GuidePedia

0


Για την αξιοποίηση των πληροφοριών που απέσπασε από την πρεσβεία των ΗΠΑ μίλησε για πρώτη φορά ο Σταύρος Λάλας (Steve Lalas) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά από τη Χρυσούπολη όπου ζει σήμερα μαζί με την οικογένειά του, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να έχει μετανιώσει για τίποτα. «Με έγγραφα δικά μου για τα Σκόπια πήγε στην Ευρώπη το 1992 o Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών. Εκμεταλλεύτηκε τα έγγραφα που είχα δώσει τότε στην ΕΥΠ με άψογο τρόπο. Ήταν πολύ σοβαρά αυτά που έλεγαν και έκανε σωστή δουλειά. Ήξερε για μένα και ήξερα για αυτόν. Εγώ τότε υπηρετούσα στην Αμερικάνικη πρεσβεία». Ο Σταύρος Λάλας που χαρακτηρίστηκε από τον πρώην διοικητή της CIA James Woosley ως «especially damaging Greek-American spy» ζητά τη σκλήρυνση της θεσης της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως «τα Σκόπια λένε ψέματα. Πάνε να κλέψουνε μια ταυτότητα. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Εμείς έπρεπε να ήμασταν πιο σκληροί. Ο Καραμανλής έκανε καλά με το βέτο».  Για τα γεωστρατηγικά παιχνίδια στην περιοχή μας λέει κάτι πολύ απλό: «Οι Έλληνες δεν πρέπει να διαιρούνται. Εκεί είναι το μυστικό. Πρέπει να δούμε την ιστορία και να μάθουμε από τα λάθη μας. Όσον αφορά τους ξένους, θέλουμε παντού φίλους. Χρειάζεται διπλωματία για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα μας. Εξάλλου οι σχέσεις μεταξύ των χωρών αλλάζουν συνεχώς και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση. Στην περιοχή μας έχουν όλοι συμφέροντα. Να το ξέρετε αυτό…».
Ο Σταύρος Λάλας που καταδικάστηκε και έμεινε 13 χρόνια σε αμερικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας  λόγω της εγκληματικών χειρισμών της τότε ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζει πως «ο Σαμαράς είναι παλληκάρι. Με προστάτεψε και με κάλυψε το 1992. Δεν έδωσε το όνομα μου. Το τι έγινε στην κυβέρνηση τότε δεν το ξέρω. Αργότερα όταν ήμουν φυλακή, ενδιαφέρθηκε, με στήριξε όσο γινόταν καθώς δεν ήμουν Έλληνας πολίτης. Ο Σαμαράς έδειξε ενδιαφέρον για την οικογένεια μου, που ήταν πολύ σημαντικό για μένα».
Με εντυπωσιακό βιογραφικό και εξέχουσες πράξεις στα αζήτητα…
Ο Σταύρος Λάλας πολέμησε με το βαθμό του λοχία στο Βιετνάμ, τη Καμπότζη και το Λάος και ακολούθως αποσπάσθηκε στη CIA. Το 1977 στρατολογήθηκε από την τότε Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) ενώ υπηρετούσε στην υπηρεσία επικοινωνιών στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, παρέχοντας πληροφορίες για τις Τουρκικές Ενόπλες Δυνάμεις. Αργότερα μετατάχθηκε στο State Department, με την ιδιότητα του χειριστή των κέντρων επικοινωνιών στις πρεσβείες Βελιγραδίου (1983-85) και Κωνσταντινούπολης (1985-89), απ’ όπου συνέχισε να διοχετεύει απόρρητες πληροφορίες στην ΕΥΠ, αφού από τα χέρια του περνούσαν όλα τα σημαντικά έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών πληροφοριών. Tο Δεκέμβριο του 1990 μετατέθηκε στη Μονάδα Επικοινωνίας και Προγραμμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Συνέχισε να παραδίδει απόρρητα σήματα και πληροφορίες στην ΕΥΠ αλλά ο επιπόλαιος χειρισμός των πληροφοριών από κυβερνητικά στελέχη οδήγησαν το Φεβρουάριο του 1993 στην αποκάλυψη της δράσης του.
Στην 16ετή αυτή μυστική δράση του παρέδωσε στις ελληνικές αρχές πάνω από 700 διαβαθμισμένα έγγραφα και αναφορές με πληροφορίες των ΗΠΑ για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, πολιτικές αναλύσεις, τηλεγραφήματα από και προς τις ΗΠΑ και διπλωματικές εκτιμήσεις για το ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Ο Σταύρος Λάλας εξομολογείται πως είχε προτάσεις για να πολιτευτεί «από 2-3 κόμματα αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι στρατιώτης. Μπορώ να βοηθήσω την πατρίδα από άλλους κλάδους. Σε στρατιωτικά θέματα» και εκφράζει το παράπονο ότι δεν εκλήθη ποτέ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έστω με αδικαιολόγητη καθυστέρηση ετών, η Πολιτεία οφείλει :
1. να απονείμει στο Σταύρο Λάλα το προβλεπόμενο Τάγμα Αριστείας και
2. να τον αξιοποιήσει ως ειδικό σύμβουλο, ενδεικτικά για θέματα ασφάλειας επικοινωνιών/πληροφοριών σε υπηρεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών ή Δημόσιας Τάξης στη βόρειο Ελλάδα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top