Για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά κυρίως για να μπορεί να αντιδρά στη Ρωσία από ισχυρή θέση, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Deutsche Wirtschafts Nachtrichten.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιθυμούν να παραμείνει ενωμένη για να αντιμετωπίσει την απειλή της Ρωσίας, σημειώνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.
Το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει αποφασιστεί στην Ουάσιγκτον, προσθέτει.
Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο ενός «αποτυχημένου κράτους» στο νότιο άκρο του ΝΑΤΟ. Διότι ένα Grexit θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ, όπως εκτιμούν.
«Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, στοιχηματίζω ότι αυτό θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως επιβεβαίωση της ρωσικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ βρίσκεται σε πτωτική πορεία, και άρα μπορεί να αποσυντεθεί», είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Αλεξάντερ Βέρσμποφ.
«Φυσικά μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ», είχε προσθέσει.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ.
Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο και το ίδιο το ΝΑΤΟ, διότι υπό τις νέες συνθήκες τα μεμονωμένα κράτη θα μπορούσαν να αλλάξουν προσανατολισμό.
Με την Ελλάδα στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει και για το ενδεχόμενο μια πιο βαθιά κρίση να αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην χώρα.
«Κανείς δεν επιθυμεί μια Ευρώπη στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ξαφνικά μισεί οτιδήποτε δυτικό και αναπτύσσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία», εκτίμησε ο Σεμπάστιαν Μάλαμπι του Council on Foreign Relations, ενός αμερικανικού ινστιτούτου που ασχολείται κυρίως με θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να δώσει πολλά χρήματα» στην Ελλάδα, σημειώνει ο Τόμας Ράιτ του Brookings Institution.
«Όμως υπάρχει η ανησυχία ότι μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρεοκοπία, θα μπορούσε να οδηγήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους να αντιμετωπίζουν πολιτικά εχθρικά την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτή θα ήταν μια ευκαιρία για τη Ρωσία να ενισχύσει την επιρροή και την ισχύ της στην Ελλάδα», εκτίμησε ο ίδιος.
Στην παραπάνω ανάλυση απουσιάζει εντελώς ο παράγοντας των τζιχαντιστών, που είναι πρώτος στην αμερικανική ατζέντα. Και υπερτονίζεται η «ρωσική απειλή», που κατά την άποψή μας δεν υφίσταται στον βαθμό που παρουσιάζεται από τους Γερμανούς. Έχουμε πολλούς λόγους να υποψιαζόμαστε ότι στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δεν έχουν και τόσο άσχημες σχέσεις με τη Ρωσία.
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας έχει να κάνει ολοκάθαρα με την ανατολική Μεσόγειο, με τον έλεγχο των υδρογονανθράκων, την προβληματική Τουρκία που έχει αναδειχτεί σε μήτρα του παγκόσμιου τζιχαντισμού μαζί με τη Σαουδική Αραβία.
Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί πλέον ότι Τουρκία και Σαουδική Αραβία έχουν δικές τους ατζέντες που δεν συμφωνούν με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ έχουν να βασιστούν μόνο στην Ελλάδα και το Ισραήλ στην περιοχή.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου