GuidePedia

0
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις με τον πρόεδρο της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί (φωτ.: EPA / Gailan Haji)

Οι εξελίξεις στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Κούρδοι είναι τόσο πολλές και τόσο περίπλοκες που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς – και, το κυριότερο, να «βγάλει άκρη».

Στις αρχές Αυγούστου έλαβε χώρα ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός που τραυμάτισε το κύρος του Ταγίπ Ερντογάν και της μυστικής υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT), η οποία υπάγεται πλέον απευθείας στον ίδιον.

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της MIT, κατά τα λεγόμενα των Κούρδων, διευθυντές δύο διευθύνσεων που σχετίζονται με το Κουρδικό και την καταπολέμηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), φέροντας διπλωματικά διαβατήρια επισκέφθηκαν την πόλη Σουλεϊμανίγια στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν (Β. Ιράκ). Είχαν αναλάβει την διεύθυνση και το συντονισμό μιας ιδιαίτερα σοβαρής επιχείρησης, ίσως της σοβαρότερης μετά την επιχείρηση σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στην οποία οι τουρκικές υπηρεσίες συμμετείχαν ως απλοί παρατηρητές.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η απαγωγή ή δολοφονία του Τζεμίλ Μπαγίκ, εκ των συνιδρυτών του PKK μαζί με τον Άπο, και από τα σημαντικότερα στελέχη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος σήμερα.



Τζεμίλ Μπαγίκ (φωτ.: EPA / STR)

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, την εντολή την έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από τον διοικητή της MIT, Χακάν Φιντάν, ότι η υπηρεσία που διευθύνει έχει τις δυνατότητες να εκτελέσει μια τέτοια επιχείρηση με καθαρά εθνικούς πόρους, χωρίς τη βοήθεια καμιάς ξένης συνεργαζόμενης υπηρεσίας.

Η δολοφονία του Μπαγίκ είναι μια «επιτυχία» που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ ο Ερντογάν, γιατί βλέπει την πολιτική του να αποτυγχάνει στη Μοσούλη, την Τελαφάρ, το Κιρκούκ, τη Ράκα, το Ιντλίμπ. Το δε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νότιου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) θεωρείται στρατηγική ήττα για την Τουρκία, με τον συνεταίρο του στην εξουσία, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, των Γκρίζων Λύκων (MHP) να είναι στα κάγκελα και να απαιτεί την κήρυξη πολέμου εναντίον των Κούρδων με αφορμή το δημοψήφισμα.

Σημειώνεται –ή μάλλον υπογραμμίζεται– ότι ο πρόεδρος της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, δήλωσε ότι ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στην πρόσφατη συνάντησή τους την Ερμπίλ, δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σε ένα τέτοιο αρνητικό για την Τουρκία γεωπολιτικό περιβάλλον, και με το εσωτερικό μέτωπο κατακερματισμένο και φοβισμένο από τις εξελίξεις στο Κουρδικό, ο Ερντογάν είδε ως σανίδα σωτηρία την επιχείρηση δολοφονίας του Τζεμίλ Μπαγίκ.

Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως το περίμενε. Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της MIT συνελήφθησαν στα βόρεια του φράγματος Ντουκάν, στην περιοχή Ράνια, μαζί με μέλη των επιχειρησιακών ομάδων που προετοίμαζαν τη δολοφονία του Μπαγίκ.

Το ατιμωτικό δε για την Τουρκία είναι ότι τους συνέλαβαν οι Κούρδοι του PKK, οι οποίοι έχουν στήσει ένα πολύ καλό δίκτυο κατασκοπείας και αντικατασκοπείας και είχαν κάνει ολόκληρο σχέδιο αντεπιχείρησης.

Συνέλαβαν λοιπόν τους δυο αξιωματούχους της MIT, τους φόρεσαν κουκούλες στο κεφάλι κατά το καθιερωμένο, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους μετέφεραν στο όρος Κανδήλι, για τα περεταίρω. Δηλαδή εξακρίβωση στοιχείων, ανακρίσεις κλπ. Και απ’ ό,τι πληροφορούμεθα, δύο από τους συλληφθέντες των επιχειρησιακών ομάδων «έσπασαν» και τα είπαν όλα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της Τουρκίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ενώ επικρατεί παγωμάρα στο προεδρικό μέγαρο γύρω από το θέμα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Ερμπίλ τις 23 Αυγούστου, και ζήτησε από την κουρδική κυβέρνηση να πιέσει το PKK και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες. Μάλιστα, σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κουμπάτ Ταλαμπανί και τον εκπρόσωπο του κόμματος Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (YNK), που ελέγχει την περιοχή Σουλεϊμανίγιας, όπου έγινε η σύλληψη, απαίτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων εντός μιας ώρας.

Το YNK θεώρησε προσβλητική την απαίτηση αυτή, και την επόμενη μέρα η Τουρκία απέλασε τον εκπρόσωπο του YNK στην Άγκυρα.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι μετά από όλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάτις, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα, ενώ υπεραμύνθηκε της συνεργασίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας (YPG), πρότεινε στην τουρκική κυβέρνηση «συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών εναντίον του PKK και σε επιχείρηση δολοφονίας υψηλόβαθμου στελέχους του»!

Αυτά και άλλα πολλά στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Κούρδοι, περιμένοντας να δούμε αν τελικά θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα και ποια θα είναι η τύχη των συλληφθέντων.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top