Η κλιμάκωση της κρίσης της Κορεατικής ακολουθεί την ανιούσα. Ο Αύγουστος του 2017 ήταν σίγουρα ο μήνας της μετάβασης της κρίσης σε άλλο επίπεδο. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ακόμη μια πυρηνική δοκιμή, υποστηρίζοντας τα προ ημερών λόγια του ηγέτη της πως η προηγούμενη πυρηνική δοκιμή, ήταν απλώς ένα πρελούδιο. Γιατί όμως πρόκειται να κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση στην Κορεατική;
- Οι κρίσεις συνήθως παίρνουν τη μορφή της αρχής τους. Αν πούμε πως η δήλωση του Αμερικανού προέδρου περί φωτιάς και οργής ήταν εκείνη που έθεσε σε νέα τροχιά την κρίση, τα όσα ακολουθούν από τη Βόρεια Κορέα είναι η φυσιολογική ροή μιας κρίσης.
- Η Βόρεια Κορέα διεύρυνε λίγες μέρες πριν την απειλή της. Απείλησε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη.
- Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είναι αυταρχικό. Αυτό σημαίνει πως έχει μηδενικό πολιτικό κόστος στο εσωτερικό του ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δημοκρατίες δυσκολεύονται σε σχέση με τα απολυταρχικά καθεστώτα να κλιμακώσουν κρίσεις σε τέτοιο επίπεδο (πυρηνικά όπλα, βόμβες υδρογόνου κτλ).
- Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα απάντησαν στην προηγούμενη εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας. Η Ιαπωνία προχωρά βαθύτερα στην εξωτερική εξισορρόπηση της βορειοκορεατικής απειλής.
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιώντας την απαραίτητη θεατρικότητα για επιβεβαίωση οτι η απειλή θα έχει συνέχεια, ανακοίνωσε πως κατέχει βόμβα υδρογόνου που μπορεί να προκαλέσει 4-5 φορές μεγαλύτερη καταστροφή από την βόμβα Little Boy που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Βόρεια Κορέα μέσα από την ακροσφαλή πολιτική της, αυξάνει την αποτρεπτική φήμη της και προκαλεί τον δυτικό κόσμο.
- Η Δύση αυτή τη στιγμή (προεξαρχούσης της Ουάσινγκτον) αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο: Αν χτυπηθεί η Βόρεια Κορέα σήμερα, θα είναι συμφέρον σε σχέση με το να ακολουθηθεί ένα «βλέποντας και κάνοντας» (με τον κίνδυνο η Βόρεια Κορέα να αναπτύξει περαιτέρω το βαλλιστικό της οπλοστάσιο αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος επέμβασης τρίτων στο μέλλον);
Με άλλα λόγια το εξόχως επικοινωνιακό «όλες οι λύσεις βρίσκονται στο τραπέζι» που ανακοινώνει συνεχώς η Ουάσινγκτον, ίσως βρίσκονται ανάμεσα στο παραπάνω δίλημμα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου