Τιμοφέϊ Ντζιάντκο, RBC Daily
Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες κάνουν τη δική τους «επανάσταση του σχιστόλιθου». Οι αναλυτές της BP προβλέπουν ότι η Ρωσία θα αποκτήσει ηγετική θέση ανάμεσα στους παραγωγούς πετρελαίου από σχιστόλιθο (shale oil). Τα φορολογικά κίνητρα υπάρχουν. Μένει πλέον η τεχνολογία.
Στη Ρωσία και στις ΗΠΑ υπάρχει μια «σύγχυση» στην ορολογία των υγρών ορυκτών. Αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλείται πετρέλαιο σχιστόλιθου, υπονοεί ότι η εξόρυξή του πραγματοποιείται από σχιστολιθικά πετρώματα, ενώ στη Ρωσία, από τη σοβιετική εποχή ακόμα, θεωρούν ότι είναι το πετρέλαιο που εξορύσσεται από δύσκολους γεωλογικούς σχηματισμούς (με την έννοια, ότι η άντληση των κοιτασμάτων αυτών είναι πολύ δαπανηρή).
Πρόκειται δηλαδή, για μια ευρύτερη έννοια που περιλαμβάνει, όχι μόνο την εξόρυξη υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο, αλλά και από άλλα πετρώματα. Σε αυτούς, για παράδειγμα, ανήκει το πετρέλαιο από αργιλώδες χώμα ή τα υγρά ορυκτά που εξορύσσονται από σχιστόλιθους του γεωλογικού «σχηματισμού Bazhenov». Οι τεχνολογίες άντλησης σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλου -μη συμβατικού- πετρελαίου που εξορύσσεται δύσκολα, είναι πρακτικά οι ίδιες.
Προβλέψεις
Η Ρωσία προβαίνει ήδη σε δραστικές αλλαγές του φορολογικού της συστήματος, με σκοπό τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών που απαιτούνται για την παραγωγή μη συμβατικών υγρών υδρογονανθράκων. Έτσι, από το τέλος του περασμένου χρόνου, μηδενίστηκε ο φόρος για την εξόρυξη ορυκτών πόρων, διάρκειας 10 -15 ετών, σε τέσσερα κοιτάσματα δύσκολων γεωλογικών σχηματισμών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας (στους σχηματισμούς Bazhenov, Abalak, Khadum και Domanik).
Το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι με τα κατάλληλα μέτρα και τα κίνητρα που θα δοθούν για δύσκολους γεωλογικούς σχηματισμούς, μέχρι το 2032, το κράτος θα μπορέσει να αποκτήσει περίπου 60 δις. δολάρια επιπλέον έσοδα από φόρους επί της παραγωγής των 326 εκ. τόνων σχιστολιθικού πετρελαίου που προβλέπεται ότι θα αντληθούν, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ενημερωτικό ειδησεογραφικό site RBC- daily. Στο μεταξύ, η BP προβλέπει ότι σε 20 χρόνια η Ρωσία θα είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα-παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του πετρελαϊκού κολοσσού, το 2035 η Ρωσία θα παράγει 800 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο από σχιστόλιθο ημερησίως.
Τελειώνει το πατρέλαιο
Οι μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των ειδικών της BP, σημειώνοντας ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου από δύσκολους γεωλογικούς σχηματισμούς αποτελεί προτεραιότητα γι’ αυτές. Ο εκπρόσωπος της «Rosneft» υπενθύμισε ότι τα εκτιμώμενα αποθέματα της εταιρείας είναι περίπου 1,4 δις. τόνοι πετρελαίου από σχιστόλιθο. Στο εγγύς μέλλον, η «Rosneft» αναμένει αύξηση της παραγωγής των μη συμβατικών ορυκτών πόρων. Από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, η εταιρεία σκοπεύει να παράγει 10 - 15 εκ. τόνους σχιστολιθικού πετρελαίου ετησίως.
Η «LUKOIL», συνεχίζει να εφαρμόζει πιλοτικά προγράμματα στα κοιτάσματα του σχηματισμού Bazhenov στην Αυτόνομη Περιοχή Χάντι-Μανσίσκ στη Δυτική Σιβηρία και υπολογίζει ότι θα καταφέρει να εντάξει στη διαδικασία άντλησης πετρελαίου από δύσκολα πετρώματα την κατάλληλη τεχνολογία προχωρώντας έτσι γρήγορα στην εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας.
Απαντες υπογραμμίζουν ότι η ανάπτυξη του τομέα σχιστολιθικού πετρελαίου είναι μια ανάγκη που αντιμετωπίζει το σύνολο του κλάδου εξόρυξης υδρογονανθράκων. Τα συμβατικά αποθέματα πετρελαίου εξαντλούνται και οι πετρελαϊκές εταιρείες αναγκάζονται να αναζητήσουν νέα και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Για τις ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις με πρόσβαση στην υφαλοκρηπίδα, μακροπρόθεσμα, η διέξοδος από αυτή την κατάσταση μπορεί να βρίσκεται στις εξορύξεις ορυκτών πόρων στην Αρκτική, αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα, θα χρειαστεί να περάσουν πολλές δεκαετίες. Μεσοπρόθεσμα, η «αναχαίτιση» της πτώσης της παραγωγής πετρελαίου, θα μπορεί να συμβεί μόνο με την εκμετάλλευση των μη συμβατικών υδρογονανθράκων, λέει ο συνομιλητής μας από το RBC-daily.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου