GuidePedia

0

 Σωτήρης Γιαννάτος 
«Μαϊμού» το δήθεν τουρκικό τεστ ανίχνευσης του ιού, το οποίο υποτίθεται πως δίνει αποτελέσματα σε λίγη ώρα και χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο στον κόσμο

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η παγκόσμια κοινότητα λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, με ολοένα και περισσότερους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους σε χώρες εκτός Κίνας. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να αναβαθμίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε πανδημία, μετά τα κρούσματα των τελευταίων 48 ωρών και τις πιέσεις από επιστήμονες και ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

Όμως, το μυστήριο της γειτονικής Τουρκίας με τα «μηδέν κρούσματα» κορωνοϊού, παραμένει για τρίτο μήνα, δημιουργώντας απορίες (ανεπισήμως και οργή) στα στελέχη και τους επιστήμονες του ΠΟΥ και προβληματισμό σε πολλές χώρες, που είναι υποχρεωμένες να υποδέχονται αφίξεις τουρκικών αεροπορικών εταιρειών χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα της χώρας.

Σύμφωνα με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, εκτός από την Κίνα από όπου ξεκίνησε η επιδημία τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι οι χώρες δεν συνεργάζονται καθόλου με τις αρχές του ΠΟΥ, είτε λόγω αδυναμίας (π.χ. Σομαλία, Υεμένη), είτε λόγω συνθηκών (π.χ. Συρία, Λιβύη) είτε αποκρύπτουν συστηματικά και με συγκεκριμένους τρόπους τόσο τα κρούσματα όσο και τα θύματα.

Στην λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται και το περίφημο…θαύμα της Τουρκίας, το οποίο ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδίδει στα εξαιρετικά προληπτικά μέτρα, το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας της χώρας και την αποτελεσματικότητα των «ελέγχων» στην χώρα του, φέρεται να αποτελεί …προϊόν (πολιτικής) επιστημονικής φαντασίας.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αναλυτές και ειδικούς η πραγματικότητα είναι πολύ… διαφορετική για πολύ – πολύ συγκεκριμένους λόγους:
  • 1ον – Το τουρκικής ανακάλυψης τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού
Η Τουρκία ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει το δικό της τεστ εξετάσεων για την ανίχνευση του κορωνοϊού, για το οποίο δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστημονική δημοσίευση και ουδέποτε έγινε υποβολή πατέντας σε διεθνή οργανισμό. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο τεστ η κυβέρνηση Ερντογάν αρνείται να δώσει πληροφορίες ακόμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας!

Αρχικά στελέχη και Υπουργοί της Τουρκίας δήλωναν ότι δίνει αποτελέσματα σε 90 λεπτά ενώ τις τελευταίες ημέρες ισχυρίζονται ότι δίνει αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά (!) και πως έχει την υψηλότερη ακρίβεια από όσα κυκλοφορούν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες από πολυεθνικές φαρμακευτικές. Δηλαδή, πρόκειται για το καλύτερο τεστ εξετάσεων του κόσμου!

Είναι όμως περίεργο γιατί μια τόση μεγάλη «επιστημονική ανακάλυψη» δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε καμία επίσημη αναφορά της Τουρκίας, δεν ελέγχθηκε ποτέ από ανεξάρτητο διεθνή φορέα και το σημαντικότερο η πιθανότητα αξιολόγησής του (εντός ή εκτός Τουρκίας) έχει ήδη επισήμως αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη και προσωπικό του τομέα υγείας της Τουρκίας το συγκεκριμένο τεστ δεν έχει δώσει ΠΟΤΕ θετικό αποτέλεσμα- όλα βγαίνουν αρνητικά- και τα στοιχεία παραμένουν στα αρχεία της Κεντρικής Αρχής.
  • 2ον – Τα «μηδέν κρούσματα» κορωνοϊού που παραμένουν κρατικό μυστικό
Η Τουρκία διατυμπανίζει ότι δεν έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού μέχρι σήμερα αλλά τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων παραμένουν στα αρχεία της Κεντρικής Αρχής στο Εθνικό Εργαστήριο Ιολογίας της Άγκυρας, που ελέγχεται από την κυβέρνηση και κάθε νοσοκομείο (δημόσιο ή ιδιωτικό) στέλνει υποχρεωτικά τα δείγματά του για να περάσουν από το…τουρκικό τεστ ανίχνευσης, χωρίς κανένας γιατρός να έχει το δικαίωμα να προβεί σε άλλο έλεγχο πριν την αποστολή τους.

Αν όντως η Τουρκία τηρεί τόσο αυστηρά μέτρα και δεν έχει κανένα κρούσμα, πως εξηγούνται λοιπόν μια σειρά από περιστατικά, που δείχνουν ότι ο κορωνοϊός υπάρχει στην Τουρκία;

Στις 4 Μαρτίου ένας Γάλλος ταξιδιώτης που ταξίδευε από το Λονδίνο για την Σιγκαπούρη με τις Τουρκικές Αερογραμμές βρέθηκε θετικός στον COVID-19 και το Υπουργείο Μεταφορών της Σιγκαπούρης διέταξε – παρά την απολύμανση – την επιστροφή του αεροσκάφους την επόμενη ημέρα χωρίς επιβάτες, μόνο με το πλήρωμα πίσω στην Τουρκία.

Γιατί αρνήθηκε το πλήρωμα (και ο πρέσβης της Τουρκίας) τον έλεγχο από τις ιατρικές αρχές της Σιγκαπούρης που διαθέτουν από τα πλέον σύγχρονα συστήματα υγείας παγκοσμίως τον έλεγχο του πληρώματος;

Και που κόλλησε τον ιό ο επιβάτης αφού είχε περάσει από τους ελέγχους τόσο στην Γαλλία όσο και στην Βρετανία;

Τι συνέβη με τους δυο φοιτητές που τέθηκαν σε καραντίνα στην πόλη Κασταμονού της Τουρκίας προερχόμενοι από την πόλη Βαν στις 27 Φεβρουαρίου και εμφάνισαν συμπτώματα ναυτίας, τάση προς έμετο και υψηλό πυρετό μέσα στο λεωφορείο που επιβιβάστηκαν στον σταθμό της πόλης Βαν.

Πως εμφάνισαν τα ίδια συμπτώματα με άλλους ασθενείς του κορωνοϊού στην γειτονική περιοχή του Ιράν αλλά εντός τουρκικού εδάφους, αν δεν υπήρχαν παθογόνα στοιχεία, είτε στην τουρκική πόλη, είτε μέσα στο λεωφορείο των τουρκικών υπεραστικών λεωφορείων;

Στις 2 Μαρτίου στο Τόγκο μια 42-χρονη γυναίκα βρέθηκε θετική μετά από εξέταση για τον κορωνοϊό, έχοντας ταξιδέψει προηγουμένως στην Τουρκία.

Η λίστα με τις «συμπτώσεις» τα «τυχαία περιστατικά» που σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας δεν «έχουν με την Τουρκία» περιλαμβάνει δεκάδες ακόμα περιπτώσεις.
  • 3ον – Οι καταγγελίες των Τούρκων… εκτός Τουρκίας
Οι καταγγελίες των Τούρκων, που διαμένουν σε χώρες εκτός Τουρκίας και δεν κινδυνεύουν με σύλληψη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, προσβολή του Προέδρου και ακαθόριστες σχέσεις με την τρομοκρατία, είναι πως οι συνθήκες σε πολλά νοσοκομεία είναι τραγικές, ότι δεν υπάρχουν μέτρα διαλογής των ύποπτων κρουσμάτων, πως οι συγγενείς τους που έχουν ασθενήσει σοβαρά λαμβάνουν απαντήσεις ότι είναι θύματα της γρίπης και υπάρχει γενικότερα φόβος στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με τον κορωνοϊό. Έτσι, τόσο τα κρούσματα όσο και τα θύματα προστίθενται στο τελικό αριθμό των θυμάτων της νέας γρίπης και όχι του κορωνοϊού.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα θετικά κρούσματα στην Τουρκία μπορεί να είναι εκατοντάδες και τα θύματα δεκάδες αλλά ΜΜΕ, γιατροί και συγγενείς δεν μπορούν να ανακοινώσουν οτιδήποτε χωρίς να υποστούν τις κυρώσεις του καθεστώτος. Είναι το ίδιο σύστημα υγείας, που πριν 2 χρόνια είχε αντιμετωπίσει εντελώς αναποτελεσματικά την εξάπλωση της γρίπης, η οποία – σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας – είχε προσβάλλει το 33% του πληθυσμού της χώρας ή έναν στους τρεις κατοίκους (Hurriyet, 6/6/2017)
  • 4ον – Το «αληθινό σενάριο» με τα επιστημονικά στατιστικά μοντέλα
Όλα τα επιδημιολογικά στατιστικά μοντέλα, με δεδομένο πως η Τουρκία συνορεύει με την τρίτη χώρα σε κρούσματα παγκοσμίως (Ιράν) και με χώρες που δεν αποκαλύπτουν στοιχεία λόγω συνθηκών ανωτέρας βίας (Συρία, Ιράκ), ενώ υπάρχουν εντός συνόρων των συνόρων της σε επίσημους και πρόχειρους/ανεπίσημους καταυλισμούς 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα, που δεν έχουν ελεγχθεί ως σήμερα από κανέναν υγειονομικό ή ιατρικό φορέα, είναι αδύνατον να μην έχει σημειωθεί «ένα τουλάχιστον κρούσμα».

Με βάση τα βασικά κριτήρια, όπως τον συνολικό πληθυσμό, το σύστημα υγείας, το «μείγμα» προσφύγων και μεταναστών από ασιατικές και αφρικανικές χώρες, την γειτνίαση με χώρες «υψηλού ρίσκου» και την καθυστερημένη απαγόρευση πτήσεων προς Κίνα, Ιταλία και Ιράν, σε κάθε «προσομοίωση» της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε το ίδιο: εκατοντάδες κρούσματα…

Και πρόκειται για τα ίδια μοντέλα προβλέψεων που είχαν πετύχει με μεγάλη ακρίβεια τα αποτέλεσμα της πανδημίας της γρίπης (H1N1) το 2009, όταν η Τουρκία είχε 12.316 κρούσματα και 627 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Τουρκία με τα «μηδέν κρούσματα» ανήκει σε μια (γκρίζα) λίστα ελάχιστων χωρών, όπως η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα, η Κούβα, το Λάος, η Μιανμάρ, η Συρία, η Υεμένη, η Ναμίμπια, η Γκάμπια και η Ερυθραία….

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top