GuidePedia

0

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η εφημερίδα Χουριέτ σε άρθρο της αναφέρει ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα του ταξιδιού με το κακό σενάριο να είναι υπαρκτό. Φαίνεται πάντως ότι η ατζέντα Ρ.Τ.Ερντογάν και Α.Τσίπρα είναι πολύ διαφορετική και το άγχος της Αθήνας μεγάλο. Γι αυτό και οι δηλώσεις του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, και του ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιά, προς τον Ρ.Τ.Ερντογάν «αν πας στη Θράκη, μην προκαλέσεις, να σεβαστείς την Συνθήκη της Λωζάνης»…

Αλλά είναι μόνο η Θράκη; Κυπριακό, ΑΟΖ είναι οι αιώνιοι στόχοι της Τουρκίας.

Η Αθήνα γνωρίζει καλά ότι οποιαδήποτε δήλωσή του ή εμπρηστική κίνησή του στην Κομοτηνή όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αντιθέτως θα τις επιδεινώσει.

Η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική…

Ήδη το προξενείο Κομοτηνής και οι φανατικοί τουρκόφρονες, εργάζονται για στο στήσιμο μίας εντυπωσιακής υποδοχής στον Ερτογάν που θα αρμόζει στον ηγέτη της «μητέρας πατρίδας».

Εξάλλου θα είναι ο δεύτερος Τούρκος Πρόεδρος που θα βρεθεί στην Θράκη μετά το 1923 και την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας. Τελευταία φορά ήταν το 1952, όταν επισκέφτηκε την Κομοτηνή ο πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ για τα εγκαίνια του μειονοτικού Λυκείου που φέρει έως σήμερα το όνομά του.

Η προετοιμασία του ταξιδιού διήρκησε σχεδόν επτά μήνες από τον περασμένο Μάιο. Επισήμως πάντως και οι δύο πλευρές μιλούν για ένα ιστορικό γεγονός, αφού η τελευταία επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ήταν πριν από 52 χρόνια.

Το άρθρο στην τουρκική εφημερίδα ξεκινάει με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο επίσημο site της τουρκικής Προεδρίας το περασμένο Σάββατο

«Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ήταν γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην 25η επέτειο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), όπου τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι ιδρυτικά κράτη-μέλη. Παρά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων, Ερντογάν και Παυλόπουλου, οι δυο τους είχαν θερμή χειραψία και ο Παυλόπουλος τον προσκάλεσε στην Αθήνα.

Ωστόσο για να δοθεί τελικά το πράσινο φως και να έρθει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα χρειάστηκαν περισσότεροι από επτά μήνες προετοιμασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπίναλι Γιλντρίμ επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο συνοδευόμενος από τους βασικούς του υπουργούς.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ακολούθησε στις αρχές Νοεμβρίου η επίσκεψη του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Χακάν Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών -διάρκειας αρκετών μηνών- για την επίσκεψη Ερντογάν ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, πέραν ότι πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας επίσκεψη, καθώς αυτή θα ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 52 χρόνια, από την εποχή του Τζελάλ Μπαγιάρ. Για αυτό και οι δύο χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν και να αυξήσουν τους διαύλους επικοινωνίας τους προκειμένου να μειωθούν οι διαφωνίες και οι όποιες εντάσεις ανάμεσά τους και να αναπτύξουν στενότερη οικονομική συνεργασία.

Επιστρέφοντας από την Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Ελληνα ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι υπήρχαν «μερικές λεπτομέρειες» που θα διευθετηθούν πριν επιβεβαιωθεί η ημερομηνία από την Άγκυρα. Τότε είχε αναφέρει ότι ο Ερντογάν αναμενόταν «στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου».

Ωστόσο ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, η επίσημη πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου δόθηκε στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο.

Πάντως σχολιάζει η αρθρογράφος πως οι λεπτομέρειες που καθυστέρησαν την επίσημη επιβεβαίωση για το ταξίδι Ερντογάν στην Ελλάδα παραμένουν άγνωστες και μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς.

Το κακό σενάριο

Έτσι λοιπόν η παρουσία του Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο Τσίπρας θα ήταν μια «απροσδόκητη» δήλωση του Ερντογάν, είτε στην Αθήνα είτε στη Θράκη, όπου αναμένεται να επισκεφθεί τη μουσουλμανική κοινότητα. Οποιαδήποτε τέτοια δήλωση μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί σωστά την επίσκεψη και, ως εκ τούτου, να βλάψει ακόμα και τα εθνικά συμφέροντα.

Για παράδειγμα αν ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνθεί στους μουσουλμάνους της Θράκης ως «τουρκική κοινότητα», κάτι που η Αθήνα δεν αποδέχεται; Και αν σχολιάσει την απόφαση που επιτρέπει στους Μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες να μην ακολουθήσουν τον κώδικα της Σαρία που ισχύει στη Θράκη να αναζητήσει δικαιοσύνη στα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια; Θα επαναλάβει το αίτημά του για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία; Θα μιλήσει για την κατάσταση στο Αιγαίο;

Πιθανές βολές σε Ευρώπη και ΗΠΑ


Το χειρότερο σενάριο για τους Έλληνες θα είναι εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την επίσκεψη στην Ελλάδα για να εκφράσει μια σκληρότερη ρητορική εναντίον της Δύσης (με στόχο τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα χειρότερα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κατηγορηθεί για ερασιτεχνικό χειρισμό μιας τέτοιας ιστορικής περίπτωσης.

Το καλύτερο σενάριο


Από την άλλη πλευρά το καλύτερο σενάριο θα ήταν εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την επίσκεψή του για να ξεκινήσει μια νέα πιο φιλική προς την Ευρώπη προσέγγιση, ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται λόγω της δίκης του Τούρκου επιχειρηματία Ριζά Ζαράμπ στις ΗΠΑ, ο οποίος καταθέτει κατά του Ερντογάν, αλλά και του ακανθώδους προβλήματος με τους Κούρδους».

Στις επαφές του Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συζητηθούν ακόμα:

-Η αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισ. δολάρια

-Η έναρξη των ατμοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ Σμύρνης- Θεσσαλονίκης

-Η σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης

-Η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή πύλη Ίψαλα- Κήποι

-Η αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ των δυο χωρών

Η ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» θα περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

Μεταναστευτικό, Αιγαίο, ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, οικονομική συνεργασία με έμφαση στα μεγάλα projects.

Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις ενέργειές τους, ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανάλογες επαφές θα έχουν οι δύο άνδρες και στις επόμενες ημέρες.

Σαφές μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εν όψει της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει την επίσκεψη αυτή ως μια μεγάλη και ιστορική ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και όχι μόνο.

«Αν η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έχει ένα τέτοιο αίσιο αποτέλεσμα, τούτο θα έχει γενικότερη θετική επίπτωση για την Τουρκία και στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε συνεργάτες του, λίγα 24 ώρα πριν από την άφιξη του Ερντογάν.

Η επίσημη πρόσκληση εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην Αγκυρα το Σάββατο, καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας ήθελε να βεβαιωθεί ότι το διήμερο που θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους ο υψηλός προσκεκλημένος όλα θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και ότι τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η τουρκική πλευρά συνεργάστηκε άψογα και είχε συμφωνήσει με όλους τους όρους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας. Γι’ αυτό και οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι η επίσκεψη έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά μειώθηκαν αισθητά και υπήρξαν ημέρες που δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση, καμία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη, κάτι που συμβαίνει σπάνια τα τελευταία δύο χρόνια.

Kαι αυτό πιστώνεται στις διαβουλεύσεις που ήταν σε εξέλιξη όλες τις προηγούμενες ημέρες από τον κ. Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κρύβει στους συνομιλητές του ότι θα ήταν ιδανικό για τις ευρωτουρκικές σχέσεις να προχωρήσει ο κ. Ερντογάν σε μία δήλωση μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν είναι μόνο η Αθήνα που θα ακούσει τις δηλώσεις του αλλά και οι Βρυξέλλες.

«Μια δέσμευση εκ μέρους της Τουρκίας περί πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου -και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης- σημαίνει δέσμευση σεβασμού αυτού τούτου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αφού η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, όπως είναι αυτονόητο θεσμικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και υπ’ αυτό το πνεύμα οργανώνεται η υποδοχή του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, όπως άλλωστε ταιριάζει σε μιαν επίσκεψη Τούρκου προέδρου που γίνεται έπειτα από 65 χρόνια» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top