Η πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank περί πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας 427 δισ. ευρώ, με υπολογιζόμενο καθαρό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο 214 δισ. ευρώ ή 107% του ΑΕΠ, κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «προπαγανδιστική» (;), καθότι δεν βασίζεται σε κάποια τεκμηριωμένη έρευνα. Μάλιστα, η ακρίβεια των ποσοτήτων των υδρογονανθράκων και της αξίας τους, που δημοσιεύονται στην εν λόγω έκθεση, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.
Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των ευρημάτων από τη γεώτρηση στο κυπριακό «οικόπεδο 12» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κοίτασμα αποτελείται από δύο διαδοχικούς ταμιευτήρες, με τον πρώτο να περιέχει 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και το δεύτερο 1,7 τρισεκατομμύρια. Δηλαδή, το περιεχόμενο του κοιτάσματος υπολογίσθηκε στα 5,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν αρκετά αισιόδοξη και έκανε λόγο για 3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια.
Επομένως, ποιος ο λόγος της δημοσίευσης της συγκεκριμένης έκθεσης της Deutsche Bank και μάλιστα με τόσο ακριβή στοιχεία, πριν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης;
Θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηριχθεί ότι η έκθεση της Deutsche Bank αποσκοπούσε:
Πρώτον, στη δημιουργία κλίματος ευφορίας και αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των επερχόμενων μέτρων και συνεπώς να αυξηθεί η πιθανότητα επιβίωσης της ελληνικής τρικομματικής κυβέρνησης.
Δεύτερον, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να πεισθεί ο Γερμανός φορολογούμενος για την ορθότητα της πολιτικής Μέρκελ και ότι η «κοστοβόρα» ελληνική διάσωση διαθέτει αντίκρισμα.
Τρίτον, να πεισθούν οι υπόλοιποι εταίροι της Ευρωζώνης ότι τα κεφάλαια που διαθέτουν για τη διάσωση της Ελλάδας είναι εγγυημένα.
Καθόλου απίθανο η ελληνική κυβέρνηση να ήταν ενήμερη ή ακόμη και να είχε συναινέσει στη δημοσίευση της έκθεσης της Deutsche Bank.
Βασίλης Γιαννακόπουλος
πηγή
Δημοσίευση σχολίου