμαχική αφοσίωση της Ελλάδας.

Ο Αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ ο οποίος πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός από τις ενδεχόμενες κυρώσεις για τους τουρκικούς S-400, περιέχει και κονδύλια για επένδυση στο νησί «αεροπλανοφόρο» της Ελλάδας, που φιλοξενεί κατά διαστήματα πολλών ειδών πολεμικά πλοία του 6ου Αμερικανικού στόλου αλλά και Αμερικανικά αεροσκάφη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θα καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η εν λόγω αναφορά προφανώς σχετίζεται με ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα «συμμαχικά συμφέροντα» και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Και μπορεί να προβλέπονται κονδύλια, χρήματα που θα πέσουν στη Σούδα, αλλά μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά την αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα δεν έχουν κεφαλαιοποιήσει την σχέση αυτή, εκτός κι αν υπάρξει η παραδοχή ότι τα οχήματα Μ1117 ή τα ελικόπτερα τύπου Kiowa (σ.σ. έως σήμερα δεν έχουν ενταχθεί επίσημα στον στόλο της αεροπορίας στρατού) ή τα Mark 5 για τα οποία απαιτείται υψηλό κόστος από Ελληνικής πλευράς, αποτελούν σημάδια αυτής της αναβάθμισης των αμυντικών σχέσεων.

Σαφέστατα οι συνεκπαιδεύσεις που λαμβάνουν χώρα και οι δηλώσεις στήριξης από την Αμερικανική πλευρά κυρίως απέναντι στην Τουρκική προκλητική γραμμή, αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη που έχουν στην Ελλάδα, μιας και αποτελεί τη μόνη σταθερή χώρα- σύμμαχο, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.

Το USSDonaldCook την στιγμή που πέρασε στα νερά του Αιγαίου μετά από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. photo via @USNavyEurope

Στις 29 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου σε ρεπορτάζ της σελίδας μας είχαμε αναφερθεί και σε λόγους που έχουν δείξει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν πολλούς αντι-συμμαχικούς λόγους από τους οποίους δεν εξυπηρετούνται τα Αμερικανικά συμφέροντα μέσω Τουρκίας.
Η μερίδα του λέοντος και το δέλεαρ που δεν έρχεται…

Αλλά από την άλλη πλευρά του νομίσματος η αμυντική συνεργασία και οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα πληρώνονται αδρά, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

F-16 στο επίπεδο VIPER, P-3B ORION ((σ.σ. εν μέσω οικονομικής κρίσης και τα δυο αυτά προγράμματα), F-16 Block 50 κι αυτά οδεύουν σε τροχιά μετατροπής σε Advanced, πιθανή αποστολή LOR για τις φρεγάτες MMSC, στο βάθος βρίσκονται και τα F-35 τα οποία όχι απλώς θέλει αλλά χρειάζεται η Πολεμική Αεροπορία. Ευκολίες πληρωμής για όλα αυτά και μάλιστα σημαντικές υπάρχουν, αλλά τίποτα απ’ αυτά δεν είναι δωρεά των ΗΠΑ προς την Ελλάδα!

To USS Hershel Woody Williams ESB 4 ενώ προσεγγίζει την Σούδα. photo via @USNavyEurope

Και την στιγμή που οι ΗΠΑ θεωρητικά έχουν την ευκαιρία «ν’ αλώσουν» μετά από 40 χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, όλες οι εκθέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στέλνουν μηνύματα προς το Επιτελείο, που λένε ότι δεν γίνεται ν’ αποδεσμευτούν πλοία που χρησιμοποιούνται ακόμη για τις επιχειρησιακές ανάγκες του αμερικανικού στόλου. Την ίδια στιγμή υπουργείο και Επιτελεία κρατούν μια συγκεκριμένη στάση με τις απαιτήσεις να μην «νερώνονται».

Αυτό και μόνο ίσως είναι αρκετό για την Ελληνική πλευρά να μην κλείσει την πόρτα του διαλόγου με Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν τις δικές τους προτάσεις για λύσεις πακέτο που αναζητά το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Επιτελείο επενδύει στον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης

Πάντως μιας και αναφερθήκαμε στις επενδύσεις των Αμερικανών στη Σούδα, το Ελληνικό Επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει με «σιωπηρά» βήματα και με τα δικά του κονδύλια να διαμορφώνει όσο αυτό είναι εφικτό σ’ αυτή την φάση, το μόνιμο «αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου, ώστε να γίνει πιο επιχειρησιακός πόλος. Άλλωστε η Κρήτη είναι από τις περιοχές που έπαιξαν εδώ και πέντε μήνες- θα το κάνουν και στο μέλλον- κυριαρχικό ρόλο απέναντι στην γιγάντωση των προκλήσεων της γείτονος.
Εδώ και καιρό είχαμε σημειώσει σε ρεπορτάζ ότι το Επιτελείο και το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζουν την αναβάθμιση του ναυστάθμου στην Κρήτη, δεδομένων και των νέων πλοίων που πρόκειται να έρθουν στον Ελληνικό στόλο. Ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν μάλιστα πως αν αυτό το διάστημα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό, θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό με την άφιξη των νέων φρεγατών, αρκεί βέβαια ν’ αποφασιστεί εγκαίρως το πιο θα είναι το επόμενο πλοίο του ΠΝ.

Σ’ ότι αφορά τα 50 εκατομμύρια δολάρια που πρόκειται να επενδύσουν οι Αμερικανοί στη Σούδα, θα φανεί αν αυτή η επένδυση μπορεί να είναι και «κοινής» χρήσεως με την Ελλάδα, ώστε και το Επιτελείο να μπορεί να βασιστεί σ’ αυτές τις νέες εγκαταστάσεις που θα προέλθουν από αυτό το κονδύλι…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top