Λυκοκάπης Γιώργος
Τι και αν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, αν περιφρονεί ακόμα και την προσχηματική "αποκλιμάκωση" που είχε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, φέρνοντας και πάλι το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και προαναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες, η επικείμενη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης είναι έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε άλλο, εκτός της τουρκικής επιθετικότητας!
Ο κορονοϊός, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η κλιματική αλλαγή και οι σχέσεις με την Αφρική θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, η οποία θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των ηγετών, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ είχε αναφέρει στην σχετική επιστολή του: «Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι τα κρούσματα του COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων μας με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα, αποφεύγει ακόμα και την παραμικρή νύξη εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας, για την οποία έχουν "βουίξει" μέχρι και οι "ναυαρχίδες" των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης. Πως να μην πάρει λοιπόν θάρρος ο Ερντογάν, όταν η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία "κλείνει τα μάτια" στις τουρκικές προκλήσεις, έχοντας ως προτεραιότητες την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις ΕΕ και Μοζαμβίκης;
Σκληραίνουν το μποϋκοτάζ οι Άραβες
Την ίδια στιγμή το μποϋκοτάζ τουρκικών προϊόντων που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία, στο οποίο μετέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πλέον και το Μαρόκο, άρχισε να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή των παγκόσμιων κολοσσών μόδας στην Τουρκία. Τελευταία το Μαρόκο έβαλε πρόσθετο φόρο 90% στα τουρκικά προϊόντα, ενώ τα Εμιράτα πραγματοποιούν μποϊκοτάζ πτήσεων.
Η εταιρεία "MANGO" σε mail που έστειλε στους παραγωγούς της στην Τουρκία ανακοίνωσε πως: «Λόγω των καθυστερήσεων στα τελωνειακά περάσματα για τα προϊόντα που στέλνονται στη Σαουδική Αραβία από την Τουρκία, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις». Πριν από μερικές εβδομάδες Τούρκοι επιχειρηματίες έκαναν έκκληση να μην προβάλλονται εμπόδια για τα τουρκικά προϊόντα στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας, έκκληση που δεν είχε αποτέλεσμα.
Στην πραγματικότητα η Σαουδική Αραβία έχει πάρει απόφαση να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο έναντι της Τουρκίας, απόφαση με την οποία συντάσσεται η βαθύπλουτη επιχειρηματική ελίτ του βασιλείου. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του πρόεδρου του Eμπορικού Eπιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας, που αντί να υπολογίσει τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών (έφτασε τα 3,2 δισ. το 2019) κάλεσε σε γενικευμένο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων:
«Λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικής στάσης της τουρκικής κυβέρνησης, απέναντι στην κυβέρνησή μας, στη χώρα μας και στους πολίτες μας, είναι καθήκον κάθε Σαουδάραβα εμπόρου ή καταναλωτή, να μποϋκοτάρει οτιδήποτε σχετικά με την Τουρκία, είτε πρόκειται για εισαγωγές, είτε για επενδύσεις, είτε για τουρισμό». Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα δούμε κάποια στιγμή σχετική ανακοίνωση κάποιου ευρωπαϊκού εμπορικού επιμελητηρίου, κακά τα ψέματα, ούτε και ελληνικού.
Σιωπά ο Ερντογάν
Προκαλεί σίγουρα εντύπωση η "σιωπή" της κατά τα άλλα λαλίστατης κυβέρνησης Ερντογάν. Η Τουρκία βγάζει "από το κάδρο" των ρητορικών της επιθέσεων την Σαουδική Αραβία, επιτιθέμενη σχεδόν αποκλειστικά στην «κακοπιστία» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Ερντογάν φαίνεται πως φοβάται να αντιπαρατεθεί με την ηγέτιδα δύναμη του σουνιτικού Ισλάμ και δεν αποκλείεται να προσδοκά σε μία ενδεχόμενη μεσολάβηση του Κουβέιτ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα.
Όμως θεωρούμε πως ματαιοπονεί. Η οργή του Ριάντ έναντι του καθεστώτος Ερντογάν δεν εξηγείται μόνο από τους εναγκαλισμούς του με το σιιτικό Ιράν και τα νεοοθωμανικά του σχέδια στην Μέση Ανατολή, αλλά έχει να κάνει και με τη υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι, του δημοσιογράφου που είχαν δολοφονήσει Σαουδάραβες αξιωματούχοι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.
Η Σαουδική Αραβία είδε στην ενασχόληση της τουρκικής κυβέρνησης με την υπόθεση Κασόγκι, μία προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να εκβιάσει την βασιλική οικογένεια και προσωπικά τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον φιλόδοξο πρίγκηπα που στην πραγματικότητα κινεί τα νήματα της εξουσίας και φέρονταν να είχε διατάξει τον βασανισμό και την δολοφονία του δημοσιογράφου.
Στην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε και τις μάλλον αστείες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο καθεστώς της Λευκορωσία (όπου εξαίρεσε από αυτές τον Λουκασένκο), ακόμα και αν υποθέσουμε πως οι Ευρωπαίοι επιβάλουν κάποιο στιγμή κυρώσεις στην Τουρκία, αυτές θα είναι περιορισμένης βαρύτητας. Σίγουρα θα έχουν ένα ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αρκούνται ούτε να εξετάσουν το πάγωμα λογαριασμών έστω και μεμονωμένων Τούρκων αξιωματούχων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αφήνοντας το πεδίο στον Ερντογάν να αλωνίζει να απειλεί με πολεμικό επεισόδιο στην Μεσόγειο.
Δημοσίευση σχολίου