GuidePedia

0


Μια πολύ τραγική για τη Κύπρο συμφωνία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό για κοινή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που ευρίσκονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής της ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου, χωρίς να είναι δεδομένο αν η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου αποδέχεται τη παλαιά συμφωνία για τα σύνορα των ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου, αυτή που είχε γίνει πρίν τους “πολέμους” εκεί… Η συμφωνία αυτή σημαίνει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου των ευρισκομένων στα οικόπεδα 4, 5, 10, 11 και 12 με την Αίγυπτο.
Με την απόφαση αυτή, το 50% του κέρδους που θα εδικαιούτο να έχει η Κύπρος απο την εξόρυξη των κοιτασμάτων σε αυτές τις περιοχές θα δίνεται στην Αίγυπτο! Δεν αμφιβάλλω μάλιστα ότι η “συμφωνία” αυτή ήταν και μέρος της συζήτησης ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, που διεξήχθη πρόσφατα με το γνωστό τηλεφώνημα, που έγινε στον Τούρκο υπ.Εξωτερικών Νταβούτογλου απο εκπροσώπους των δύο χωρών με θέμα τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.
Έχει αρχίσει και ακούγεται στην Ελλάδα απο εγκάθετους πετρελαικών εταιρειών και οικόσιτα (pets) πολλών ΜΜΕ, ότι αν τα οικόπεδα στα οποία χωρίζεται μια ΑΟΖ είναι μικρά δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον απο μεγάλες εταιρείες να κάνουν έρευνες σε αυτά. Aυτά δεν λέγονται τυχαία. Μην επιτρέπετε να σας δουλεύουν…
Είναι άλλο πράγμα τα οικόπεδα με υδρογονάνθρακες και άλλο τα οικόπεδα γής στα οποία χτίζουν τα κέρδη τους οι τηλεμπάστακες της ενημέρωσης. Δεν “κόβονται” με την ίδια μεθοδολογία. Αυτονόητο δεν είναι;
Τα οικόπεδα της Κύπρου δεν είναι καθόλου “μκρά”. Εμένα μου φαίνονται και πολύ μεγάλα! To μέγεθός τους έχουν ως στόχο οι “ειδικοί” συζητητές στα MME, όπως και αυτά της Ελλάδας; Tα θέλουν μεγαλύτερα τα οικόπεδα οι “μπαμπάδες” τους και τους έστειλαν στο Ελληνικό λαό να κάνουν τον Ερμή;
Δέστε στο χάρτη της Κασπίας Θάλασσας στο εσωτερικό του άρθρου εδώ. Παρατηρείστε πόσο κοντά ευρίσκονται οι θέσεις στις οποίες κάνουν εξόρυξη υδρογοναθράκων μεγάλες εταιρείες και τι ωραία που βρήκαν λύση στο θέμα της μεταφοράς των υδρογοναθράκων.
Είναι προφανές, ότι συζητήσεις για το μέγεθος των οικοπέδων στην Ελλάδα είναι εμβόλιμες απο ξένα κέντρα αποφάσεων που μέσω των γνωστών διαύλων που υπάρχουν σε όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κάνουν πλύσεις εγκεφάλου – κατά παραγγελία – στον Ελληνικό λαό, ώστε να παρουσιασθούν οι όποιες μελλοντικές “αποφάσεις” της κυβέρνησης της Κύπρου και αργότερα της Ελλάδας για τα οικόπεδα των ΑΟΖ σαν τεχνοκρατικά δικαιολογημένες. Μήπως είναι πάντα τα ίδια “συνεργεία” αυτά που το κάνουν;
Η συζήτηση που άνοιξε πρόσφατα επειγόντως για  το μέγεθος των οικοπέδων των ΑΟΖ δεν είναι άσχετη με τη πρόσφατη συμφωνία Αναστασιάδη με τη Αίγυπτο και το τηλεφώνημα που εδέχθη.
Φαίνεται ότι επιθυμείται απο κάποιους το κεντρικό Αιγαίο (βλέπετε σχετικούς χάρτες, εδώ, εδώ και εδώ) να γίνει ένα μεγάλο οικόπεδο ή λίγα μικρότερα οικόπεδα, ώστε να προκύψει ευκολότερα δικαιολογημένη “συνεκμετάλλευση” αυτών απο την Ελλάδα και τη Τουρκία, αφού κάποια κοιτάσματα θα αναγνωρισθούν απο τους Έλληνες επιλεγμένους απο τη κυβέρνηση ειδήμονες ως “κοινά”.
Στη φωτογραφία αριστερά, φαίνονται τα οικόπεδα στα οποία έχει διαχωρισθεί η ΑΟΖ του Ισραήλ. Παρατηρείστε ότι είναι πολύ μικρότερα ως προς το μέγεθος απο εκείνα στα οποία έχει διαχωρισθεί η ΑΟΖ της Κύπρου.
Πρόκειται για άλλο ένα σκάνδαλο των Κυπριακών κυβερνήσεων ή άλλο ένα τεράστιο γεωστρατηγικό λάθος  αυτών που καθοδήγησαν όλες τις Κυπριακές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν να χωρίσουν τη Κυπριακή ΑΟΖ με τόσο λάθος τρόπο.
Τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ θα έπρεπε να είναι ακόμη μικρότερα απο ότι είναι. Για το πόσο μικρά θα έπρεπε να είναι, καλύτερα είναι να ερωτηθούν άνθρωποι που δεν φαίνονται απο μακριά ότι είναι “τσαγιέρες…” σαν αυτές που χ.ζ.τρώνε στην ΕΔΕΥ και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Η ΕΔΕΥ πρέπει να αλλάξει τη σύνθεσή της και ο Πρωθυπουργός τους “συμβούλους” του το συντομότερο. Οι τελευταίοι μάλιστα φαίνονται πρίν στρίψουν…
Η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική σε τίποτα. Σας θυμίζω το φιάσκο της Στρογγύλης όπου η κυβέρνηση κάνοντας τη νησίδα αρχαιολογικό χώρο χάριζε Εθνικό έδαφος (ΑΟΖ) στη Τουρκία (βλέπετε εδώ) αλλά και το φιάσκο με τη Μάλτα, όπου η Ελληνική ΑΟΖ δεν συμπίπτει με το Ελληνικό FIR (βλέπετε εδώ). Αντί να γίνει προσπάθεια να μετακινηθούν τα όρια του Ελληνικού FIR προς τη μεριά της Μάλτας και της Ιταλίας,  ο Σφουγγαράκης ζήτησε πρόσφατα απο το Πρωθυπουργό της Μάλτας να συνεχίσει η χώρα αυτή να προστατεύει το FIR που είναι πάνω απο την Ελληνική ΑΟΖ. γιατί είναι πιο κοντά της…
Ο πισινός της κατσίκας διαθέτει καλύτερη στρατηγική απο την Ελληνική κυβέρνηση στα Εθνικά θέματα.
Μήπως είναι καιρός να σταματήσετε μερικοί να γελάτε με τα χάλια μας;
Και η Χούντα είχε την προπαγάνδα της αλλά η παραχώρηση Εθνικού εδάφους χαρακτηρίζεται ως προδοσία απο το Σύνταγμα. Σας τα λέω αυτά γιατί το θέμα έχει παρατραβήξει και έχω κουρασθεί να ακούω για στρατηγικές “νίκες” στα Εθνικά θέματα απο τα ΜΜΕ, που στη πραγματικότητα είναι παραχωρήσεις Εθνικού εδάφους και μάλιστα μετά μουσικής!
Τα οικόπεδα σε μια ΑΟΖ δεν χωρίζονται με βάση την “ομορφιά” και τη “συμμετρία” αλλά με συγκεκριμένη “ηθική”. Πιστεύω ότι ο χάρτης με τον οποίο έχει χωρίσει τα οικόπεδά του το Ισραήλ αλλά και η πυκνότητα των οικοπέδων στα οποία εξορύσσουν υδρογονάνθρακες οι εταιρείες στο Αζερμπαιτζάν είναι ένα μάθημα για το τρόπο που θα έπρεπε να χωρισθούν τα οικόπεδα στην Ελλάδα και τη Κύπρο. Τί αντιλαμβάνεται όμως απο αυτά η επιτροπή της ΕΔΕΥ που επέλεξε η κυβέρνηση; Μικρή χώρα η Ελλάδα.
Σημειώστε, ότι τα έσοδα απο τους υδρογονάνθρακες που θα πρέπει να διαμοιράζονται ανάμεσα στις δύο ψευδοκρατικές “οντότητες” της Κύπρου δεν θα πρέπει να διαμοιραθούν με βάση τα σχετικά ποσοστά στον πληθυσμό ή τη σχετική απασχόληση του εδάφους κάθε μίας αλλά με βάση το σχετικό ποσοστό των ΑΟΖ που κάθε “οντότητα” κατέχει (βλέπετε τις άσπρες διακεκομμένες γραμμές που περιγράφουν της επιμέρους ΑΟΖ κάθε “οντότητας”στο χάρτη της κορυφής).
Σας συνιστώ, όταν ακούτε ή βλέπετε κάποιον στα ΜΜΕ, να έχετε πάντα ανα χείρας απάντηση σε δύο ερωτήματα: α) ποιός είναι και β) τί εκπροσωπεί, πριν συμφωνήσετε ή διαφωνήσετε με όσα λέει.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top