GuidePedia

0

Η αμερικανική εταιρία Boeing προχώρησε στην παράδοση του πρώτου αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) στην τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ), όπως ανακοίνωσαν ταυτοχρόνως το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) και ο Κλάδος.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το αεροσκάφος-φορέας τύπου Boeing 737-700 επί του οποίου είναι εγκαταστημένο ισραηλινό ως επί το πλείστον σύστημα, έφτασε στην Τουρκία για τις δοκιμές αποδοχής, οι οποίες μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται ως «τυπικές», εάν συνυπολογιστεί το ότι έχει ήδη οργανωθεί τελετή παραλαβής στις 21 Φεβρουαρίου στην αεροπορική βάση του Ικονίου…
Το ενδιαφέρον δεν είναι όμως στο γεγονός της παράδοσης, παρότι το νέο αεροσκάφος έχει κατά τα φαινόμενα τη δυνατότητα να επαυξήσει θεαματικά την επιχειρησιακή ικανότητα της ΤΗΚ, σύμφωνα με εκτιμήσεις διαφόρων αξιωματούχων και μάλιστα όχι Τούρκων.

Ενδιαφέρον έχει πλέον τι θα γίνει με τη ρήτρα των 600 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ότι η χώρα του θα τη ζητήσει, λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στο πρόγραμμα, παρότι η χώρα του ήταν αυτή που τίναξε στον αέρα, απολύτως συνειδητά, τις σχέσεις με τους Ισραηλινούς (υπόθεση Μαβί Μαρμαρά), που με τη σειρά τους στη συνέχεια «πάτησαν φρένο» στο πρόγραμμα…
Τις αρχικές πληροφορίες ότι η Τουρκία είχε ήδη ζητήσει την καταβολή της ρήτρας, αντικαθιστούν άλλες, σύμφωνα με τις οποίες οι Τούρκοι «το συζητούν». Αφενός, υπάρχει διχογνωμία για το ποιες καθυστερήσεις οφείλονται στην εταιρία και ποιες σε επιπλέον απαιτήσεις που εγέρθηκαν από τουρκικής πλευράς. Ένα ενδεχόμενο είναι συμφωνία, ώστε η Τουρκία να παραλάβει κάποιες παρτίδες ανταλλακτικών.
Και μόνο η ανωτέρω αναφορά δείχνει ότι διαπραγματευτικά, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, δηλαδή και αυτό της υπαναχώρησής της. Τα προβλήματα στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως υπαγορεύουν την… απεμπόληση ενός συμβατικού δικαιώματος με στόχο να αποπειραθεί η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον υπερατλαντικό της σύμμαχο…

Ταυτόχρονα, αξίζει να παρατηρήσει κανείς, ότι στις δηλώσεις τους οι Τούρκοι υπερτονίζουν ότι το αεροσκάφος θα ενταχθεί στις δυνάμεις που διαθέτουν στο ΝΑΤΟ… Σε απλά ελληνικά, «είμαστε καλά παιδιά, πιστά στο ΝΑΤΟ, μην ανησυχείτε, ούτε το κινεζικό αντιαεροπορικό θα πάρουμε στο τέλος»…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top