Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο και όμως το αποτυχών τουρκικό πραξικόπημα σε συνδυασμό με τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει τις προηγμένες δεκαετίες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον εξόριστο ισλαμιστή ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και σε συνδυασμό με τις σχέσεις Γκιουλέν- Πάπα, δημιουργούν ένα άκρως δυσμενές κλίμα στο Πατριαρχείο σχετικά με τις συνεχιζόμενες στενές επαφές του με το Βατικανό.
Η εκστρατεία εμπλοκής του Πατριαρχείου με το αποτυχών πραξικόπημα όχι μόνο δεν έχει σταματήσει στην Τουρκία, αλλά σήμερα με δυο άκρως «καυστικά» δημοσιεύματα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, κάνει λόγο για εντυπωσιακές «αποκαλύψεις» σχετικά με το τρίγωνο όπως το χαρακτηρίζει : CIA-Γκιουλέν- Πατριαρχείο, που έπαιξε όπως υποστηρίζουν, καθοριστικό ρόλο στην διοργάνωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Σε ένα εκτενές άρθρο γίνεται προσπάθεια συσχετισμού με το πραξικόπημα των δυο Ελληνοαμερικανών ανθρώπων του Φαναριού, του Γεωργίου Φειδά και του Αλέξανδρου Καρλούτσου και των σχέσεων τους με τον πρώην αρχηγό της CIA, Γκράχαμ Φούλερ, στενό φίλο της πρώην Ουκρανής πρωθυπουργού, Βιτκόρια Νούλαντ, και με το δίχτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, που σύμφωνα με τους Τούρκους έκανε το πραξικόπημα. Ο Πατριάρχης, όπως τονίζεται, έχει σχέσεις με το φιλοδυτικό ουκρανικό εκκλησιαστικό κατεστημένο, ( εδώ υπάρχει το ερώτημα με τις τελευταίες επαφές με την ουνιτική εκκλησία της Ουκρανίας), βάσει κατευθυντηρίων γραμμών της CIA.
Η στήριξη της CIA στον Πατριάρχη ανάγεται εδώ και δεκαετίες και έχει σαν βασικό έρεισμα την αντιπαλότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο με τίποτα δεν θέλει η Ουάσιγκτον να αποκτήσει την ηγεμονία του Ορθόδοξου κόσμου. Παράλληλα ένα κύκλωμα από εκατομμυριούχους Ελληνοαμερικανούς έχει στηρίξει τον Πατριάρχη στον διαθρησκευτικό του διάλογο και έχει διασυνδέσεις με την οικογένεια Κλίντον που εξόντωσε την ορθόδοξη Σερβία.
Η ανάμειξη της CIA στο αποτυχόν τουρκικό πραξικόπημα, ομολογήθηκε ευθέως από τον γνωστό Ζίμπγκινου Μπρεζίνσκυ ο οποίος σε συνέντευξη του στο αμερικανικό περιοδικό, The American Interest, καταλόγισε στην κυβέρνηση Ομπάμα μεγάλο σφάλμα η προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν όπως έγινε, η αποτυχία της οποίας έφερε καινούργια δεδομένα στον συριακό εμφύλιο ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα.
Εκείνο όμως που δίνεται μεγάλο βάρος στα τελευταία αυτά δημοσιεύματα, είναι οι στενές σχέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι σχέσεις αυτές, όπως αναφέρεται, άρχισαν τον Οκτώβριο του 1996 όταν σε τότε συνάντηση τους ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Φετουλάχ Γκιουλέν είχαν δώσει κοινή συνέντευξη τύπου υπέρ του διαθρησκευτικού διαλόγου. Ακολούθησαν επισκέψεις Πατριάρχη στο Βατικανό και Πάπα στο Φανάρι, ενώ παράλληλα εκτυλίσσονταν το ειδύλλιο Πάπα-Γκιουλέν. Εδώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο Πάπας έχει αναγορέψει από το 1998 τον Γκιουλέν σε Καρδινάλιο του διαθρησκευτικού διαλόγου.
Χωρίς να υιοθετούμε αυτές τις απόψεις της Yeni Şafak, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι εγείρονται τεράστια θέματα σχετικά με τις διασύνδεεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την CIA και γενικότερα με την αμερικανική πολιτική στο κολοσσιαίο ζήτημα της θρησκευτικής γεωπολιτικής της Ορθοδοξίας. Η παρουσία της CIA στην σύνοδο της Κρήτης ήταν εμφανής και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη για τις διασύνδεεις αυτές, ενώ η αντιπαλότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα και όχι μόνο είναι επίσης εμφανής.
Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλα ζητήματα. Κάποια ταύτιση του Βαρθολομαίου με τους Αμερικανούς στις σημερινές πολύ προβληματικές διεθνείς συγκυρίες, μπορεί να αποβεί ολέθρια ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του Πατριαρχείου στην φυσιολογική του έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Τα «παιχνίδια» που παίζονται είναι πολύ μεγάλα και τεράστιας διεθνούς σημασίας και εδώ δεν χωρούν υπερφίαλες, αλαζονικές και επιπόλαιες κινήσεις, που διακρίνουν τελευταία το Φανάρι.
Αυτές τις πολύ λεπτές διεθνείς ισορροπείς μάλλον δεν τις χειρίζονται καθόλου καλά κάποιοι εκεί στο Φανάρι, προκαλώντας πολλαπλά σοβαρά προβλήματα χωρίς να υπεισέρθουμε στο επίσης τεράστιο ζήτημα της οικουμενιστικης παρεκτροπής!
Προσοχή πριν θρηνήσουμε ξανά!
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου