GuidePedia

0

Η νίκη Ερντογάν παγώνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το απολυταρχικό καθεστώτος Ερντογάν δεν είναι σε θέση να αναθερμάνει τις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ- Τουρκίας φαίνεται πλέον να μπαίνουν όχι στο ψυγείο, αλλά στον καταψύκτη, χωρίς ωστόσο να διακόπτονται.
Η ΕΕ ξεκαθάρισε εξαρχής τη θέση της, μέσω ανακοίνωσης της Κομισιόν η οποία αναφέρει τα εξής: «Κατόπιν των ανησυχητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν, τους τελευταίους τρείς μήνες, στην Τουρκία, η χώρα αυτή, χρειάζεται τώρα, να επιβεβαιώσει εμπράκτως και πάλι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επίσης απαιτείται να πλησιάσει όλους τους πολίτες της, ακόμα και αυτούς που ψήφισαν κατά της κυβέρνησης, ώστε να δημιουργήσει την ισχυρότερη δυνατή βάση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες απαιτούνται για να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ».

Η ΕΕ άλλωστε έχει ήδη καταδικάσει τις πρωτοβουλίες Ερντογάν κατά των κοινωνικών δικτύων και της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης και του Τύπου. Ο Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να έχει συναίσθηση της ευρωπαϊκής δυσαρέσκειες, καθώς θεωρεί την Τουρκία πολύ ισχυρή, γεωπολιτικά και ως ενεργειακό κόμβο, για να υποταχθεί στο θέλημα των Βρυξελλών. Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται τη Τουρκία περισσότερο από ότι η Τουρκία την ΕΕ.
Η υπεροψία του δε αυτή ενισχύθηκε κατά πολύ μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. «Ο Ερντογάν νιώθει γίγαντας τώρα. Αυτό το αίσθημα τον κάνει απρόβλεπτο, καθώς νιώθει ότι μπορεί να επιτύχει τα πάντα. Έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ισχύ στα χέρια ενός ανδρός ο οποίος καθίσταται, κάθε μέρα και περισσότερο, απρόβλεπτος και απολυταρχικός», δήλωσε η αναλύτρια του ευρωπαϊκού think tank European Policy Centre, Αμάντα Πάουλ. «Εντός του 2014 δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί καμία πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας», κατέληξε.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που η ΕΕ θα μπορούσε να εφαρμόσει είναι η διακοπή των διαπραγματεύσεων για την κατάργηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες, στις χώρες της ΕΕ. Το πιθανότερο όμως είναι να συνεχιστούν επ’ άπειρο οι ατέρμονες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς ορατή κατάληξη, χωρίς όμως, η ΕΕ να κλείνει την πόρτα κατάμουτρα στην Τουρκία, για πολύ περισσότερους από τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγους…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top