Πετσοκόβουν και πάλι τις επικουρικές συντάξεις για να βγάλουν τα κουκκιά τα τζιμάνια της κυβέρνησης… Οι νέες μειώσεις θα υπερβούν και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις και θα φανεί στις τσέπες των συνταξιούχων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους με την ένταξη της πλειονότητας των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Η νέα πραγματικότητα, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί τη ριζική ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς το κράτος πλέον δεν θα καλύπτει ενδεχόμενα ελλείμματα του ταμείου, όπως γινόταν έως σήμερα, αλλά θα προχωρά αυτόματα στη μείωση συντάξεων. Μάλιστα, οι παρεμβάσεις θα μπορούν να γίνουν ακόμη και ανά τρίμηνο, ανάλογα με την αποδοτικότητα της διαχείρισης των κεφαλαίων του, πέραν του όγκου των εισφορών.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εμφανίζεται αποφασισμένος έως το τέλος Ιανουαρίου να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καθοριστούν ποια ταμεία θα ενταχθούν τελικά στο ΕΤΕΑ και ποια θα έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε επαγγελματικά. Με τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό, αυτόματα τίθεται εκτός του «μανδύα» της κοινωνικής ασφάλισης και κατά συνέπεια διακόπτεται κάθε κρατική χρηματοδότηση, καθώς μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλάζει δομικά ο δεύτερος πυλώνας της κοινωνικής ασφάλισης, αφού πλέον το σύστημα των επικουρικών συντάξεων μεταλλάσσεται από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Πρόκειται για μια από τις επιτακτικότερες απαιτήσεις της τρόικας, αφού πλέον οι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα διατηρούν ατομικούς λογαριασμούς και θα λαμβάνουν συντάξεις ίσες με τις εισφορές που κατέβαλαν.
Υποχρεωτικά
Το νέο υπερ-ταμείο επικουρικής ασφάλισης έως το τέλος του 2012 κάλυπτε 1.000.000 συνταξιούχους και 2.500.000 ασφαλισμένους, καθώς σε αυτό είχε ενταχθεί μόνο το ΕΤΕΑΜ, δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ, και το ΤΑΥΤΕΚΩ, που αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – πρώην ΔΕΚΟ.
Ωστόσο, με εγκύκλιο από 1.1.2013 στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), οι τομείς του ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ, αλλά και το ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων, με αποτέλεσμα πλέον να καλύπτει 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Τον «δρόμο» για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα πάρουν υποχρεωτικά όμως όσοι από τους υπόλοιπους φορείς δεν μπορέσουν να αποδείξουν την οικονομική τους βιωσιμότητα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αυτήν τη στιγμή επεξεργάζονται τις αιτήσεις 7 φορέων που έχουν εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες για να εξαιρεθούν από το ΕΤΕΑ. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. Ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει να επισπευστούν οι διαδικασίες από τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ώστε να έχει βγει οριστική απόφαση για την ένταξή τους ή όχι στο ΕΤΕΑ πριν από την 28η Φεβρουαρίου που προβλέπει ο νόμος.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου