GuidePedia

0

bruegel
Του Zsolt Darvas

Για πολλές εβδομάδες τώρα, αναφερόταν τακτικά ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία με τους επίσημους δανειστές στις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί.

Δεδομένου του τεράστιου αποθέματος assets που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, είμαι πάντα επιφυλακτικός για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σύντομα η χώρα θα ξεμείνει από ρευστό. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, η ελληνική κυβέρνηση διέθετε assets 86,6 δισ. ευρώ (πίνακας 1). Τα στοιχεία δυστυχώς είναι παλιά και τα assets κατά πάσα πιθανότητα έχουν μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών. Ορισμένες από τις καταθέσεις έχουν δεσμευτεί για τραπεζικά ζητήματα. Ίσως είναι δύσκολο να πουλήσει κανείς κάποιες από τις συμμετοχές, ιδιαίτερα τραπεζικές μετοχές.

Παρόλα αυτά, εάν τα 86,6 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί κατά μία ή δύο δεκάδες και ακόμη και αν όχι όλα τα assets που έχουν απομείνει μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να πληρώσουν υποχρεώσεις, υπάρχουν ακόμη αρκετά, και πολύ περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ (σε assets) που διέθετε η ελληνική γενική κυβέρνηση στο τέλος του 1997 (Σχήμα 1). Ως ποσοστό των χρηματοπιστωτικών assets στο ΑΕΠ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2014 (σχήμα 2), επομένως οι συμμετοχές σε assets είναι σχετικά υψηλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα έχει προθεσμίες για διάφορες αποπληρωμές: όπως απέδειξε προσφάτως η Silvia Merler, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΕΤ και 9,8 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ το 2015. (υπάρχουν επίσης και κάτι έντοκα που λήγουν, αλλά αυτά θα γίνουν roll over από τις ελληνικές τράπεζες). Η Ελλάδα πρέπει επίσης να πληρώσει κάποιον τόκο για τις υποχρεώσεις της, αν και όχι τόσο μεγάλο, διότι οι πληρωμές για τα δάνεια του EFSF είναι αναβαλλόμενες.

Το ερώτημα είναι επομένως εάν το πρωτογενές πλεόνασμα και η πιθανή ρευστοποίηση κάποιων χρηματοοικονομικών assets θα ήταν αρκετή για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές στους επόμενους μήνες ή εβδομάδες. Η άποψή μου είναι ναι, τουλάχιστον ίσως μέχρι το καλοκαίρι, όταν θα πρέπει να καταβληθούν μεγάλα ποσά για αποπληρωμή.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top