Aν και Ιούλιος, απέχουμε έτη φωτός από την εποχή που ο Έλληνας που απολάμβανε τα μπάνια του λαού, μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου που έμεινε στη πολιτική ιστορία του τόπου μας να μας στοιχειώνει για ό,τι βιώνουμε σήμερα. Μεσούσης λοιπόν του δεύτερου μήνα του καλοκαιριού οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς στο επίκεντρό τους βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές θέσεις. Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια αποκάλυψη που ήρθε να ταράξει τα νερά, καθώς είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας που έδινε το πράσινο φως στον Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως υπήρξε μυστική συνάντηση στο Βερολίνο (ήδη ήταν γνωστό από δημοσιεύματα πως η Γερμανία είχε αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή) με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Μια συνάντηση που δεν είχε γίνει γνωστή στο ελληνικό κοινό.
Όταν αποκαλύπτονται τα back channels των διπλωματικών επαφών δύο τινά συμβαίνουν. Ή είναι φοβερά αφελής εκείνος που τα δίνει στην δημοσιότητα, ή η συνάντηση πήγε στον κάδο και απλά ήθελε να κάψει κάθε γέφυρα για να μην επαναληφθεί ανάλογη κίνηση.
Στην περίπτωση της μυστικής διπλωματίας μεταξύ Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδος, προφανώς ισχύει το δεύτερο και δείχνει τα εξής.
- Η Γερμανία την πατάει για δεύτερη φορά (μετά τη προσπάθεια που έκανε για τη Λιβύη) σε εγχείρημα συμφιλίωσης και είναι απόδειξη πώς δεν έχει πλέον κανένα κύρος έναντι τρίτων.
- Η Τουρκία έχει αποφασίσει να το τερματίσει, άρα η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
- Η Ελλάδα πρέπει όταν κάνει τέτοιες κινήσεις να έχει πάντα κάποιο επικοινωνιακό σχέδιο διαχείρισης για ανάλογες αποκαλύψεις ώστε να μη δίνει στους Έλληνες πολίτες την εντύπωση πως μιλάει με την Τουρκία πίσω από την πλάτη τους και ενώ ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε πολιτιστική τζιχάντ, όπως ορθά τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τυράννων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου, όταν κλήθηκε να χαρακτηρίσει την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία του Θεού Σοφία σε τζαμί.
1. Η Τουρκία είναι σε πλεονεκτική στρατηγική θέση. Το ΝΑΤΟ θέλει οπωσδήποτε τον τουρκικό παράγοντα για να έχει πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και ιδανικές βάσεις για ενέργειες σε χώρες της Ασίας (βλ. Αφγανιστάν). Παράλληλα, δεν θέλει να προσχωρήσει απόλυτα η Τουρκία σε συνεργασία με τη Ρωσία και να φύγει επί της ουσίας από την επιρροή του ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ συμβόλαια οικονομικών συμφερόντων στη Τουρκία, ειδικά η Γερμανία που επιθυμεί να έχει και τον ρόλο του μεσολαβητή των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όσον αφορά ΗΠΑ και Ρωσία, ας μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες καθώς Τραμπ και Πούτιν έχουν αναπτύξει ειδικές σχέσεις με τον Ερντογάν και θα τις διαλύσουν μόνο αν θίγονται τα δικά τους συμφέροντα και όχι για την Ελλάδα.
2. Η οικονομία της Τουρκίας δέχεται πλήγματα όπως είναι γνωστό, αλλά έχει τόσο μαύρο χρήμα από λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών και ναρκωτικών, συν έσοδα από την πολιτική και αμυντική βιομηχανία της που προφανώς δεν ιδρώνει το αυτί Ερντογάν. Να θυμίσουμε πώς πριν ένα χρόνο έχτισε 16 νοσοκομεία τελευταίας τεχνολογίας και 4 ΑΕΙ σε όλη την χώρα του, ενώ ετοιμάζει και το πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας των 20 δις από την ROSATOM.
3. Όπως έχουμε διαπιστώσει η Τουρκία έχει πλέον βάσεις σε Συρία, στο παράνομα κατεχόμενα μέρος της Κύπρου, το οποίο καταπατά εδώ και 46 χρόνια και στη Λιβύη, έχει δημιουργήσει ένα ανάποδο Π γύρω μας στον χάρτη και προσπαθεί να έρθει πιο κοντά με τη βάση υποβρυχίων στην Αλβανία.
Καθώς λοιπόν η Τουρκία έχει φτάσει σε κρίσιμη μάζα πληθυσμού και ισχύος στρατιωτικής και έχει ανάγκη να βρει πόρους για να επιβιώσει, η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις για σωτήρες από τη Δύση και να προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Ο Ελληνικός λαός έχει πυγμή, το ερώτημα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου