GuidePedia

0

Η Άγκυρα ενήργησε για εκφοβισμό εταιρειών, κυπριακό και εσωτερική κατανάλωση.
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη.  
Τρεις λόγοι, κυρίως, κρύβονται πίσω από την ενέργεια της Άγκυρας να δημιουργήσει «πραγματικό σάλο» από την προγραμματισμένη παρενόχληση του σεισμογραφικού Princess από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ροή και εξέλιξη των γεγονότων φανερώνουν πως η Τουρκία εκ προθέσεως προέβη τόσο στην παρενόχληση του υπό νορβηγικής σημαίας σεισμογραφικού όσο και στην μετέπειτα διαχείριση του συμβάντος.
Όπως πληροφορείται η «Κ», η διαχείριση του περιστατικού από πλευράς Άγκυρας, όντως δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις και στόχους που επιδιώκει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν μέσα από το εν λόγω συμβάν. Και τούτο διότι αφενός δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα παρόμοιο περιστατικό και αφετέρου το γεγονός, σύμφωνα με πηγές της «Κ», δεν επισυνέβηκε εντός του τεμαχίου «9» αλλά εντός του τεμαχίου «6». Με λίγα λόγια και κατόπιν τούτων, το πρωτοφανές στην όλη υπόθεση, δεν είναι αυτό καθαυτό το περιστατικό αλλά η ανακοίνωση από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο από μόνο του δημοσιοποίησε το γεγονός.
Συνομιλώντας με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, η «Κ» καταγράφει το τι πραγματικά έγινε είναι:
• Το σεισμογραφικό Princess άρχισε σεισμογραφικές έρευνες στο οικόπεδο «9» για λογαριασμό της TOTAL (ο γαλλικός κολοσσός αποτάθηκε στην νορβηγική εταιρεία, στην οποία ανήκει το Princess, για την διεξαγωγή των ερευνών μετά από την σχετική αδειοδότηση από τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Κουγιάλη).
• Το σεισμογραφικό Princess για να μπορέσει ωστόσο να διεκπεραιώσει την έρευνα σε όλη την έκταση του οικοπέδου «9» σε κάποια φάση υποχρεώθηκε να εισέλθει και στο οικόπεδο «6».
• Ως γνωστό, η Άγκυρα αμφισβήτησε και συνεχίζει να αμφισβητεί και δημόσια ότι το οικόπεδο «6» (όπως και τα «4», «5») εμπίπτει στην κυπριακή ΑΟΖ και η ίδια υποστηρίζει πως βρίσκεται σε ύδατα «τουρκικής αρμοδιότητας».
Η φτηνή τουρκική προπαγάνδα περί «καταδίωξης» του νορβηγικού σκάφους βρήκε ξανά ευήοκα ώτα από τα Ελλαδικά ΜΜΕ και λοιπούς χρήσιμους ηλιθίους.

• Η παρενόχληση του Princess από την τουρκική φρεγάτα Giresun έγινε όταν το πρώτο βρισκόταν εντός του οικοπέδου «6» και όχι εντός του οικοπέδου «9», όπως αφέθηκε να διαρρεύσει από πλευράς Άγκυρας.
• Η παρενόχληση του Princess, σύμφωνα με τον υπεξ Ιωάννη Κασουλίδη και τον υπαμ Φώτη Φωτίου, έγινε δια ασυρμάτου και δεν υπήρξε καμία «καταδίωξη». Αντίθετα η τουρκική πλευρά επισήμως αφήνει το θέμα αδιευκρίνιστο ενώ παρασκηνιακά διαρρέεται ή αφήνεται να νοηθεί πως υπήρξε «καταδίωξη».
• Το γεγονός ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο οικόπεδο «6» και όχι στο οικόπεδο «9» έχει την δική του σημασία, αφού εντός εκείνης της περιοχής παρόμοια κρούσματα συμβαίνουν αρκετά συχνά, με την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιδρά και να προχωρά σε καταγγελίες.
• Αντίθετα, τώρα, για πρώτη φορά η Άγκυρα δημοσιοποιεί η ίδια το περιστατικό, με το Γενικό Επιτελείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μάλιστα να εκδίδει ανακοίνωση και το θέμα να προβάλλεται εκτενώς στα τουρκικά ΜΜΕ
Τι κρύβεται πίσω από το γεγονός Τα ανωτέρω στοιχεία μπήκαν στο μικροσκόπιο του Προεδρικού αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξαν σε μερικές εκτιμήσεις, τις οποίες φαίνεται πως υιοθετούν και ξένοι διπλωμάτες. Ότι δηλαδή, η Άγκυρα προχώρησε στην εν λόγω ενέργεια για τρεις κυρίως λόγους:
1. Εκφοβισμό εταιρειών. Μετά και την αδειοδότηση της TOTAL για τρισδιάστατες έρευνες στο «Οικόπεδο 9», η Άγκυρα αντιλήφθηκε πως παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις της, εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ αφενός συνεχίζουν να επιδεικνύουν και αφετέρου προχωρούν μάλιστα σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων. Τούτο, φαίνεται να ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία θέλησε εκ νέου να στείλει «μήνυμα» προς τις εταιρείες ότι εννοεί αυτά που διακηρύττει για την αμφισβητούμενη περιοχή και όχι μόνο.
2. Εσωτερική κατανάλωση. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ερντογάν και ενόψει εκλογών, φαίνεται να είναι λόγοι που οδηγούν την Άγκυρα να προβαίνει σε ενέργειες, οι οποίες να συνοδεύονται με «πομπώδη διαχείριση», ώστε να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι η κυβέρνηση έχει υπό έλεγχο τα συγκεκριμένα ζητήματα της ενέργειας σε σχέση με την Κύπρο, μιας και το εν λόγω θέμα αποτελεί και σημείο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Τουρκίας.
3. Εκ των πραγμάτων, όξυνση της κατάστασης μεταξύ Άγκυρας – Λευκωσίας σε οποιοδήποτε θέμα, δημιουργεί από τη μια απίστευτες δυσκολίες στο θέμα του κυπριακού για εξεύρεση Κοινού Ανακοινωθέντος και από την άλλη η Τουρκία δια της μεθόδου του μαστιγίου, «πιέζει» τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει η τελευταία πιέσεις προς την ε/κ πλευρά για υποχωρήσεις στο κυπριακό, «ώστε να μην οξυνθεί περαιτέρω η κατάσταση στην περιοχή».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top