Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ έχουμε το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την Συρία και το Ιράν, πίσω όμως από όλα αυτά ευρίσκεται «βρώμικο» άκρως επικίνδυνο αμερικανικό σχέδιο στρατιωτικής εμπλοκής .
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τελεσίγραφο, ότι δεν θα ανεχθεί ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία,η οποία θα απειλεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία για να περιορίσει αυτήν ακριβώς την απειλή …που έχει φτάσει μέχρι τον Λίβανο και τα υψώματα του Γκολάν.
Εκείνη την στιγμή , ο Πούτιν δεν απάντησε ρητά στο αίτημα του Ισραήλ για το Ιράν. Αυτή η στάση προκάλεσε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση της Ρωσίας όσο αφορά την τρέχουσα σύγκρουση, δεδομένου ότι η Ρωσία θεωρεί το Ιράν ως στρατηγικό σύμμαχο.
Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε πιθανώς να μην θέλει αυτήν την δεδομένη στιγμή να συρθεί σε μια περιφερειακή αψιμαχία μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν…για τους δικούς της λόγους, αλλά θέλει να ελέγξει την όλη κατάσταση ώστε αυτή να μην ξεφύγει σε καμία περίπτωση .
Σύμφωνα με ένα αμερικανικό συντηρητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ρωσία αντέδρασε προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει καμία επιθετική κίνηση στις ιρανικές στρατιωτικές θέσεις στη Συρία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Αν κάποιος στη Μέση Ανατολή ή [η] άλλο μέρος του κόσμου σχεδιάζει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, υπονομεύοντας την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε άλλης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αυτό θα πρέπει να αποκλείσει κατηγορηματικά .»
Πρόσθεσε ο ίδιος επίσης:
«Σχετικά με την οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Συρίας, η θέση μου είναι ότι, αν η συνεργασία αυτή δεν παραβιάζει τις βασικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου, δεν θα πρέπει να είναι αιτία για καμία ερώτηση ή μομφή από οποιονδήποτε.»
Αυτή η γραμμή σκέψης από τη Ρωσία επιβεβαιώθηκε από τους Times of Israel σε άρθρο που ισχυρίζεται ότι ακόμη και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Χεζμπολάχ να αναλάβει θέσεις στη Συρία, λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από τα Υψώματα του Γκολάν, τα οποία είναι τεχνικά υπό ισραηλινό έλεγχο.
Με τη ρύθμιση αυτή, Ρώσοι παρατηρητές έσπευσαν να προβούν σε αστυνόμευση των ζωνών ανακωχής, και αυτό έχει ταρακουνήσει για τα καλά τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή περιορίζει την ικανότητά του Ισραήλ να χτυπήσει με αεροπορική επιδρομή τις φιλο-συριακές δυνάμεις στο συριακό έδαφος.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για την περαιτέρω μετακίνηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 κοντά σε εργοστάσιο όπλων του Ιράν στο εσωτερικό της Συρίας, τα οποία προορίζονται για την Χεζμπολάχ, τα οποία όμως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ.
Σε απάντηση όλων αυτών των «φόβων» του Τελ Αβίβ , ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι εάν το Ιράν επεκτείνει την στρατιωτική παρουσία του στην Συρία, το Ισραήλ θα χτυπήσει με βόμβες ακόμη και το παλάτι του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Αυτό όμως μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος των Η.Π.Α. στον πόλεμο αυτόν . Εάν οι ΗΠΑ μπορέσουν να προκαλέσουν μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, η λογική του να παρέμβει μετά η Ουάσιγκτον τόσο στο Ιράν όσο και στην Συρία θα είναι πολύ πιο «χειροπιαστή» , ιδιαίτερα εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία ενός συμμάχου των ΗΠΑ όπως είναι το Ισραήλ .
Σε μα πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θα υποστήριζε ένα πυρηνικό πλήγμα κατά του Ιράν, σκοτώνοντας 2 εκατομμύρια πολίτες, αν το Ιράν επιτεθεί στις Η.Π.Α. στρατιωτικά πρώτα μέσω συμβατικού πολέμου.
Στο ίδιο πνεύμα, η πλειοψηφία των Αμερικανών μπορεί επίσης να πιστέψει πολύ πιο εύκολα ότι μια τέτοια στρατιωτική επιλογή θα ήταν δικαιολογημένη εάν οι ΗΠΑ ενεργούσαν για να υπερασπιστούν έναν σύμμαχο.
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε τουλάχιστον να εξηγήσει την απόφασή της Αμερικής να επιτρέψει στα στρατεύματα της Χεζμπολάχ να κινηθούν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ με δεδομένη την αντι-ιρανική φιλοσοφία που διακατέχει τον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και η ανάπτυξη των τρομερών αμυντικών συστημάτων της, μπορεί τελικά να περιπλέξει το σενάριο πάρα πολύ, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το Ισραήλ, που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παραδεχτούν ότι έχουν χάσει πραγματικά τον πόλεμο στη Συρία.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου