GuidePedia

0

Κοντά σε συμφωνία για την ονομασία είναι η ελληνική και η σκοπιανή κυβέρνηση σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

«Η ΠΓΔΜ αποστέλλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Ελλάδα, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι οι δυο χώρες προχωρούν προς την επίλυση μιας διαμάχης που έχει διαρκέσει τα τελευταία 27 χρόνια» τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Εκπέμποντας σήμα ότι ένας συμβιβασμός είναι στα σκαριά, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι καλός μας φίλος», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ στη διαδικασία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης. «Γνωρίζω ότι αν έχουμε φιλικές σχέσεις και καλή προσέγγιση μια λύση είναι εφικτή» ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ πριν τη συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ με το Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της Guardian, ο Ζάεφ, δήλωσε ότι θέλει το μικρό, αλλά στρατηγικής σημασίας, έθνος του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν». Η ΠΓΔΜ πρότεινε, θα μπορούσε να συμμετάσχει και στα δύο μπλοκ υπό την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιεί σήμερα στο ΟΗΕ: ΠΓΔΜ ή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Θα προσπαθήσουμε να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να οδηγήσουμε τη ΄΄Μακεδονία’’ στην ένταξη» τόνισε.

To ζήτημα της ονομασίας επανακάμπτει στην επικαιρότητα εν μέσω κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι η ρωσική ανάμιξη έχει καταστήσει τη συμμετοχή της στη Συμμαχία πιο ζωτική. Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε τη θέση αυτή, λέγοντας ότι αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να στηρίξει όλες τις προς ένταξη χώρες.

Ο Ζάεφ, που σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με τα κόμματα που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα, υιοθέτησε μια πολύ πιο συμφιλιωτική προσέγγιση με την Αθήνα. Την περασμένη εβδομάδα ο κεντροαριστερός πολιτικός επέκρινε τον δεξιό προκάτοχό του, Νικόλα Γκρουέσκι, κατηγορώντας τον για προκλήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που κατείχε το αξίωμα, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ανέγερσης αγαλμάτων και μνημείων με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ότι η πολιτική της σύγκρουσης με την Αθήνα θα τερματιστεί αμέσως. «Μπορώ μόνο να πω ότι η εποχή των μνημείων, η μετονομασία των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των αθλητικών χώρων και των σταδίων με ιστορικά ονόματα τελειώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή ονομασίας στη γείτονα θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Mέχρι στιγμής, οι προτάσεις περιελάμβαναν την προσθήκη γεωγραφικών προορισμού, όπως «Άνω», «Νέα» ή «Βόρεια» ΠΓΔΜ.

«Σε αυτό που η Αθήνα θεωρούσε ως σημαντικό συμβιβασμό, η Ελλάδα ανακοίνωσε το 2007 ότι θα δώσει τη συγκατάθεσή της σε ένα σύνθετο όνομα στο οποίο θα μπορούσε να υπάρχει η λέξη ‘’Μακεδονία’’. Την εποχή εκείνη το συμβιβασμό υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός του μικρού εθνικιστικού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκεται προς το παρόν στην εξουσία με το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Έκτοτε, προσθέτει η Guardian, η ένταση έχει αποκλιμακωθεί, καθώς η αίσθηση της realpolitik (σ.σ πολιτική που βασίζεται στο ρεαλισμό) και στις δύο χώρες έχει ενισχυθεί. Ενώ ο Ζάεφ πιστεύει ότι η ένταξη στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του διασπασμένου έθνους, η χρεοκοπημένη Ελλάδα θέλει επίσης μια λύση για να ενισχύσει την χτυπημένη από την κρίση οικονομία της στη βαλκανική χερσόνησο.

Ας σημειωθεί ότι τα ελεγχόμενα από τον Γκρούεφσκι ΜΜΕ όπως το MINA (ανεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο) εξαπολύουν βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Ζάεφ και του συνασπισμού που έχει σχηματίσει με την αλβανική μειονότητα χαρακτηρίζοντάς τον ως «Κουίσλινγκ».

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top