GuidePedia

0

Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε λάβει από το πρωί, ένα ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού περί ώρα 11:45 εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος". Η άδεια τού παρεσχέθη. Διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες ήταν 8 και όλοι στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι 6 αξιωματικοί, 3 ταγματάρχες και 3 λοχαγοί και οι 2 υπαξιωματικοί και συγκεκριμένα αρχιλοχίες. Συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη.

Από εκείνη την ώρα η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών έχει αρχίσει τις πιέσεις, ώστε οι 8 στρατιωτικοί να παραδοθούν στην Τουρκία, ως προδότες.

Ας δούμε όμως τί ισχύει με βάση το ελληνικό δίκαιο.

Ελλείψει διμερούς σύμβασης με το άλλο κράτος, όπως εν προκειμένω που δεν έχει υπογραφεί σύμβαση έκδοσης με την Τουρκία, ισχύουν απολύτως τα άρθρα 436 επόμενα του Ελληνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε αυτά ορίζεται η διαδικασία της έκδοσης αλλοδαπών κρατουμένων.
Στο άρθρο 438 περ. γ' αναφέρεται: "Η έκδοση απαγορεύεται: ...γ) αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό, στρατιωτικό, φορολογικό ή του τύπου...".

Το τί σημαίνει ο όρος "πολιτικό έγκλημα" έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως στην ελληνική νομοθεσία και νομολογία, μια και τα ελληνικά δικαστήρια έχουν απασχοληθεί πολλάκις με τις περιπτώσεις τρομοκρατικών εγκλημάτων, όπου και διασαφηνίστηκε ο όρος. 

Ως πολιτικό δε έγκλημα, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, που ισχύουν στην Ελλάδα, νοείται το έγκλημα, που απευθύνεται αμέσως κατά της πολιτείας και τείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της "καθεστηκυίας" τάξεως, η οποία υπάρχει, σύμφωνα με το ισχύον πολίτευμα, και ως συναφές προς το πολιτικό έγκλημα θεωρείται εκείνο που τελεί σε τέτοια συνάφεια προς το πολιτικό έγκλημα, ώστε η προσβολή που επέρχεται σε κάποιο έννομο αγαθό, να έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παρασκευή των μέσων για τη διάπραξη πολιτικού εγκλήματος υπό την προεκτεθείσα έννοια, το οποίο και προϋποθέτει ως τελεσθέν. Ο ως άνω ορισμός περιγράφεται στο υπ´ αριθ. 1576/1995 Βούλευμα του Αρείου Πάγου σε συμβούλιο. Ο ως άνω ορισμός του πολιτικού εγκλήματος δεν χωρεί αμφισβήτησης.
Στην επίμαχη περίπτωση, όπως οι ελληνική νόμοι προβλέπουν, το δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει και θα αποφασίσει να εκδώσει τους αναφερομένους, θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφαση έκδοσης. Στην αιτιολογία θα πρέπει να αναφέρει ότι την έκδοση την ζητεί ενα δημοκρατικό κράτος (!), η Τουρκία και επίσης, ότι η αίτηση έκδοσης συμμορφούται με τις ελληνικές διατάξεις. Δηλαδή, θα πρέπει να αναφέρει γεγονότα που δεν ειναι πραγματικά.

Από την άλλη πλευρά, αυτή της πολιτικής σκοπιμότητας και της εθνικής υποτέλειας, έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι προθέσεις του ΥΠ´.ΕΞ. , οι οποίες αντισυνταγματικώ τω τρόπω φανερώνουν διάθεση έκδοσης, αδιαφορώντας για τους κειμένους νόμους. Το πλέον πιθανό ειναι να έχει δοθεί σχετική υπόσχεση στην τουρκική πλευρά για έκδοση των 8 στρατιωτικών. 

Τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι οι Έλληνες δικαστές που θα χειριστούν την εν λόγω υπόθεση αισθάνονται ήδη παράνομες πιέσεις από τις προπετείς εκδηλώσεις υποταγής Ελλήνων αξιωματούχων.

Ωστόσο, οι δικαστές πρέπει να εκτελέσουν το καθήκον τους μακρυά από σκοπιμότητες.
Άλλως, η περίπτωση των 8 θα γίνει η αρχή μιας παγίδας που θα εγκλωβίσει τη χώρα μας δίδοντας συγχρόνως επιχειρήματα στην Τουρκία και προσδίδοντας κύρος δημοκρατικότητας σε ενα κράτος με κλειστές εφημερίδες, κρατούμενους δημοσιογράφους και διανοούμενους.

πηγή

 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top