GuidePedia

0


Την 98η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 αποκαλώντας την «Meds Yeghern», που σημαίνει «μεγάλη καταστροφή» στα αρμενικά και χαρακτηρίζοντάς την επίσης ως «γενοκτονία», τίμησε το  κουρδικό «Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας» (BDP). 

Το κόμμα αξίωσε να ζητήσει επισήμως συγγνώμη η Τουρκία από τον αρμενικό λαό για το έγκλημα, ενώ στην συνέχεια κατέθεσε πρόταση για να συσταθεί επιτροπή στη βουλή με στόχο να διερευνήσει τους μαζικούς εκτοπισμούς των Αρμενίων από την Ανατολία.  
Ήταν στις 24 Απριλίου του 1915 όταν η σύλληψη και εκτέλεση Αρμενίων διανοούμενων από το οθωμανικό κράτος θα αποτελούσε την απαρχή της εξόντωσης περισσότερων από ενάμισι εκατομμυρίων Αρμενίων. 
«Τα τραύματα και το πένθος της γενοκτονίας είναι ακόμη ζωντανά στην μνήμη της κοινωνίας, επειδή η Τουρκία δεν έχει αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα ώστε να καθαρίσει την συνείδηση της κοινωνίας.
 Δεν έχει συμφιλιωθεί με την ίδια της την ιστορία και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από τον αρμενικό λαό αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα της γενοκτονίας», αναφέρει ανακοίνωση του BDP με ημερομηνία 24 Απριλίου.
Το BDP κάνει επίσης παραλληλισμούς με την τρέχουσα «ειρηνευτική διαδικασία» Κούρδων-Τουρκίας με στόχο τον τερματισμό ενός πολέμου που κρατάει 30 χρόνια ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και στους αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Αν και ο δημοκρατικός αγώνας του λαού έχει διαταράξει την εθνικιστική νοοτροπία, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα απειλές κατά της διαφορετικής ταυτότητας, κατά των άλλων πολιτισμών και των διαφορετικών πεποιθήσεων.  
Αλλά η κοινή βούληση των λαών της Τουρκίας για ειρήνη, αδελφότητα και ελευθερία είναι έκφραση της ελπίδας ότι παρόμοια γεγονότα δεν θα επαναληφθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του BDP. 
Το BDP είναι το μοναδικό κόμμα στη βουλή της Τουρκίας που χαρακτηρίζει επισήμως ως «γενοκτονία» των Αρμενίων τα γεγονότα του 1915. Παρά το πρόβλημα εικόνας που δημιουργεί διεθνώς στην Τουρκία, η σφαγή παραμένει ταμπού για τους περισσότερους Τούρκους.
Θα ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο για τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει την ανατροπή και να αποδεχθεί τον όρο «γενοκτονία» για τους «300.000 Αρμενίους» που οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα του 1915 (ενώ όλοι οι ιστορικοί τοποθετούν τον αριθμό άνω του ενός εκατομμυρίου).  
Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όσα πιστεύει ο απλός Τούρκος και θα αποτελούσε κηλίδα στη σύγχρονη τουρκική ταυτότητα, η οποία περιλαμβάνει τον εξαγνισμό των προγόνων της σύγχρονης Τουρκίας, των Οθωμανών.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top