GuidePedia

0

Σταθακόπουλος: Η Τουρκία χτίζει χρησικτησία στο Αιγαίο για την Χάγη – Το επόμενο βήμα είναι η συνεκμετάλλευση – Ο γνωστός τουρκολόγος αναλύει την τακτική της

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Η Τουρκία δεν είναι απρόβλεπτη. Αντίθετα ο,τι λέει το κάνει, υποστηρίζει ο Οθωμανολόγος και τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο οποίος γνωρίζοντας καλά την γειτονική χώρα είχε προβλέψει μέσω του Armyvoice.gr ότι ο Ερντογάν θα άφηνε τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που φυλακίστηκαν στην Τουρκία, σε κάποια θρησκευτική επέτειο, όπως άλλωστε και έγινε.

Το απρόβλεπτο επισημαίνει, είναι το άλλοθι του απροετοίμαστου, ο οποίος προσπαθεί να καλύψει την ολιγωρία του.

Η Τουρκία είναι δίπλα και διεκδικεί καθημερινά τα πάντα. Με τις καθημερινές παραβιάσεις, με τον τρόπο που συμπεριφέρεται διεκδικεί τα πάντα.

Αν ήταν στην εξουσία οι κεμαλιστές, θα είχαμε ήδη δεύτερα Ίμια.

Διαβάζοντας την ιστορία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι η Τουρκία έχει μια ακολουθία και όχι ανακολουθία όσον αφορά τις διεκδικήσεις στην Ελλάδα.

Η Τουρκία πάντα πατούσε σε «δυο βάρκες», υποστηρίζει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος και υπενθυμίζει το βιβλίο «ο επιτήδειος ουδέτερος» το οποίο μετέφρασε το ΓΕΣ το 1985 και περιγράφει πώς η Τουρκία πατώντας σε δυο βλάρκες διαχρονικά βγαίνει κερδισμένη χωρίς κόστος αίματος και υλικών καταστροφών.

Ποια είναι η τακτική της Τουρκίας και γιατί θέλει να πάει στην Χάγη; Πώς κάνει «μπούλινκ» στην ελληνική κοινή γνώμη και στη συνέχεια ακολουθεί την τακτική του προσεταιρισμού.

Αυτή την τακτική ακολουθούσαν οι σουλτάνοι για να εγκλωβίσουν τον αντίπαλο στα δικά τους θέλω και τις δικές τους ανάγκες.

Η Τουρκία μέσω τακτικής που υπάρχει στο αστικό δίκαιο χωρίς να υπάρχει στο διεθνές, έχει καλλιεργήσει εντέχνως το δικαίωμα της χρησικτησίας υποστηρίζει ο κ. Σταθακόπουλος και φέρνει συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα.

Το 1939 η Τουρκία δια χρησικτησίας ανάγκασε τους Γάλλους να υπογράψουν και να πάρει την Αλεξανδρέτα από τη Συρία.
45 χρόνια στην Κύπρο, διαταράσσει με την κατοχή και νομή των Κυπρίων καταπατώντας την ισή, με σκοπό όταν θα πάμε να λυθεί το Κυπριακό, είτε ενώπιον Χάγης, ο δικαστής θα λάβνει υπόψη το δίκαιο του επιμελέστερου, έστω κι αν δεν ισχύει η χρησικτησία στο διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία στα νησιά μας έχει διαταράξει κατοχή και νομή, με τις «γκρίζες ζώνες» που επικαλείται και όταν θα πάμε να λύσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, θα πει η Τουρκία ότι σε αυτές τις περιοχές τα τελευταία 20 χρόνια ασκεί εξουσία, παρότι δεν είναι στα σύνορά της.

ΑΥτή τη στιγμή οικοδομεί μέτρα χρησικτησίας και ας μην υπάρχει η έννοια στο διεθνές δίκαιο. Στην Χάγη το θέμα δεν θα κλείσει, αλλά θα ανοίξει. Το επόμενο αίτημα θα είναι η συνεκμετάλλευση και όχι ο απλός διαμοιρασμός της υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα θα θέσει θέμα μειονότητας στην Θράκη, ενώ θα κοιτάξει να κλείσει και το Κυπριακό. Θα έχει βγει για μια ακόμα φορά κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις κι εμείς για άλλη μια φορά θα πάμε σε έναν «περήφανο συμβιβασμό», όπου θα έχουμε απωλέσει δικά μας πράγματα.

Επίσης αναφέρει:
Πώς η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χάρτες Natura για να προστατεύσει το Αιγαίο
Τι έγινε με το Oruc Reis που πανηγυρίσαμε όταν έφυγε, αλλά παραβλέψαμε ότι μπήκε στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Αυτοί που προπαγάνδιζαν υπέρ του σχεδίου Ανάν, τώρα έχουν ξεκινήσει να μιλάνε για το πόσο καλή είναι η Χάγη
Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top