04/08/2014
Η συνθήκη του ΝΑΤΟ προστατεύει τις χώρες μέλη από εξωτερική επίθεση, αλλά όχι από εκ των έσω ανατροπές, πολύ δε περισσότερο δεν προστατεύει τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία ή η Βουλγαρία. Ισχύει όμως, έτι περαιτέρω, για τη Μολδαβία, η οποία δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ: STRATFOR
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
Η Μολδαβία είναι μια αδύναμη, νεοπαγής δημοκρατία, με κληρονομικές, λόγω του σοβιετικού παρελθόντος της, αδυναμίες. Η Μολδαβία, αρπάχτηκε από τη Ρουμανία το 1939. Ο Στάλιν δεν άφησε και πολλά περιθώρια ελιγμών στην τότε ρουμανική ηγεσία. Από το 1939 αποτέλεσε σοβιετική δημοκρατία, έως και το 1991, οπότε και έγινε ανεξάρτητη.
Αν και η πλειοψηφία των κατοίκων της επιθυμούσε και επιθυμεί την ένωση με τη Ρουμανία, υπάρχει στη χώρα ισχυρή ρωσική, πλέον, μειονότητα, που κατοικεί στην περιοχή ανατολικά του Δνείστερου ποταμού, στη λεγόμενη Υπερδνειστερία, η οποία, με τις ευλογίες της Μόσχας, έχει αναδειχτεί σε αυτόνομο μόρφωμα.
Μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας, η Μολδαβία αποτελεί προφανή στόχο της Ρωσίας, σε περίπτωση που η Μόσχα επιλέξει να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με τη Δύση και μάλιστα εκ του ασφαλούς, εφόσον η Μολδαβία δεν καλύπτεται από καμία αμυντική συμφωνία. Η Μόσχα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσε να επιλέξει, όπως στην ανατολική Ουκρανία, την ασύμμετρη στρατηγική, με όχημα τη ρωσική μειονότητα στη χώρα.
Στην Υπερδνειστερία, άλλωστε, σταθμεύουν ήδη ρωσικά στρατεύματα. Στη Μολδαβία υπάρχει ακόμα και η τουρκογενής μειονότητα των Γκαγκαούζων, οι οποία έχει ταχθεί υπέρ του Πούτιν και ονειρεύεται ήδη την αναβίωση της «μεγάλης Γκαγκαουζίας», η οποία θα εκτείνεται και εντός της δυτικής Ουκρανίας.
Η ρουμανική πλειοψηφία της χώρας πάντως τρέμει, εν όψει κάθε ενδεχόμενης ρωσικής κίνησης, από τη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, έως την «αυθόρμητη εξέγερση» των ρωσόφιλων στη χώρα. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επαφές με τις εθνικές μειονότητες της χώρας, οι οποίες εντάθηκαν μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ. Και όλοι γνωρίζουν ότι η Δύση δεν μπορεί, ίσως και να μη θέλει, καν, να αντιδράσει.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου