GuidePedia

0
Ρωσία ΗΠΑ συνεχιζόμενη αποστολή

8-8-2014
Analyst Team
 Οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις της υπερδύναμης με την αυτοκρατορία διευρύνονται σε συνεχώς περισσότερες περιοχές του πλανήτη – με το νότιο Καύκασο, το στρατηγικότερο «κόμβο» του 21ου αιώνα, να αποτελεί τη νέα εστία πυρκαγιάς

Ο πόλεμος μεταξύ της καταρρέουσας υπερδύναμης, των Η.Π.Α., καθώς επίσης των ανερχομένων, φιλόδοξων ανταγωνιστών της, πλησιάζει όλο και πιο κοντά, με κύριο πεδίο μάχης τη δύστυχη Ουκρανία. Όχι και τόσο μακριά όμως από τα σύνορα των δύο χωρών, υπάρχει μία δεύτερη εστία πυρκαγιάς, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα: στη νότια πλευρά της Ρωσίας.
Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, στη γραμμή που το χωρίζει από την «εκ των πραγμάτων» (de facto) αυτόνομη δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου, από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σκοτώθηκαν δώδεκα στρατιώτες του στρατού του.
 .
Η διαμάχη για το βουνό Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της δημοκρατίας Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η διαμάχη για το βουνό Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της δημοκρατίας Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η (προεδρική) δημοκρατία Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά την ανεξαρτητοποίησή τους το 1918 (και οι δύο χώρες, θεωρούν την περιοχή μέρος τους). Η δημοκρατία Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη ως ανεξάρτητη χώρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, αποτελείται από Αρμένιους χριστιανούς.
 .
Από την άλλη πλευρά, η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ «ανταπαντάει» ισχυριζόμενη ότι, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει αθετήσει τη συμφωνημένη εκεχειρία τις προηγούμενες εβδομάδες, περί τις 1.500 φορές. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην  Ευρώπη, ο οποίος παρακάμπτει τη Ρωσία.
Στα πλαίσια αυτά, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, γνωρίζοντας πως κατοικείται κυρίως από Αρμενίους - ενώ έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της από τη χώρα που ανήκει σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, από το Αζερμπαϊτζάν δηλαδή, το 1991.
Εκείνη την εποχή υπήρξαν διαμάχες, οι οποίες κόστισαν περί τους 30.000 θανάτους, ενώ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενισχύθηκε από τους Αρμενίους της διασποράς, οι οποίοι διαμένουν σε ολόκληρο τον πλανήτη – με το Αζερμπαϊτζάν να προσπαθεί να εμποδίσει το διαχωρισμό δια της βίας.
Το Μάιο του 1994 συμφωνήθηκε η ειρήνη στην περιοχή, όπου το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς επίσης ολοκληρωτικά ή επί μέρους επτά γειτονικών μερών.
.

Το ΝΑΤΟ

Τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό σχέδιο που δημοσιεύθηκε από γερμανικό περιοδικό (Spiegel), το ΝΑΤΟ σχεδίαζε τη διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων με χώρες όπως η Μολδαβία (7,94 δις $ ΑΕΠ), το Αζερμπαϊτζάν (73,56 δις $ ΑΕΠ) και η Αρμενία (10,43 δις $ ΑΕΠ).
Μεταξύ άλλων, οι χώρες αυτές έπρεπε να ασκηθούν στη δυνατότητα συνεργασίας των στρατών τους, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η συμμαχία – σε κάτι ανάλογο δηλαδή,  με τις ασκήσεις των χωρών της Βαλτικής (Smart Defense), όσον αφορά την παρακολούθηση του εναερίου χώρου τους.
Σε κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες σχεδιάστηκαν «ατομικά» μέτρα – στο Αζερμπαϊτζάν κυρίως για θέματα που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και του κυβερνοχώρου, ενώ στην Αρμενία δόθηκε προτεραιότητα στη στρατιωτική εκπαίδευση.
Περαιτέρω, η σημερινή αντιπαράθεση μπορεί να προκαλέσει τη σύγκρουση των δύο χωρών του ΝΑΤΟ – του Αζερμπαϊτζάν και της γειτονικής του Αρμενίας. Η χώρα είναι περικυκλωμένη από τους «φίλους» του ΝΑΤΟ – από το Αζερμπαϊτζάν, από τη Γεωργία (16,13 δις $ ΑΕΠ), από το μέλος της συμμαχίας στα δυτικά, την Τουρκία, καθώς επίσης από το Ιράν. Είναι όμως επίσης μέλος της (αντί ΝΑΤΟ ουσιαστικά) συμμαχίας CSTO - της οποίας απαιτείται η συμφωνία όλων των μελών, για τη συμμετοχή κάποιας σε μία άλλη συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ.
 .
Τα μέλη της συμμαχίας CSTO
Τα μέλη της συμμαχίας CSTO
 .
Στην CSTO ανήκουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν – ενώ σε όλες τις χώρες αυτές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις. Το ΝΑΤΟ όμως προσπαθεί, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, να αποσπάσει την Αρμενία από τη συμμαχία – γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως σχεδιάζει ακόμη μία «προβοκάτσια», εναντίον της Ρωσίας.
Εάν τυχόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχουμε την άποψη πως εκτός από την «χιτλεροποίηση» του Putin, οι Η.Π.Α. θα κάνουν ένα ακόμη σφάλμα: θα ηρωοποιήσουν τον «αυτοκράτορα», προκαλώντας παράλληλα την ενεργοποίηση της Κίνας, η οποία θέλει να έχει ασφαλή τα σύνορα της από την πλευρά της Ρωσίας (αφού είναι αντιμέτωπη με τις Η.Π.Α. στις άλλες περιοχές).
.

Η στρατηγική σημασία των τριών χωρών

Η Αρμενία, καθώς επίσης οι δύο γειτονικές της χώρες, έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία και για τις δύο στρατιωτικές συμμαχίες – αφού όποιος κυριαρχεί στη Γεωργία, στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία, ελέγχει το «διάδρομο» μεταξύ των πλουσίων σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρών της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, έως την Ευρώπη.
Μετά την ανεξαρτησία τώρα των χωρών της κεντρικής Ασίας, τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ρωσίας μετατέθηκαν προς το Βορά – σε πολλά μέρη περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα. Τα νέα κράτη διέθεταν τεράστιες ποσότητες ορυκτών και πετρελαίων, οι οποίες προσελκύουν πολλούς ξένους επενδυτές. Η Ρωσία τώρα φοβάται μία πιθανή σύγκρουσή της με τις γειτονικές ισλαμικές χώρες – οι οποίες, μαζί με την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν, έχουν πληθυσμό που υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια (διπλάσιο της Ρωσίας).
Εάν τώρα η Ρωσία ελέγχει το Αζερμπαϊτζάν, πόσο μάλλον τη Γεωργία και την Αρμενία, τότε είναι δεδομένη η κυριαρχία της στην περιοχή του Καυκάσου. Ότι ισχύει όμως για τη Ρωσία, ισχύει και για τις Η.Π.Α. - επειδή από το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Κασπίας Θάλασσας, κατευθύνεται ένας αγωγός, περνώντας από τη Γεωργία στο τουρκικό λιμάνι Ceygan – από εκεί στην Ευρώπη.
 .
Αγωγός Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ευρώπη
 .
Επομένως, η σημασία της περιοχής για τις δύο αντίπαλες δυνάμεις είναι κάτι παραπάνω από τεράστια, οπότε δεν πρόκειται να παραιτηθεί καμία από τη διεκδίκηση της.
.

Η μάχη για το νότιο Καύκασο        

Ο νότιος Καύκασος είναι ο πλέον στρατηγικός κόμβος του 21ου αιώνα«, αναφέρει μία μελέτη του καναδικού κέντρου ερευνών για την παγκοσμιοποίηση. «Αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και του Ατλαντικού κόσμου, με τη Νότια Ασία, με τον Ευρασιατικό πυρήνα και με τον Ινδικό ωκεανό, με την Εγγύς Ανατολή, καθώς επίσης με την Αφρική«.
Επομένως, οι χώρες του νοτίου Καυκάσου έχουν τεράστια σημασία για τους δύο γεωπολιτικούς μονομάχους – για τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία. Μία πρώτη εμπειρία είχε ήδη ο πλανήτης τον Αύγουστο του 2008 – όπου ο πόλεμος των πέντε ημερών μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας αποτέλεσε ένα πρώτο σημάδι, σχετικά με το πόσο γρήγορα η μάχη σε αυτήν την περιοχή μπορεί να κλιμακωθεί σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση.
Εκείνη την εποχή επέβαλλε η Ρωσία, με τη στρατιωτική επέμβαση της, το διαχωρισμό της Αμπχαζίας, καθώς επίσης της Νότιας Οσσετίας από τη Γεωργία – όχι όμως την απόσπαση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Μετά την κρίση της Ουκρανίας δε έχει αρχίσει ξανά η συζήτηση για την  είσοδο της Γεωργίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Στα πλαίσια αυτά, μία στρατιωτική σύγκρουση της Ρωσίας με τις Η.Π.Α. θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ακολουθήσει, στο συγκεκριμένο πεδίο μάχης.
Στα «ευρασιατικά αυτά Βαλκάνια», όπως αποκαλούνται, θα μπορούσαν μικρές αψιμαχίες στα σύνορα να ενεργοποιήσουν αμέσως τη Ρωσική στρατιωτική συμμαχία CSTO, καθώς επίσης το αμερικανικό ΝΑΤΟ, προκαλώντας μία μετωπική σύγκρουση των δύο ισχυρότερων «μπλοκ» του πλανήτη – οπότε το ξεκίνημα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος διαγράφεται με όλο και πιο μελανά χρώματα στον ορίζοντα.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των αντιπαραθέσεων στο Νότιο Καύκασο – γνωρίζουμε όμως που θα μπορούσε να μας οδηγήσει, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, καθώς επίσης εάν δεν «πρυτανεύσει» η λογική, μεταξύ των δύο εκ των τριών παγκόσμιων μονομάχων.
.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top