GuidePedia

0

   Διάγγελμα Erdogan

Το κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα θα εκτονώσει την ένταση με την Ελλάδα ή θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας;

Αποθέματα φυσικού αερίου Μαύρη Θάλασσα θα ανακοινώσει πως εντόπισαν τα τουρκικά γεωτρύπανα, ο Tayyip Erdogan, σήμερα 21 Αυγούστου σε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό.
Η Τουρκία κατάφερε να βρει αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
«Τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο μπλοκ Δούναβης-1.
Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 20 χρόνια» είπαν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, «μπορεί να χρειαστούν 7 έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει η εξόρυξη και πλήρης εκμετάλλευση, και το επενδυτικό κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 δισεκ. δολαρίων».
Αναφερόμενη στα αποθέματα η Yeni Safak γράφει ότι ειδικοί σε θέματα ενέργειας αναφέρουν ότι μόνον το 5% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην Μεσόγειο, καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 70 χρόνια και υποστηρίζουν ότι δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων, τόσο το φυσικό αέριο, όσο και το πετρέλαιο, μπορούν να "βγουν στην ξηρά".

Επίσης ότι το 2022 που θα τελειώσουν οι αγωγοί μεταφοράς, η Τουρκία θα έχει στα χέρια της ένα μεγάλο "χαρτί" και θα μπορεί να περάσει από την εισαγωγή ενέργειας, στην εξαγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δήλωση του Tayyip Erdogan που έγινε στα εγκαίνια ενός μεγάλου εργοστασίου κατασκευής πάνελ ηλιακής ενέργειας, έχει δημιουργήσει ανυπομονησία και ενθουσιασμό ενώ ώθησε τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών στο χρηματιστήριο, σε άνοδο.



Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα θα εκτονώσει την ένταση με την Ελλάδα ή θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας;
Η απάντηση είναι η εξής.
Αρχικά οι Τούρκοι θα εστιάσουν στην Μαύρη Θάλασσα ώστε να καταδείξουν την σημασία των κοιτασμάτων που ανακάλυψαν.
Οπότε ναι μπορεί προσωρινά να εκτονωθεί η ένταση με την Ελλάδα.
Όμως και τα 3 ερευνητικά σκάφη που διαθέτει η Τουρκία βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο οπότε εύλογα γεννάται το ερώτημα η Τουρκία θέλει πρόσβαση στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου; Προφανέστατα.

Η Τουρκία κατανοεί ότι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και να καταστεί ενεργειακός κόμβος είναι να αποκτήσει πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία δεν πάει, ούτε σχεδιάζει πόλεμο με την Ελλάδα αυτό είναι 100% βέβαιο.
Αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα την δυνατότητα ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Οι Τούρκοι επιμένουν ότι δεν μπορεί ένα μικρό νησί που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την Τουρκία να διεκδικεί ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη 40 χιλιάδων χιλιομέτρων.
Το παιχνίδι της Γαλάζιας Πατρίδας για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης των Τούρκων συντηρείται με δήθεν διεκδικήσεις σε 150 νησιά και βραχονησίδες.
Στην πράξη όμως η Τουρκία ενδιαφέρεται για την θαλάσσια ζώνη του Καστελόριζου, όχι για το ίδιο το νησί που είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό και το αναγνωρίζουν και οι τούρκοι αλλά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Να σημειωθεί ότι η υφαλοκρηπίδα ξεκινάει από το σημείο που τελειώνει η απόσταση των ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων στην Ελλάδα 6 ναυτικά μίλια και φθάνει έως και το εύρος της ΑΟΖ 200 ναυτικά μίλια.
Η πραγματική και νομική υφαλοκρηπίδα έχουν μικρές διαφορές με βάση τις συνθήκες.

πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top