Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος
Η 23η Ιουνίου 2016 θα μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα που σηματοδότησε την απαρχή της γεωπολιτικής παρακμής του Δυτικού συστήματος εξουσίας στον πλανήτη. Οι Βρετανοί πολίτες με πλειοψηφία 52% αποφάσισαν ότι επιθυμούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μια απόφαση με τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Καταρχήν πρέπει να επισημανθεί ότι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης και η μετεξέλιξή της σε ΕΕ το 1992 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν, κατά την εκτίμηση του γράφοντος (σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη), ένα project που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με Αμερικανική παρότρυνση προκειμένου να καταστήσει ευκολότερο τον πολιτικό έλεγχο της Δυτικής Ευρώπης από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ (κυρίως το κομμάτι του Αμερικανικού κατεστημένου που στηρίζει την δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος και την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον) σαράντα τρία (43) χρόνια μετά την είσοδο του ΗΒ στην ΕΟΚ ήταν εκείνες που πρωτοστάτησαν (κυρίως μέσω της επιρροής τους στα Δυτικά mainstream ΜΜΕ) στην υποστήριξη της εκλογικής εκστρατείας του Bremain στο Βρετανικό δημοψήφισμα ακριβώς επειδή θεωρούσαν και θεωρούν πολύ σημαντική την παραμονή του ΗΒ ως ‘Δούρειου Ίππου’ των Ατλαντικών δυνάμεων εντός της ΕΕ.
Στον αντίποδα του Brexit πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη η ενίσχυση της διαδικασίας Ευρασιατικής ολοκλήρωσης η οποία σηματοδοτήθηκε τόσο από την επιτυχημένη διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη το διάστημα 16-18 Ιουνίου 2016 όσο και από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα την 25η Ιουνίου 2016.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, αντί επιλόγου, ότι σε αντίθεση με την κατεστημένη ακαδημαϊκή αντίληψη ο γράφων εκτιμά ότι οι πιθανότεροι νικητές στον αγώνα για την παγκόσμια κυριαρχία στον 21ο αιώνα είναι οι χερσαίες δυνάμεις (Ρωσία και Κίνα) και όχι οι ναυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ). Για του λόγου το αληθές αρκεί να μελετήσει κανείς την Ιστορία και να εξάγει τα ορθά γεωπολιτικά συμπεράσματα. Ποια δύναμη π.χ. νίκησε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ). Η Σπάρτη (χερσαία δύναμη) ή η Αθήνα (ναυτική δύναμη); Η Ιστορία έχει δώσει την απάντηση…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.