GuidePedia

0

Η αγορά γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελλάδα εξακολουθεί να προβληματίζει -στην καλύτερη των περιπτώσεων- την Τουρκία, όπως φαίνεται και από το σημερινό δημοσίευμα της Yeni Safak.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται την άποψη του πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, ότι η αεροπορική ισορροπία θα άλλαζε μόνο αν ο Μακρόν έπαιρνε 30-40 Rafale και τα έφερνε σε μια μέρα στην Ελλάδα.

Όμως εντύπωση προκαλεί και η έμμεση «κριτική» προς τον Ερντογάν, δια των λεγομένων του Πεκίν, ότι «Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την άλλη πλευρά για την αποφασιστικότητα μας για πόλεμο. Αν την είχαμε πείσει πως είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αυτή η κατάσταση θα ήταν τώρα διαφορετική…».



Γράφει μεταξύ άλλων η Yeni Safak:

«Η συνεχιζόμενη στρατιωτική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέρει έχει κατευναστεί μετά από την επιλογή της διπλωματίας εκ μέρους της Άγκυρας. Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να κρατήσουν μερικά χρόνια, τα βλέμματα στρέφονται στις στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών.

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει υπεροπλία στην αεροπορική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά αγοράζοντας τα Γαλλικά μαχητικά Rafale.

Η αλλαγή ισορροπίας της αεροπορικής ισχύος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα δεν γίνεται σε δυό μέρες εκτιμά ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, που δηλώνει: “Ακόμη και αν η Ελλάδα αγοράσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, θα τα αποκτήσει σε βάθος χρονών. Σήμερα-αύριο η ισορροπία ισχύος δεν αλλάζει”».

Η Yeni Safak κάνει μια αναδρομή των γεγονότων μετά την απόσυρση του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και επισημαίνει πως η προσοχή είναι στραμμένη στην ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο ελληνικός Τύπος ισχυρίζεται πως η αεροπορική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να αλλάξει υπέρ της Ελλάδας με την αγορά των Rafale από τη Γαλλία».

Επ’ αυτού ο Χακκί Πεκίν αναφέρει στην Yeni Safak: ”Η ισορροπία μπορεί να αλλάξει μόνο με αυτό τον τρόπο: Αν μία χώρα όπως η Γαλλία πάρει 30-40 μαχητικά αεροσκάφη της και όπως είναι, τα μεταφέρει στην Ελλάδα τότε οι ισορροπίες αλλάζουν. Αλλά με την αγορά αυτών των αεροσκαφών θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποκτηθούν. Από σήμερα ως αύριο δεν αλλάζουν οι ισορροπίες».

«Οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα. Η Ελλάδα με την υποστήριξη που έχει, θέτει τα μαξιμαλιστικά αιτήματά της. Η εκπλήρωση αυτών των αιτημάτων σημαίνει περιορισμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας. Μακάρι να είχαμε σχέσεις καλής γειτονίας και να γινόταν μία δίκαιη μοιρασιά. Όμως αυτό δεν γίνεται διότι η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική του “Όλα είναι δικά μου-όλα εγώ θέλω να τα ελέγχω”», σημειώνει ο Χακκί Πεκίν.

«Η Τουρκία αντιπαράθεσε την σκληρή διπλωματία. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την άλλη πλευρά για την αποφασιστικότητα μας για πόλεμο. Αν την είχαμε πείσει πως είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αυτή η κατάσταση θα ήταν τώρα διαφορετική. Αν το είχαμε κάνει αυτό, η Γαλλία δεν θα έστελνε εκείνο το πλοίο (σσ δεν είναι σαφές σε ποιό πλοίο αναφέρεται, στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ή στο La Fayette). Η Τουρκία με ένα πλήθος μηνυμάτων κατέστησε σαφές πως δεν επιθυμεί πόλεμο. Ως εκ τούτου, η κατάσταση έπρεπε να εξομαλυνθεί”, καταλήγει ο Πεκίν στην Yeni Safak.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top