Οι διεκδικήσεις των υδρογονανθράκων σε κάθε σημείο των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων, κάτι που ισχύει και για την Κύπρο, εξηγούνται με όρους γεωπολιτικής, όμως, όπως αποκαλύπτεται, οι Τούρκοι πέραν της επιθυμίας για ηγεμονία στην περιοχή, επιθυμούν να καλύψουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί!
Αποκαλυπτικό προς τούτο είναι το ρεπορτάζ που διαβάσαμε στο μπλογκ του Μιχάλη Ιγνατίου (http://mignatiou.com) για τα κίνητρα πίσω από την πολιτική της Άγκυρας απέναντι στους Κούρδους και την προσπάθεια αξιοποίησης των δικών τους αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ένα θέμα που ανέδειξε με ανταπόκρισή του ο Ercan Ersoy από την Κωνσταντινούπολη για το πρακτορείο Bloomberg (http://mignatiou.com/?p=2101#ixzz2RVrhxshd).
Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το Ιρακινό Κουρδιστάν, τον προηγούμενο μήνα, για την εισαγωγή χαμηλού κόστους φυσικό αέριο και πετρέλαιο, θα μπορούσε να μειώσει τα ελλείμματά της κατά το ένα τρίτο.
Εάν αυτό ισχύει για την περίπτωση των Κούρδων, δεν μπορεί παρά να ισχύει για τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ, «οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, που ανήλθαν στα 60 δις δολάρια το 2012, αποτελούν την κυριότερη αιτία για το περσυνό έλλειμμα της Τουρκίας που έφθασε τα 47,5 δις δολάρια, το τρίτο δηλαδή μεγαλύτερο στον κόσμο».
Κατά συνέπεια, εάν αναμένει να μειώσει το έλλειμμά της η Τουρκία εξασφαλίζοντας από τους Κούρδους χαμηλού κόστους ενεργειακή τροφοδοσία, πόσο μάλλον πιο δραστική θα ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος, εάν έβαζε στο χέρι τα αποθέματα του Ελληνισμού, των Ελλαδιτών και των Κυπρίων…
Να τους κάνουμε κι εμείς μια έκπτωση βρε αδερφέ αν θέλουν να αγοράσουν… Τι γείτονες είμαστε άλλωστε… Δεν φοβούνται ότι θα επιδεινώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη αν τους προκύψει κάποια στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή; Ενώ η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να μπορεί να πει… χαλαρά, «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»…πηγή
Δημοσίευση σχολίου