GuidePedia

0


RAFALE… O «Φονέας» εναντίον εναέριων στόχων υψηλής αξίας με τα βλήματα Meteor, αλλά και «τιμωρός» του προηγμένου συστήματος S-400 χάρις στο «αδιάκριτο» βλέμμα που προσφέρει το σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA, που διαθέτει το 4,5 γενιάς μαχητικό το οποίο θ’ ανήκει σε λίγο καιρό στην 332 Μοίρα «Γεράκι».

Εδώ και δυο 24ωρα το θέμα της χρήσης των S-400 επανήλθε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τις δοκιμές που ετοιμάζεται να κάνει η Άγκυρα στην περιοχή της Σινώπης.

Το S-400 είναι το αντιαεροπορικό σύστημα στο οποίο πόνταρε υπέρμετρα ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ενισχύσει την αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας του, έναντι πάσης φύσεως εναέριων απειλών.
Όμως η Ελληνική απάντηση- πρόληψη έρχεται με τα μαχητικά RAFALE, τα οποία ήδη βρίσκονται υπό καθεστώς αυτοψίας στη νοτιοδυτική Γαλλία από τον Α’ ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλίουμη, αλλά και ένα μεγάλο μέρος ιπταμένων και τεχνικών της 347 Μοίρας «Περσέας».

Λίγοι γνωρίζουν ότι το «αντίδοτο» στο πρόβλημα των S-400 βρίσκεται ήδη κρυμμένο μέσα στην προμήθεια του νέου τύπου μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας 4,5 γενιάς RAFALE.

Άριστα πληροφορημένες πηγές είναι σε θέση να γνωρίζουν μια από τις επιχειρησιακές πτυχές του Γαλλικού μαχητικού, η οποία είναι βεβαίως ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό αλλά έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από τους ιπταμένους της Γαλλίας στον συγκεκριμένο τύπο, σε επιχειρήσεις αλλά και στην εκπαίδευση.

Πέραν των πολλών προτερημάτων του RAFALE, η ύπαρξη ενός προηγμένου συστήματος αυτοπροστασίας έχει προκαλέσει κατά καιρούς σοβαρό «πονοκέφαλο» σε συμμαχικές ασκήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με δεδομένο ότι είναι σε θέση όχι μόνο να εντοπίζει πάσης φύσεως απειλές που εκπέμπουν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, αλλά να τις καταγράφει με ακρίβεια και ακολούθως να εκτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό.
Το σύστημα «SPECTRA» είναι διαβόητο για την υψηλή αποτελεσματικότητά του στην παρεμβολή συστημάτων ραντάρ, δηλαδή «τυφλώνει» τα μάτια ενός επίγειου αντιαεροπορικού συστήματος αλλά και ένα εχθρικό μαχητικό.

Παράλληλα παρουσιάζει στον αεροπόρο την ενοποιημένη εικόνα των απειλών, συνδυαστικά με στόχους αέρος και εδάφους που εντοπίζουν οι υπόλοιποι αισθητήρες του Γαλλικού Μαχητικού.

Το «κλειδί» στην αντιμετώπιση των S-400 βρίσκεται ακριβώς εδώ, δηλαδή το σύστημα αυτό όχι μόνο μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα την απειλή αλλά και να εξάγει με ιδιαίτερη ακρίβεια δεδομένα στοχοποίησης.

Το επτασφράγιστο μυστικό που θα μοιραστεί η Γαλλία με την Ελλάδα…

Οι ακριβείς επιδόσεις του συστήματος φυσικά αποτελούν «επτασφράγιστο» μυστικό από τους Γάλλους και έως σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για τις ικανότητές του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην φημισμένη Αμερικανική άσκηση «RED FLAG» οι οικοδεσπότες είχαν εκφράσει προβληματισμό ως προς τις δυνατότητες του RAFALE να καταγράφει ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές «υπονομεύοντας» την αποτελεσματικότητα των μαχητικών άλλων χωρών που μετείχαν στην άσκηση, αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι να έπαιρναν προίκα πολύτιμα δεδομένα που βοηθούν για περαιτέρω ανάλυση αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχων αντιμέτρων.

Η ικανότητα γεωγραφικού προσδιορισμού που διαθέτει το RAFALE είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα επιτρέψει σε ενδεχόμενες μελλοντικές επιχειρήσεις στην Πολεμική Αεροπορία να εντοπίσει επακριβώς και εγκαίρως πιθανές θέσεις ανάπτυξης των Τουρκικών S-400.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται εφικτή η προσβολή των θέσεων αυτών με στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος και κατά συνέπεια η αδρανοποίηση της απειλής των S-400 από τις πρώτες κιόλας ώρες, μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.

Απογείωση Rafale κατά τη διαδικασία της απογείωσης στην 118 Αεροπορική Βάση του Mont de Marsan.
Πηγή: Επίσημος λογαριασμός εκπροσώπου τύπου Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Twitter (https://twitter.com/ChrTell)

Για τους λόγους αυτούς η Πολεμική Αεροπορία ως νέος χρήστης του RAFALE είναι βέβαιο ότι αναμένετε με την άφιξη τους να εστιάσει ιδιαίτερα σε αυτά τα «χαρίσματα» του μαχητικού τα οποία προσφέρουν το τακτικό πλεονέκτημα!

Ήδη στη Γαλλική βάση κατά την άσκηση VOLFA οι Έλληνες ιπτάμενοι μαθαίνουν τα μυστικά των RAFALE, ενώ η παρουσία του πρώτου «γερακιού» της Πολεμικής Αεροπορίας, του Αρχηγού, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη, καταδεικνύει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την άμεση υλοποίηση της προμήθειας των αεροσκαφών, αλλά και τη στρατηγική σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες.
Η εμμονή του Ερντογάν στους S-400 και η επιχείρηση αλλαγή του Status quo στην περιοχή

Η εμμονή πάντως του κου Ερντογάν στην απόκτηση των S-400 έγινε κόντρα στα γεωστρατηγικά συμφέροντα που προϋπήρχαν με τις ΗΠΑ, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο μετωπική σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, η οποία όπως είναι γνωστό έχει κρατήσει αυστηρή μεν στάση αλλά όχι εκείνη της ρήξης με την Άγκυρα.

Σε στρατηγικό επίπεδο η στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ εξαιτίας της προμήθειας των S-400, έναντι αντίστοιχων Αμερικανικών ή κάποιας άλλης χώρας που παράγει τέτοιου είδους συστήματα και ανήκει κι αυτή στη Συμμαχία.

Το πρόσφατο παράδειγμα του «κλειδώματος» του εναέριου χώρου της Συρίας από την Ρωσία με αντιαεροπορικό σύστημα του ίδιου τύπου εξανάγκασε το σύνολο των εναέριων στρατιωτικών μέσων στην περιοχή, ακόμη και των ΗΠΑ, να μην προσεγγίζουν τα όρια του S-400.
Σε τακτικό- επιχειρησιακό επίπεδο η απόκτηση ενός αντιαεροπορικού- αντιβαλλιστικού συστήματος από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο τόσο στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, όσο και στις γειτνιάζουσες χώρες- ανάμεσά τους και η Ελλάδα διότι διαταράσσεται το Status quo της περιοχής.

Άλλωστε τη Δευτέρα ο πάντα φιλικός προς την γείτονα ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά τη συνέντευξη τύπου με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκείνο που έδειξε ξανά ήταν η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος από την Τουρκία, καλώντας τη να μην το ενεργοποιήσει.

Σ’ ότι αφορά όμως την Ελλάδα η εμφάνιση του S-400 στο Τουρκικό οπλοστάσιο προσέθεσε μια νέα παράμετρο που από τη στιγμή όπου το σύστημα καταστεί πλήρως επιχειρησιακό, μεταβάλει αναγκαστικά τον υφιστάμενο τακτικό σχεδιασμό σε περίοδο επιχειρήσεων και γι’ αυτό το Επιτελείο φροντίζει για την απαραίτητη θωράκιση…

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top