GuidePedia

0

Νέο πρόγραμμα διάσωσης με χρηματοδότηση από τον ESM και αναδιάρθρωση του χρέους ζήτησε η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από όρους. Στόχος να αποφύγει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Στην επιστολή υπάρχει και αίτημα τεχνικής παράτασης. Δείτε το σχετικό έγγραφο.

Πρόταση για μια νέα συμφωνία χωρίς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και χωρίς το ΔΝΤ κατέθεσε η Αθήνα λίγες ώρες πριν λήξει ο χρόνος της παράτασης.
Η κυβέρνηση με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού γνωστοποίησε ότι «πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους».
Η χώρα ζητά ένα νέο δάνειο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους που θα απαιτήσουν οι ευρωπαίοι. Αλλωστε όπως παραδέχτηκε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση συνοδεύεται από conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων).
Να σημειωθεί πάντως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έως σήμερα είναι απαράβατος όρος από την πλευρά του Βερολίνου.
Στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά η Αθήνα αναφέρει ρητά ότι αιτείται νέο διετές δάνειο με βάση τους όρους του Ταμείου. Παράλληλα απευθύνει αίτημα να υπάρξει τεχνική παράταση έως ότου συμφωνηθούν οι όροι της νέας συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί τεχνική πτώχευση.
Οπως ανακοινώθηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν (με τηλεδιάσκεψη) στις 20:00 προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ντ. Τούσκ στην χθεσινή επιστολή με την οποία αρνήθηκε την επέκταση της παράτασης είχε σημειώσει ότι η χώρα μπορεί πάντα να αιτηθεί νέας βοήθειας. «Θα ήθελα τέλος να υπενθυμίσω ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να αιτηθεί οικονομική βοήθεια από τους εταίρους, σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες της συμφωνίας μας. Στην Ευρώπη, η πόρτα της διαπραγμάτευσης παραμένει ανοιχτή σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», ανέφερε.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ διαβουλεύσεων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κ. Γιούνκερ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα (o πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Μ. Ντράγκι και τον Μ. Σουλτς ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν επαφές με Μέρκελ και Ολαντ). Ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους δανειστές, ενώ κορυφαίες κυβερνητικές πηγές μίλησαν για τη δυνατότητα να βρεθεί λύση τις επόμενες ώρες.

Το αίτημα της Αθήνας 

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πιερ Μοσκοβισί.
Σε αυτήν αναφέρει:
«Αγαπητέ πρόεδρε,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας κατά την έννοια των άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ESM.
Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με επιτακτικά και επείγοντα οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:
* Δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση από το δεύτερο πρόγραμμα της από τον Ιούλιο του 2014.
* Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές κατά την έννοια του άρθρου 1 της κατευθυντήριας γραμμής για τα δάνεια από τον ΕSM.
* Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και η αίτηση μας για μια παράταση για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαπραγματεύσεων δεν έχει γίνει αποδεκτή
* και ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.
Δεδομένων όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα 30 Ιουνίου 2015, είναι η τελική διορία που θέτει η ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η Ελλάδα ζητάει στήριξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τον ESM με την μορφή διετούς δανείου καθώς πληρούνται όλοι οι όροι που προβλέπονται στο άρθρο 12 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των κατευθυντήριων οδηγιών.
Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να ικανοποιηθεί η εξυπηρέτηση των πληρωμών χρέους των εξωτερικών και εσωτερικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Σε συνδυασμό με το δάνειο, η Ελλάδα ζητάει να αναδιαρθρωθεί και να αναδιαταχθεί το χρέος προς τον EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που θα γίνουν από την Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Κατά την λήξη του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα σκοπεύει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για να καλύψει τις μελλοντικές της χρηματοδοτικές ανάγκες.
Μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το δάνειο και να τεθεί σε ισχύ, η Ελλάδα ζητάει από το Eurogroup να παραταθεί το πρόγραμμα για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πυροδοτηθεί μια τεχνική χρεοκοπία.
Η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους με τρόπο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top