GuidePedia

0

Δραματικές ώρες περιμένουν την περιοχή του Ιράκ και της Συρίας, αφού οι Κούρδοι ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση με στόχο την πλήρη εξάρθρωση του ISIL ενώ έχουν θέσει ως στόχο και τον έλεγχο της Μοσούλης, με ότι αυτό συνεπάγεται σε τακτικό, στρατηγικό αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός παράγοντας εμπλέκεται σε αεροπορικά πλήγματα με πρόσχημα την απειλή σε βάρος του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και άλλων υπηρεσιών που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Κουρδικές πηγές αναφέρουν πως οι ένοπλες δυνάμεις της αυτόνομης περιοχής τους έχουν ξεκινήσει αντεπίθεση και έχουν κατανικήσει τους μαχητές του ISIL σε μία σειρά πόλεων του βορείου Ιράκ τις οποίες και έχουν ελέγξει. Σύμφωνα με τους ίδιους τους Κούρδους, οι δυνάμεις του Ερμπίλ «βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας για μία βαριά σύγκρουση και μία μεγάλη έκπληξη», προφανώς δυσάρεστη για τους μαχητές του ISIL (εννοούσαν άραγε την αεροπορική αμερικανική εμπλοκή;).
Για την ώρα οι πληροφορίες για τις προετοιμασίες των Πεσμεργκά διαρρέουν με το σταγονόμετρο με το Ερμπίλ απλά να επισημαίνει πως οι δυνάμεις του μετά την οπισθοχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας επανέρχονται δριμύτερες και έχουν καταφέρει να ανατρέψουν τις επιθετικές ενέργειες του ISIL, ενώ είναι σε θέση να θέσουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές του βορείου Ιράκ.
Πιο συγκεκριμένα, οι Κούρδοι φέρονται να απελευθέρωσαν την πόλη Αμιρλί την οποία ήλεγχε η Βαγδάτη πριν τη κατάρρευση του κράτους του Ιράκ τον Ιούνιο και την είχε καταλάβει ο στρατός του Χαλιφάτου. «Κατά τη διάρκεια μίας σκληρής μάχης εικοσιτεσσέρων ωρών οι Πεσμεργκά απελευθέρωσαν το Αμιρλί το οποίο βρίσκεται κοντά στην επαρχία του Τικρίτ». Σύμφωνα πάντα με τους Κούρδους, οι απώλειες των Τζιχαντιστών του Χαλιφάτου ήταν εκατοντάδες και αφορούσαν άτομα διαφόρων εθνικοτήτων όπως Ινδοί, Αφγανοί, Άραβες και ένας Κούρδος.
Επιπροσθέτως, οι δυνάμεις των Κούρδων, πέραν των επιτυχιών τους στο κεντρικό Ιράκ φαίνεται να ανακτούν τον έλεγχο των πλέον σημαντικών – για τους ιδίους – περιοχών δηλαδή των εδαφών που ενώνουν τις περιοχές τους με αυτές των ομοεθνών τους της Συρίας. Έτσι, σύμφωνα με το Ερμπίλ, οι Πεσμεργκά απώθησαν τις δυνάμεις του ISIL από την περιοχή Αλ Ραμπίγια. Από τη συγκεκριμένη επιχείρηση εξουδετέρωσαν 70 ισλαμιστές ενώ έπιασαν 20 αιχμαλώτους.

Το κυριότερο αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι πως υπάρχει άμεση επαφή πλέον με τους Κούρδους της Συρίας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις κατά του ISIL να γίνονται πλέον από κοινού. Οι επιχειρήσεις των Πεσμεργκά φαίνεται να έχουν αποκαταστήσει την ισορροπία μετά την έκπληξη των προηγούμενων ημερών, ενώ το Ερμπίλ φέρεται να έχει ανακτήσει τον έλεγχο μέρος των περιοχών του Σανγκάλ και του Ζιμάρ, οι οποίες πέρασαν στον έλεγχο των μαχητών του ISIL την προηγούμενη εβδομάδα.
Κούρδος αξιωματικός αναφερόμενος στην επερχόμενη μεγάλη επίθεση των Πεσμεργκά ήταν αποκαλυπτικός «Θα τους επιτεθούμε μέχρι να καταστραφούν τελείως. Θα πάρουμε και την Μοσούλη πίσω». Ενώ υπογράμμισε ότι η επίθεση αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες. Δεν χρειάζεται καν να τονίσουμε εμείς τη σημασία ενδεχόμενης τέτοιας εξέλιξης.

Σε περίπτωση που Μοσούλη πέσει στα χέρια των Κούρδων, όπως έγινε και με το Κιρκούκ, τίποτα πλέον δεν πρόκειται να τους εμποδίσει από το να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους ή να αλλάξουν μονομερώς τα σύνορα της περιοχής τους μέσα σε ένα ομόσπονδο Ιράκ, χωρίς η Βαγδάτη να μπορεί να αντιδράσει. Φυσικά είναι προφανές ότι το ζήτημα της Μουσούλης όσο και του Κιρκούκ είναι πρώτιστα πολιτικό (δηλαδή… ενεργειακό), ενώ εμπλέκονται με αποφασιστικό ρόλο παράγοντες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τους προφανείς υπολογισμούς. Σε μία μελλοντική διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολο και οι δύο – πετρελαιοφόρες – περιοχές να καταλήξουν στους Κούρδους. 
Για την ώρα, η ουσία είναι πως οι Κούρδοι φαίνεται να αναλαμβάνουν να λύσουν το πρόβλημα του ISIL και να επιζητούν την πλήρη εξάλειψη του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Υπάρχει και η διάσταση της «ανταμοιβής» που θα ζητήσουν για την επίλυση ενός προβλήματος που ουδείς δείχνει διατεθειμένος να αντιμετωπίσει, ακριβώς επειδή η επίλυση απαιτεί «boots on the ground», δηλαδή την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.
Το ερώτημα φυσικά είναι το κατά πόσο οι μαχητές του ISIL είναι προετοιμασμένοι και σε θέση να αντιμετωπίσουν μία τόσο έμπειρη και σκληροτράχηλη πολεμική μηχανή όπως αυτή των Πεσμεργκά. Είναι προφανές πως η αλαζονεία των Τζιχαντιστών τους οδήγησε στο μέγιστο στρατηγικό λάθος να ανοίξουν και βόρειο μέτωπο στο Ιράκ, ερεθίζοντας τους Κούρδους, τη στιγμή που υποτίθεται πως μάχονται τους σιίτες της Βαγδάτης στον νότο.

Η ώρα της αλήθειας για το Ισλαμικό Χαλιφάτο και τους μαχητές του δείχνει να πλησιάζει, διότι είναι προφανές πως η συνδυασμένη επίθεση από τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας βρίσκεται προ των πυλών, κάτι το οποίο είναι σίγουρο πως θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τόσο η Δαμασκός όσο και η Βαγδάτη. Το μεγάλο φυσικά ερώτημα είναι το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία αφού μετά τις νέες εξελίξεις αντιμετωπίζει τεράστια υπαρξιακά διλήμματα

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top