Στο Ισλαμπαμπάντ ο Ερντογάν υπέγραψε νέα αμυντική συμφωνία με τους Πακιστανούς, μεταξύ άλλων συμφωνιών, με την οποία θα έχουμε όπως όλα δείχνουν, και νέες “βόλτες” του Πακιστανικού πολεμικού ναυτικού στην Α.Μεσόγειο, προκαλώντας οργή τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
“Τουρκία και Πακιστάν έχουν στενούς αμυντικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, ενός κοινού κατασκευαστικού έργου για δεξαμενόπλοιο, ενώ η Τουρκία προμηθεύει το Πακιστάν με διάφορα στρατιωτικά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία”, γράφει σήμερα το Ahval.
Τούρκοι ειδικοί μας έχουν δηλώσει παλαιότερα, ότι η δημιουργία αεροναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών του τουρκικού ΓΕΕΔ Αντιστράτηγος Ismail Hakki Peki, ανέφερε ότι η Τουρκία και τα Κατεχόμενα έχουν ξεκινήσει ήδη τις προεργασίες για την δημιουργία μιας αεροναυτικής βάσης, με την στάθμευση μόνιμα μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και πολεμικών πλοίων άλλα και υποβρυχίων.
“Η Αμμόχωστος απαιτεί από εμάς λόγω των εξελίξεων, να δημιουργήσουμε μια μόνιμη ναυτική βάση στην Αμμόχωστο”.
«Χρειαζόμαστε μια ναυτική και αεροπορική βάση για να ελέγξουμε και να ασκήσουμε πίεση τόσο στο νότιο και στο ανατολικό κομμάτι του Levant στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά προτεραιότητα θα είναι η διπλωματία, αλλά χρειαζόμαστε μια ισχυρή ναυτική δύναμη για να είμαστε ισχυροί στο τραπέζι.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ταχύτητα πλεύσης των πλοίων μας στη θάλασσα είναι 30 μίλια, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για αυτά να ταξιδέψουν στην επιθυμητή περιοχή, όταν απαιτηθεί ( τουρκική επέμβαση). Για αυτό η δημιουργία μιας βάσης στην Κύπρο είναι επιτακτική ανάγκη”, κατέληξε ο ίδιος.
Στις ίδιες πληροφορίες το Πακιστάν κατείχε τον δεύτερο ρόλο σε αυτό το σχέδιο, καθώς Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ ετοιμάζουν μια συχνή παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική μόνιμη επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, με την οποία ο Ερντογάν ευελπιστεί να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα από Ελλάδα και λοιπές χώρες, ενώ η όλη επιχείρηση έχει επεκταθεί ύποπτα έξω από τις ακτές της Λιβύης.
Υπενθυμίζουμε ότι “στο πλαίσιο του τουρκικού σχεδίου εφαρμογής εξωτερικών σχέσεων από την 16-20 Δεκεμβρίου 2019, αντιπροσωπεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων του Πακιστάν είχε επισκεφθεί και διερευνήσει τις εγκαταστάσεις και στην τουρκική ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Είτε στην Αλεξανδρέττα είτε στην Αμμόχωστο, το πακιστανικό ναυτικό θα στείλει όπως φαίνεται τις μονάδες επιφανείας, ειδικά μετά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Άγκυρα, για να στηρίξει τον Ερντογάν στην Μεσόγειο.
Τουρκικό σχέδιο παράκαμψης της αποφάσεως του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.
Σήμερα Σάββατο, επίσης ο Τούρκος αντιπρόεδρος επισκέφθηκε την πόλη-φάντασμα στην Αμμόχωστο, προσπαθώντας να βρει νομική φόρμουλα για να παρακάμψει την απόφαση του ΟΗΕ,
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι επισκέφθηκε τα Βαρώσια , τα οποία εγκαταλείφθηκαν και σφραγίστηκαν μετά από τουρκική εισβολή το 1974.
Ο Οκτάι συμμετέχει σε μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στην πόλη αυτή , η οποία προστατεύεται από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984, το οποίο αναφέρει ότι η άδεια πόλη μπορεί να δεχθεί μόνο τους αρχικούς κατοίκους της.
"Τα Βαρόσια είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", ανέφερε ο Οκτάι στην ομιλία του στη συνάντηση. "Είναι θεμιτό για τους Τουρκοκύπριους να λάβουν μέτρα στο έδαφός τους για την ευημερία και την οικονομία τους", δήλωσε ο ίδιος.
Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ήταν ο μοναδικός στόχος της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά φυσικά κανείς δεν το πιστεύει διότι άλλα είναι τα σχέδια της Άγκυρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τούρκος και Κύπρος Κουντρέτ Öζέρσαι ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για τερματισμό του καθεστώτος των Βαρωσίων ως στρατιωτικού περίκλειστου χώρου, με την συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εξέταση του καθεστώτος ιδιοκτησίας με βάση τα αρχεία του οθωμανικού κτηματολογίου.
Πριν από το 1974, τα Βαρόσια είχαν πληθυσμό περίπου 40.000, λειτουργούσαν 45 ξενοδοχεία, 60 τουριστικά διαμερίσματα, 99 χώρους διασκέδασης, 21 τράπεζες και 380 ημιτελή κτίρια. Η αξία της γης , χωρίς τα υπάρχοντα ξενοδοχεία και κτίρια, εκτιμάται από εμπειρογνώμονες ότι ανέρχεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με ένα σπάρο ο Ερντογάν, θέλει να καθαρίσει “δύο τρυγώνια”, και την πόλη των Βαρωσίων να εποικίσει με διάφορα τερτίπια, κινούμενος κατά της απόφασης του ΟΗΕ, και την ναυτική βάση να κατασκευάσει, ελέγχοντας μέρος της Α.Μεσογείου μαζί με Πακιστανούς και άλλους"αδελφούς μουσουλμάνους" .
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου