GuidePedia

0

του Πάνου Σπαγόπουλου
Με μια εντυπωσιακή δήλωση περί «κοινού αμυντικού χώρου» Ελλάδας – Αιγύπτου «σφραγίστηκε» η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Αίγυπτο. 

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός μιλώντας ενώπιον υψηλόβαθμων παραγόντων των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών είπε ότι: «Πλέον Ελλάδα και Αιγύπτος έχουν συστήσει ένα κοινό αμυντικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα ασφάλειας,  τρομοκρατίας κ.α.». 

Τις δηλώσεις αυτές ο Π.Καμμένος τις έκανε αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy και τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Dr Mohammed Saeed Al-Assar.

Ο Έλληνας υπουργός έφτασε σήμερα στο Κάιρο συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και έτυχε μιας ιδιαίτερα ασυνήθιστα θερμής υποδοχής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων. 

Οι κακές σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία, τα προβλήματα που προκαλεί η Άγκυρα σε Κύπρο με τις συνεχείς προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε Αιγαίο, αλλά και η αυτοαναγόρευση  της Άγκυρας του Ερντογάν σε «μουσουλμανική υπερδύναμη» της περιοχής με την επέμβασή της στην Συρία, η ελληνο-αιγυπτιακή στρατιωτική συνεργασία στέλνει ισχυρό μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία, η οποία βλέπει την προσέγγιση των δύο χωρών με μεγάλη ανησυχία. 

Από τις μέχρι τώρα επαφές έχουν προκύψει ιδιαίτερα σημαντικές συμφωνίες οι οποίες αναβιβάζουν κατακόρυφα τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις των δύο χωρών, σε ουσιαστική στρατιωτική συμμαχία με στρατηγικές προεκτάσεις για όλη την Α. Μεσόγειο.

Έτσι και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες , έχουν κλείσει ήδη οι παρακάτω συμφωνίες:
Καταρχάς συμφωνήθηκε η πώληση 90 BMP-1 που υπηρετούν στον ΕΣ στην Αίγυπτο αφού πρώτα αυτά θα ανακατασκευαστούν από ΤΟΜΑ που είναι τώρα σε ΤΟΜΟ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Όλμων) στην ΕΛΒΟ μια εργασία που θα αποφέρει στην εταιρεία πάνω από 5 εκατ. €.

Οι Αιγύπτιοι παράλληλα ζήτησαν εκτός των BMP-1 ένα σημαντικό μέρος των ανακατασκευών και εκσυγχρονισμών δικών τους οπλικών συστημάτων να πραγματοποιείται στην ΕΛΒΟ, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και λίστας προτεραιότητας, δείχνοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξακολουθεί να είναι στην κορυφή των εταιρειών στην γενικότερη περιοχή.

Βέβαια εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με το μελλοντικό καθεστώς της εταιρείας καθώς η πώλησή της αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα σε σχέση με αυτά που ζητούν οι «Θεσμοί», και δεν μπορεί το ΥΠΕΘΑ να δεσμευθεί, (η εταιρεία ανήκει ουσιαστικά στο ΥΠΟΙΚ) παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει με τη δέουσα σοβαρότητα την αιγυπτιακή πρόταση.

Οι συμφωνίες όμως για την αμυντική βιομηχανία δεν σταματούν εδώ. Ακόμη πιο σημαντική θεωρείται η συμφωνία για την από κοινού χρηματοδότηση, ανάπτυξη, ναυπήγηση και πώληση σε τρίτες χώρες  μιας νέας σχεδίασης κορβέτας η οποία θα καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες και των δύο χωρών. 

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μιας κομβικής σημασίας συνεργασία μεταξύ των ναυπηγικών βιομηχανιών των δύο χωρών αλλά και των Ναυτικών τους, ενώ να σημειωθεί πως από την πλευρά της Ελλάδας η σχεδίαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο κατασκευής ενός Εθνικού Πλοίου για το ΠΝ. 

Όπως έγινε γνωστό το σκάφος θα βασιστεί είτε στην γαλλική κλάση GoWind που διαθέτει ήδη το αιγυπτιακό Ναυτικό είτε στην αντίστοιχη ρωσική κλάση Bayan.
Να σημειωθεί πως το σκάφος θα προταθεί και σε τρίτες χώρες για εξαγωγές με την Αίγυπτο να αναλαμβάνει την προώθησή του σε αγορές που δεν έχει υψηλή πρόσβαση η Ελλάδα, όπως οι αραβικές για παράδειγμα,. Ενώ η Ελλάδα θα αναλάβει την εμπορική προώθηση του πλοίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ναυπήγηση της κορβέτας συνιστά μιας κορυφαία επιλογή τόσο για την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, όσο και για το ΠΝ καθώς θα αποτελέσει την πρώτη ελληνική σχεδίαση έστω και σε συνεργασία πολεμικού σκάφους μετά τα αποβατικά σκάφη κλάσης Σάμος.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν περισσότερο διεξοδικά αύριο  Πέμπτη όταν, οι τρεις υπουργοί ο Έλληνας ΥΕΘΑ ο Αιγύπτιος ομόλογός του Στρατηγός Sedky Sobhy και ο υπουργός Στρατιωτικής Παραγωγής Dr Mohammed Saeed Al-Assar, θα παραστούν στην πρώτη συνάντηση κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.
Στο σημείο αυτό να τονιστεί και η εξαιρετική δουλειά που έκανε ο αναπληρωτής γενικός  διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης στην προετοιμασία των επαφών μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των επαφών των δύο αντιπροσωπειών.

Παράλληλα διευκρινίστηκε το πρόγραμμα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων για το 2017 κυρίως για τις Αεροπορίες και τα Ναυτικά των δύο χωρών. 

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί σε όλους τους τόνους είναι πως οι δύο χώρες κινούνται πλέον σε ένα καθεστώς στρατιωτικής συμμαχίας και όχι απλής συμμαχίας σε ένα ασαφές επίπεδο ή φιλικής συνεργασίας. 

Αυτό έγινε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Κάιρο ο Π.Καμμένος, από την σημασία που δίνουν οι Αιγύπτιοι στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού με μια υποδοχή η οποία εξέπληξε όλη την ελληνική αποστολή, υποδοχή που σχεδόν άγγιζε τα όρια αυτής του αρχηγού, και μάλιστα μεγάλου, κράτους. 

Αναμφισβήτητα οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται σε ένα νέο επίπεδο που αναμένεται να ισχυροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον άξονα της Αθήνας με το Κάιρο στην Ν.Α.Μεσόγειο και πολύ πιο πέρα από αυτή.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top