Μονίμως εκπλησσόμαστε με το πως τα καταφέρνει η Τουρκία και είναι το αγαπημένο παιδί όλων παρόλο που είναι μονίμως δύστροπη, απαιτητική και στο δώσε. Τελευταία «έκπληξη» οι δύο ανώτατες θέσεις που κατέλαβε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ. Αν φροντίσουμε να μην σκεφτόμαστε με την καρδιά αλλά με το μυαλό, θα δούμε ότι δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε.
Η συμπεριφορά όλων προς στην Τουρκία είναι συνάρτηση της στρατηγικής της αξίας και δεν είναι ούτε από φιλία, ούτε από αγάπη, ούτε από κρυφές ατζέντες όπως πολλοί αρέσκονται να πιστεύουν. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, για να βομβαρδίσουν το ISIS οι Αμερικάνοι, Γάλλοι, Γερμανοί κ.λπ., χρειάζονται τη βάση του Ιντσιρλίκ.
Γιατί ειδικά αυτήν; Γιατί ούτε η Σ. Αραβία ούτε το Ισραήλ (γιατί τότε θα ένωνε όλο τον αραβικό κόσμο εναντίον του), ούτε η Ιορδανία αλλά και οι άλλες γειτονικές αραβικές χώρες είναι διατεθειμένες να διαθέσουν βάσεις σε «άπιστους» για να χτυπήσουν Άραβες στην πλειοψηφία και μουσουλμάνους.
Αν το κάναν αυτό θα τιναζόταν όλη η περιοχή στον αέρα. Πόσο δύσκολο είναι αυτό να το καταλάβει κανείς; Η μόνη χώρα που το συζητούσε και ήταν διατεθειμένη να το κάνει ήταν και είναι η Τουρκία και αυτό βέβαια υπό όρους και υψηλά ανταλλάγματα.
Θα πρέπει όμως να μην κοιτάμε μόνο τι κάνει η Τουρκία, αλλά να κοιτάμε και το τι κάνουμε εμείς, ποια είναι η δική μας συνεισφορά ως σύμμαχος και πως μας βλέπουν οι άλλοι στη συμμαχία. Με άριστα το 10 οι σύμμαχοι με πολύ καλή διάθεση θα μας δώσουν 1,5.
Σας εκπλήσσει; Σας «στραβώνει»; Σας πειράζει; Δεν θα έπρεπε. Αυτή είναι η γνώμη των άλλων για μας και δυστυχώς είναι και δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη. Από τον πόλεμο της Κορέας η Ελλάδα δεν έχει συστρατευθεί σε καμία σύρραξη με τους συμμάχους της.
Ουσιαστικά απαγόρευσε τη χρήση των ελληνικών βάσεων για επιχειρήσεις, μετά βίας επέτρεψε την χρήση τους για λογιστική υποστήριξη και η στρατιωτική της συμμετοχή ήταν γελοία και περισσότερο συμβολική και με το ζόρι. Και όταν συμμετείχε, πάντα κρυβόταν, σα να ντρεπόταν, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται και να μη λαμβάνει ανταλλάγματα.
Καλά θα κάνουμε λοιπόν να αποφασίσουμε ποια είναι η θέση μας στη Συμμαχία με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και την αυτοσυντήρηση, όχι με φιλειρηνικές ιδεοληψίες. Διαφορετικά, μια ζωή θα μείνουμε με την απορία γιατί γείτονες όπως τα Σκόπια, μας «το παίζουν μάγκες» και σκληροί διαπραγματευτές.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου