GuidePedia

0

H Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής Αεροπορία (AFOSC) έλυσε το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ανταλλακτικών για τον οπλισμό των εξοπλισμένων μεταγωγικών AC-130U για Ειδικές Επιχειρήσεις χάρις τη συνδρομή του.. Ελληνικού Στρατού.
Η ενδιαφέρουσα είδηση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη στην Ελλάδα, δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιστοσελίδα Janes.com και αναφέρει ότι η έλλειψη ανταλλακτικών για τα πυροβόλα Μ2Α1 Bofors των 40mm που αποτελούν μέρος του εξοπλισμού των gunship AC-130H/U της Lockheed Martin, είχε προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην AFSOC καθώς η παραγωγή έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες.
Συνεπώς ήταν αδύνατο να γίνει προμήθεια από τη βιομηχανία ενώ και ο αμερικανικός Στρατός έχει προ πολλού αποσύρει το αντίστοιχο πυροβόλο που χρονολογείται σχεδιαστικά πριν από το Β ΠΠ.
Οι εντατικές πολεμικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου έφθειραν με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου τον οπλισμό καθώς στην περίπτωση των Bofors των 40mm ξεπεράστηκε το όριο ωφέλιμης ζωής των κανών χωρίς να υπάρχουν πλέον άλλα διαθέσιμα ανταλλακτικά για την υποστήριξη των παλαίμαχων πυροβόλων
Η αμερικανική Αεροπορία αναγκάστηκε λοιπόν να βγει στη «διεθνή αγορά» διερευνώντας πιθανούς προμηθευτές από πρώην χρήστες.
Η λύση βρέθηκε τελικά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από αποθέματα του Ελληνικού Στρατού που είχε κυριολεκτικά στα.. «αζήτητα» μεγάλο αριθμό κανών σε αποθήκευση καθώς το πυροβόλο Bofors των 40mm αποσύρθηκε οριστικά και αθόρυβα από υπηρεσία το 2005.
Την πολύτιμη πληροφορία ανακάλυψε ο αναλυτής προμηθειών της AFSOC, William Walter, ο οποίος αφού ερεύνησε ποιες συμμαχικές χώρες είχαν προμηθευτεί αποθέματα του πυροβόλου των 40mm την περίοδο 1945-1950 στο πλαίσιο του σχεδίου «Μάρσαλ», διαπίστωσε ότι μεταξύ αυτών ήταν και η Ελλάδα.
Η χρήση του σε μονάδες μέχρι πρόσφατα αύξησε τις πιθανότητες να υπάρχουν ακόμη λειτουργικά απάρτια και κάνες με αποτέλεσμα να γίνει σχετική «κρούση» στο ΓΕΣ που κατέληξε σε θετική απάντηση για τους αμερικανούς!
Η AFSOC χτύπησε «τζάκ ποτ» καθώς πράγματι ο ΕΣ είχε αποθηκεύσει κάνες για τα Bofors των 40mm συνολικής αξίας 14 εκ $ τα οποία καθώς είχαν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και είχαν παραμείνει ξεχασμένα σε αποθήκη στρατιωτικού υλικού μαζί με σημαντική ποσότητα πυρομαχικών.
Υπενθυμίζεται ότι τα αεροσκάφη ανήκουν διοικητικά στην USAF και επιχειρησιακά στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM). Προορίζονται αποκλεισιτκά για υποστήριξη Ειδικών Δυνάμεων σε νυχτερινές επιχειρήσεις αλλά και σε χερσαίες μονάδες με καθήκοντα υποστήριξης στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στη σημερινή τους μορφή τα AC-130H gunship (με παρατσούκλι Spooky) είναι τετρακινητήρια α/φη βάρους 69 ton, οπλισμένα αρχικά με 2 πυροβόλα Gatling των 20mm, a ένα πυροβόλο των 40mm και ένα πυροβόλο των 105mm howitzer.
Με χρόνο περιπολίας 6 ωρών και ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού μπορούν να πετάνε πάνω από το πεδίο της μάχης στο σκοτάδι και με συστήματα νυχτερινής σκόπευσης παρέχουν τρομακτικό όγκο πυρός εναντίον εχθρικών δυνάμεων σε αποστολές αεροπορικής υποστήριξης.
Το AC-130H είναι αποτέλεσμα εξέλιξης 40 ετών από την εποχή του Βιετνάμ όπου πρωτοεμφανίστηκε μέχρι τη σημερινή μορφή που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα υποστηρίξεως. Χρησιμοποιείται εντατικά σε αποστολές υποστήριξης Ειρικών Δυνάμεων στο πλαίσιο του Πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας που διεξάγουν οι ΗΠΑ σε ολόκληρο το κόσμο.
Η ανακάλυψη αυτή στην Ελλάδα θα επιτρέψει την παραμονή σε υπηρεσία των πυροβόλων Bofors στα AC-130U της AFSOC, χάρις τη πολύτιμη συνδρομή του ΕΣ που αποδέσμευσε τα ανταλλακτικά και τις κάνες που ζητήθηκαν.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επηρεάζονταν η επιχειρησιακή τους ικανότητα αλλά και η διαθεσιμότητα του στόλου με σημαντικές συνέπειες για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων μέχρι να βρεθεί ικανός αντικαταστάτης με σημαντικό κόστος.
Ελπίζουμε οτι η ενέργεια αυτή δεν θα ξεχαστεί και θα είναι ανταποδοτική καθώς και οι ελληνικές ΕΔ έχουν μεγάλες ανάγκες σε κρίσιμο υλικό και ανταλλακτικά που θα ήταν πολύτιμο αν μπορούσαν να χορηγηθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών από αμερικανικής πλευράς.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top