«Φωτιά» παίρνει και πάλι η Συρία μετά την νέα σφοδρότατη κόντρα μεταξύ των Ισραηλινών και των Ρώσων σε σχέση με την δημιουργία ζωνών ασφαλείας. Η κατάσταση είναι ήδη στο «κόκκινο» και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά .
Αυτό όμως που μεταβάλει το όλο θέμα είναι ότι η Ρωσία παραδίδει ήδη τάγμα S-400 και S-300 στην Συρία αλλάζοντας όλα τα δεδομένα.
Οι Ρώσοι θα βάλουν δηλαδή τους Σύρους να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα» επικαλούμενοι την συμφωνία δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στην περιοχή.
Η ισραηλινή ηγεσία «ορκίζεται ότι αγνοεί» τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην πόλη της Αστάνα, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Συρία με την δημιουργία ζωνών ασφαλείας .
Η πρόθεση του Τελ Αβίβ είναι ότι αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία ολοκληρωτικά δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό κανάλι «Al Arabiya».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εβραϊκή ηγεσία ενημέρωσε το Κρεμλίνο ότι δεν έχουν σημασία οι επιτευχθείσες συμφωνίες, διότι το Ισραήλ διατηρεί το «δικαίωμα» να χτυπήσει στην Συρία, αν εντοπιστεί μεταφορά όπλων στην λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ» ή επιδεινωθεί η κατάσταση στα υψώματα του Γκολάν.
Σε περίπτωση όμως που τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εισέλθουν εντός του συριακού εναερίου χώρου , ενδεχομένως να βληθούν από ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους όπως έχει προειδοποιήσει η Μόσχα , της οποίας η φήμη διακυβεύεται στην περιοχή.
Η κόντρα Ρώσων και Ισραηλινών η οποία έχει ξεσπάσει εδώ και μεγάλο διάστημα ξυπνά μνήμες «προφητειών» και «γεγονότων» η αλληλουχία των οποίων μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη και παγκόσμιο πόλεμο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το περιοδικό «Στρατιωτική Επιθεώρηση», το Τελ Αβίβ χαιρετίζει τη αποκλιμάκωση στις περιοχές κοντά στα συρο-ισραηλινά και συρο-Ιορδανικά σύνορα.
Αυτές οι περιοχές είναι το κέντρο αρκετών χιλιάδων μαχητών διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που συνδέονται με την «Αλ Κάιντα» .
Επιπλέον, το Ισραήλ επιμένει ότι στη Συρία, στα σύνορα με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, υπάρχουν ένοπλες ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα ακόμη και στην νεκρή ζώνη, συμπεριλαμβανομένων ιδίως, και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
Προχθές η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε την τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το ίδιο θέμα χωρίς να επέλθει καμία συμφωνία. Διαπιστώθηκε ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς,
Κοινώς ο Πούτιν «τσακώθηκε» και μάλιστα άγρια με τον Ισραηλινό ομόλογο του θέτοντας σε εντελώς νέα βάση την ήδη προβληματική σχέση τους .
Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ενημέρωσε ότι Πούτιν και Νετανιάχου συζήτησαν «την κατάσταση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα της συριακής κρίσης, αλλά δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ τους.»
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί την παρουσία του Ιράν στη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των εγγυητριών χωρών (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) συμφώνησαν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία κατά τη διάρκεια του επόμενου γύρου των διεθνών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, ενώ υπέγραψαν μνημόνιο για τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Ιντλίμπ και επτά άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υποστηρίζεται από τη Δαμασκό, μια σειρά από ένοπλες ομάδες ανταρτών σε αυτούς τους τομείς θα διακόψουν τις οποιεσδήποτε συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις .
Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, μια σειρά από άλλες χώρες και τον ΟΗΕ.
Μιλώντας για το έργο στους τομείς της αεροπορικής αποκλιμάκωσης, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για τη Συρία στην Αστάνα A. Lavrentiev είπε ότι, «οι εγγυήτριες χώρες θα παρακολουθούν στενά όλα τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» , κάτι που αποτελεί σαφώς «καμπανάκι» για το Ισραήλ.
«Η εργασία στους τομείς της εναέριας αποκλιμάκωσης, ιδιαίτερα τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού, θα είναι χωρίς προειδοποίηση. Αυτό το θέμα έχει κλείσει. Τα μόνα αεροσκάφη που μπορούν να πετούν θα είναι αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού», είπε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Lavrentiev.
Είναι σαφές πλέον ότι η Ρωσία τίθεται σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Επίσης διατάχθηκε ή έγκαιρη και βελτιωμένη παροχή σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας στον συριακό στρατό ενώ τα ρωσικά πολεμικά πλοία συγκεντρώνονται στις ακτές της χώρας .
Η Ρωσία παρέδωσε ήδη ρωσικούς πυραύλους S-300 στον Άσαντ με τους οποίους θα στοχοποιηθούν τα ισραηλινά αεροσκάφη σε οποιαδήποτε εναέρια επιδρομή επιχειρήσουν .
Υπενθυμίζεται ιστορικά ότι σε παρόμοια περίπτωση, τα ρωσικής κατασκευής φορητά αντιαεροπορικά συστήματα που είχαν παραδοθεί στην Αίγυπτο το 1969, (MANPADS Strela-2), επέτρεψαν στους Αιγύπτιους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ για την διώρυγα του Σουέζ, «να κατεβάσουν» 36 ισραηλινά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας διακόπτοντας τις πτήσεις της ισραηλινής αεροπορίας .
«Σήμερα, το εβραϊκό κράτος δεν είναι ικανό να αποδεχθεί «ένα τέτοιο σκληρό κτύπημα » όπως εκείνη την περίοδο , και δεν είναι έτοιμο να δεχθεί ακόμη και το ένα τρίτο αυτών των απωλειών.
Με μεγάλη αυτοπεποίθηση μπορούμε να υποθέσουμε ότι η απλή παρουσία και μόνο σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας στην Συρία θα κρατήσει το Ισραήλ πολύ μακριά από οποιαδήποτε πρόκληση», τονίζει το ρωσικό περιοδικό και ο ειδικός αμυντικός αναλυτής της Μόσχας.
Η σφοδρή σύγκρουση Ρώσων και Ισραηλινών στην περιοχή του κράτους της Συρίας αποτελεί πλέον ένα πάρα πολύ πιθανό σενάριο, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων , κυρίως όμως αποτελεί μια σύγκρουση λόγω διαφορετικής θρησκευτικοπολιτικής κουλτούρας και επιδιώξεων .
Πρόκειται σαφώς όμως για τον πόλεμο Γωγ και Μαγώγ όπως είχε προφητευθεί τόσο από την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία όσο και από τον ιουδαϊσμό εδώ και 400 χρόνια.
Δημοσίευση σχολίου