GuidePedia

0


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σοβαρή πιθανότητα ότι μπορεί να μας έβαζε παρά λίγο σε τρομερούς μπελάδες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στην περίπτωση που τα πράγματα ξέφευγαν από κάθε έλεγχο στην Τουρκία και η ζωή του καθώς και οι ζωές των μελών της οικογενείας του θα βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο, βάσει ενός εσχάτου σεναρίου θα περνούσε σε ελληνικό χώρο κατά πάσα πιθανότητα σαν πρώτο σταθμό στην Ρόδο, όπου υπάρχει και μια τουρκόφωνη μειονότητα. Γι αυτό τις κρίσιμες ώρες είχε βρεθεί στην Αλικαρνασσό απέναντι από τα ελληνικά νησιά, για να υπάρχει δίοδος διαφυγής στο εξωτερικό.

Η εξαφάνιση του Τούρκου προέδρου από τις 9 Ιουλίου, όπως είχε αποκαλύψει την παραμονή του πραξικοπήματος η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Sözçü, δείχνει πως ο Ερντογάν ήξερε ότι ετοιμάζονταν κίνημα ανατροπής του αλλά προφανώς δεν μπορούσε να γνωρίζει την έκταση του και τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Για τον λόγο αυτό κυριολεκτικά το έσκασε από την Άγκυρα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, και κατέφυγε στα παράλια του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά υποτίθεται για διακοπές. Στα γεγονότα της Νίκαιας και ενώ όλοι οι ξένοι ηγέτες έστελναν συλλυπητήρια στην γαλλική ηγεσία, ο Ερντογάν πάλι δεν έκανε την εμφάνιση του παρά μόνο με ένα λιτό μήνυμα στο twitter με το οποίο συλλυπούνταν τον γαλλικό λαό για την μεγάλη τραγωδία της 14ης Ιουλίου.

Στη συνέχεια τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Μόλις εξερράγη το πραξικόπημα, ο Ερντογάν με την συνοδεία του το έσκασε από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν και το οποίο έγινε στόχος βομβαρδισμού από ένα πολεμικό ελικόπτερο το οποίο είχε απογειωθεί από την βάση του Gölcuk και κατέφυγε σε γειτονική ορεινή περιοχή.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα άρχισαν να εκτυλίσσονται με μεγάλη ταχύτητα. Με ένα άλλο αεροπορικό μέσο, (?), απογειώθηκε και κατευθύνθηκε στην αρχή στην Σμύρνη και στη συνέχεια ενώ όλοι αναρωτιόνταν προς τα που κινείται, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ήδη είχαν καταλάβει οπαδοί του από την γύρω περιοχή που ψηφίζουν φανατικά Ερντογάν. Ήδη το μήνυμα του από το κινητό είχε ξεσηκώσει τον κόσμο.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται για αυτό το πραξικόπημα- οπερέτα για πολλούς πραξικόπημα θέατρο.

Το πρώτο και βασικό είναι πως είναι δυνατόν τόσο έμπειροι στρατιωτικοί να κάνουν τέτοιες ανόητες κινήσεις που προεξοφλούσαν την αποτυχία του πραξικοπήματος, όπως να βγάζουν στρατιωτικό απόσπασμα στην μεγάλη γέφυρα της Κωνσταντινούπολης την ώρα που χιλιάδες κόσμος μετακινούνταν προκαλώντας τον στόχαστρο χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο ερώτημα είναι πως σε ένα πραξικόπημα ενώ το πρώτο που κάνουν οι πραξικοπηματίες είναι να κόψουν τις επικοινωνίες και να νεκρώσουν ή να ελέγξουν τα τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αυτοί έδωσαν την ευκαιρία στον Ερντογάν να βγάζει διαγγέλματα και στον πρωθυπουργό να καταδικάζει δημόσια το πραξικόπημα σαν τρομοκρατική ενέργεια.

Αυτά και πολλά άλλα δείχνουν πως από την αρχή ήταν μια καταδικασμένη κίνηση που έδωσε την ευκαιρία στον σουλτάνο να σαρώσει όλους τους αντιπάλους του στην αυταρχική του πολιτική στο στράτευμα και στην δικαιοσύνη.



Από εδώ και πέρα η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη και για τα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία θα περνά μια μεγάλη εσωτερική κρίση με ένα εκδικητικό και αλαζόνα Ερντογάν τροφοδοτώντας σε ορισμένου κύκλους τον πειρασμό της εκτόνωσης της κρίσης στο εξωτερικό, ( ο νοών νοείτο).

ΥΓ. Στο Αιβαλί συνελήφθη την τελευταία στιγμή προσπαθώντας να διαφύγει στην Λέσβο ο υποδιοικητής της Σχολής Πολέμου της τουρκικής Αεροπορίας, Σμήναρχος Murat Karakuş.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top