GuidePedia

0


Το διπλωματικό σκάκι αρχίζει να σκληραίνει για την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας!, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, η Γερμανία που παρενέβη μεταξύ των δύο χωρών για να μειώσει τις εντάσεις, ζήτησε από την Αθήνα «να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά κοντά στην Τουρκία».
Αλλά, ζήτησε και από την Άγκυρα να καταργήσει τον Στρατό του Αιγαίου.

«Ο Στρατός του Αιγαίου δημιουργήθηκε ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ»

Το τούρκικο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο τουρκικός στρατός του Αιγαίου δημιουργήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1975, χωρίς να έχει σχέση με το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν στην Ελλάδα κυριαρχούσε η Χούντα, εξαιτίας της (τουρκικής εισβολής και κατοχής της )Κύπρου οι εντάσεις με την Ελλάδα είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο, τότε η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να οπλίζει τα νησιά του Αιγαίου ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης.

Η Τουρκία την τελευταία εβδομάδα για δύο νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορά της με βάση της συνθήκης της Λωζάνης εξέδωσε δύο NAVTEX. Το πρώτο δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες για τη Χίο και το δεύτερο δημοσιεύθηκε με την αιτιολογία ότι η Λήμνος είχε οπλιστεί από την Ελλάδα, παραβιάζοντας τη συνθήκης της Λωζάνης, γράφει το κείμενο.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολγου επέκρινε τη Συνθήκη της Λωζάνης σε εκδήλωση που παρακολούθησε την περασμένη εβδομάδα.

«Δώσαμε το Καστελόριζο στους Ιταλούς. Αυτοί το έδωσαν στην Ελλάδα.
Έχουν δώσει τα νησιά δίπλα μας. Προσπάθησαν να μας πουν για τις προηγούμενες συμφωνίες ως μια μεγάλη ιστορική επιτυχία στα βιβλία τους. Αλλά, δυστυχώς δεν το βλέπουμε»
, είπε.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Τσαβούσογλου, είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση του AKP δημοσίευσε το NAVTEX για τη Χίο με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top