GuidePedia

0

Κώστας Ιορδανίδης
Ο άμεσος στόχος των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας ήταν να σπάσει τη συνέχεια μεταξύ των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με αυτά που φαίνεται να πιστεύουν αξιωματούχοι στην Αθήνα, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το Oruç Reis, έβαλε τα καλώδια του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι αντιδράσεις στη συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν μάλλον ήπιες. Ουσιαστικά, η θαλάσσια ζώνη γύρω από το Καστελόριζο, το Στρογγύλι και τη Ρόδο περιγράφεται τώρα από τους συνεργάτες μας ως «αμφισβητούμενη περιοχή».

Η ιστορία των ελληνοτουρκικών εντάσεων στο Αιγαίο τα τελευταία 40 χρόνια έχει παγιώσει την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε κρίση διαδέχεται ο διάλογος μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Το κύριο μέλημα είναι η διαχείριση των αντιλήψεων του κοινού, ώστε να πείσει τους ανθρώπους ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ένα πλεονέκτημα. Αλλά αυτό δεν συνέβαινε απαραίτητα.

Με βάση αυτήν την ιδέα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη υφαλοκρηπίδας και οριοθέτησης της ΑΟΖ. και, σε περίπτωση αδιεξόδου, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν θα δεχτεί ποτέ την πρόταση του Μητσοτάκη. Αντ 'αυτού, η Τουρκία θέλει να θέσει όλες τις υποτιθέμενες διαφορές με την Ελλάδα σε διεθνή διαιτησία.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προτείνει στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μια σύνοδο κορυφής κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για την επίτευξη συμφωνίας για την «δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων της περιοχής». .

Η πρόταση - εάν γίνει και γίνει αποδεκτή - θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Μέρκελ, και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει, στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή κρατών που δεν είναι μέλη του μπλοκ θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, η οποία θα είναι σε θέση να μετριάσει οποιαδήποτε πίεση της ΕΕ προς υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδιώκει την ενοποίηση της θέσης της στην ΑΟΖ του Αιγαίου και της Κύπρου.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top