Ο όρος «γεωπολιτική» πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως “geopolitik”. Μετά ακολούθησε ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος. Στη συνέχεια ο όρος ξαναχρησιμοποιήθηκε από τον Χίτλερ ως «πολιτικοστρατηγική». Μετά ακολούθησε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος. Με λίγα λόγια, δύο φορές ενεπλάκη ο όρος της «γεωπολιτικής» με τη Γερμανία και δύο φορές καταλήξαμε σε αιματηρούς παγκόσμιους πολέμους. Πόλεμοι οι οποίοι σχετίζονταν με την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών (resource wars).Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Σήμερα δυστυχώς όλο και περισσότερο πυκνώνουν οι αποχρώσες ενδείξεις πως ο όρος της γεωπολιτικής επιστρέφει ως ζόμπι. Πριν ένα χρόνο περίπου (Μάρτιος 2014) επισημάνθηκαν οι πρώτες τέτοιες ενδείξεις (http://energypress.gr/news/resource-wars-kai-i-geopolitiki-os-zompi-i-neo-geopolitiki): “…το ερώτημα είναι: αυτά που ζούμε σήμερα στην Ουκρανία εν έτει 2014 είναι απλώς μία έκφανση γεωπολιτικής; Ο Χίτλερ το 1944 είχε αναφέρει τον όρο της «πολιτικοστρατηγικής». Ή μήπως είναι ένας συνδυασμός της γεωπολιτικής με έναν άλλο όρο; Ποιόν όρο; Αυτόν του Resource War; Μήπως έχουμε τη δημιουργία ενός νέου όρου; Της νεο-γεωπολιτικής; Και μία τελευταία λεπτομέρεια: η Γιάλτα βρίσκεται στην Κριμαία…”
Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρθηκε επίσης ένα απόσπασμα από την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: “…η ρωσική επίθεση δεν θα (είχε) στόχους οικονομικής σημασίας, τα ρουμανικά πετρέλαια, τα βαλκανικά μέταλλα, που όλα αυτά (είχαν) υπνωτίσει το Χίτλερ!…”
Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από 75 χρόνια σχεδόν είναι τα ακόλουθα: ποιά ήταν άραγε τα βαλκανικά μέταλλα τα οποία σύμφωνα με τους ιστορικούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν υπνωτίσει τον Χίτλερ; Να συμπεριλαμβανόταν άραγε και οι σπάνιες γαίες μέσα σε αυτά; Όπως γνωρίζουμε, πιθανά αποθέματα σπάνιων γαιών διαθέτει η χώρα μας.
Έκτοτε, από τη δημοσίευση εκείνου του άρθρου (Μάρτιος 2014) ακολούθησαν ορισμένα αξιοσημείωτα γεγονότα. Ας προσπαθήσουμε να τα δούμε ημερολογιακά.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 επισκέφθηκε την Αθήνα ο Αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας (http://www.energypress.gr/news/Sthn-Athhna-erhetai-o-Gkampriel-gia-ta-energeiaka). Στην τότε επίσκεψη του κ. Αντικαγκελάριου είχε «…τεθεί το θέμα των γεωπολιτικών, αλλά και οι εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων…”. Ήταν η πρώτη φορά μετά το τέλος του αιματηρού Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατά την οποία ενεπλάκη ο όρος της «γεωπολιτικής» σε συνδυασμό με λέξεις κλειδιά όπως «υδρογονάνθρακες» και «Γερμανία»…
Από το Φεβρουάριο του 2015 ξεκίνησε συστηματική αρθρογραφία εδώ στο defence-point.gr με την οποία έγινε προσπάθεια να εξηγηθεί με όρους της θεωρίας παιγνίων το γεγονός πως το Grexit ήταν ένα γεωπολιτικό διακύβευμα για πολλούς παίκτες, και άρα, είχε μικρές πιθανότητες να συμβεί, παρά τις απόψεις των οικονομολόγων. Επισημάνθηκε επίσης ξεκάθαρα η γενεσιουργός αιτία της δημιουργίας της ΕΕ: ήταν η αποφυγή νέων αιματηρών πολέμων στην Ευρώπη. Πολέμων οι οποίοι εμμέσως σχετίζονταν με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Τον Ιούνιο του 2015 πολλές διεθνείς και ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές αναφερόταν πλέον ανοικτά και ξεκάθαρα στο γεγονός πως γεωπολιτικοί λόγοι κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2015 ο όρος της «γεωπολιτικής» ενεπλάκη ακόμη μία φορά από γερμανικά χείλη. Αυτή τη φορά ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην Αντικαγκελάριος της Γερμανίας κ. Γιόσκα Φίσερ. Ο κ. Φίσερ ανεφέρθη ξεκάθαρα στην «επιστροφή της γεωπολιτικής στην Ευρώπη».
Αλήθεια, γνωρίζει πράγματι κανείς ποιά χρώματα της ίριδας περιλαμβάνουν οι «αποχρώσες ενδείξεις»; Ας ελπίσουμε το χρώμα αυτό να μην είναι σκούρο γκρίζο των σύννεφων πριν την καταιγίδα…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου