O ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ και οι κατηγορίες για αφελληνισμό του εθνικού πλούτου
Ένας υπόγειος πόλεμος, με πολιτικά και κυρίως οικονομικά κίνητρα και με τη συμμετοχή της εγχώριας διαπλοκής, των ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων και των εδώ «πρόθυμων» να συνδράμουν στην αρπαγή του εθνικού πλούτου, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης αυτής, η οποία δεν έχει πάρει ακόμη χαρακτηριστικά ανοικτού πολέμου, αλλά γίνεται πίσω από τις κουρτίνες, βρίσκεται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Φωνές εντός κι εκτός της κυβέρνησης εκφράζουν πολύ σοβαρά παράπονα και κάνουν εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο, τη δράση και τους στόχους του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του περίφημου ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει στην κεφαλή του τρεις ισχυρούς άνδρες. Ο ένας είναι πρώην μάνατζερ και πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ο δεύτερος είναι ο κ. Γ. Εμίρης, επί χρόνια στην Alpha Bank και ο τρίτος, ο παντός καιρού και κυβερνήσεων κ. Α. Ταπραντζής που επί χρόνια ήταν στο τιμόνι του Ταχυδρομείου.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι οποίες σημειωτέον έχουν φτάσει και στα αυτιά του ίδιου του πρωθυπουργού, το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό (από την εποχή που επικεφαλής ήταν ο κ. Κ. Μητρόπουλος) ως κράτος εν κράτει. Οι καταγγελίες έχουν να κάνουν με δύο κυρίως σημεία: Αφενός ότι θέλει το ΤΑΙΠΕΔ να πάρει όλη την περιουσία της Ελλάδας υπό τον έλεγχό του έτσι ώστε να λειτουργεί σαν μια υπερκυβέρνηση που θα αποφασίζει τι θα πουληθεί και σε ποιους.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει φτιάξει ένα δίκτυο με πρόθυμους δημοσιογράφους οι οποίοι γράφουν μόνο όσα το ΤΑΙΠΕΔ «περνά» ενώ αντίθετα, αποκρύβονται ορισμένα πολύ σημαντικά γεγονότα. Τα παραδείγματα που καταγγέλλονται για το ρόλο του Ταμείου είναι αρκετά και στο antinews είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν υποκύπτουν στις πιέσεις τους ΤΑΙΠΕΔ κι ετοιμάζονται να βγάλουν στη φόρα συγκλονιστικά στοιχεία. Τα οποία αν φτάσουν στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά είναι σίγουρο ότι θα πέσουν κεφάλια.
Το πρώτο «φάουλ» που χρεώνουν στους επικεφαλής του Ταμείου είναι ο πρώτος (και μοναδικός μέχρι σήμερα) διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε και αφορά το IBC το οποίο δόθηκε για 90 χρόνια στην εταιρεία Lamda του ομίλου Λάτση. Κάποιοι κάνουν λόγο για σκάνδαλο καθώς για την παραχώρηση ενός ακινήτου το οποίο είναι φιλέτο και ήδη λειτουργεί με επιτυχία το εμπορικό κέντρο Golden Hall δόθηκαν μόλις 81 εκατ. ευρώ κι αυτά σε δόσεις. Αντίθετα, κάθε χρόνο η εταιρεία που το απέκτησε πλήρωνε περί τα 8 εκατ. ευρώ για νοίκι, δηλαδή υπό κανονικές συνθήκες θα έδινε στο κράτος 720 εκατ. ευρώ ενώ με 81 εκατ. καθάρισε. Πήρε μάλιστα ως «προίκα» άλλα 15.000 τ.μ. πίσω από το Golden Hall στο οποίο θα φτιάξει κι άλλα καταστήματα και Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ιδιωτικοποίηση έγινε και κάποιοι από το Ταμείο είπαν ότι έπρεπε να γίνει ώστε να δώσουμε στους ξένους το σύνθημα ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα.
Δεύτερο παράδειγμα «προβληματισμού», για να μην το πούμε αλλιώς, είναι η εμμονή του ΤΑΙΠΕΔ να μη συσταθεί εταιρεία για την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Αττικής καθώς και του φαληρικού όρμου. Τη σύσταση εταιρείας ήθελε το υπουργείο Ανάπτυξης, όμως, μετά από «εντολή» του ΤΑΙΠΕΔ αυτές θα λειτουργούν υπό το Ταμείο προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στους υπουργούς που είδαν ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με μεγαλύτερη ισχύ από εκείνους.
Το τρίτο παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας αφορά στο Ελληνικό και το πώς αυτό θα πουληθεί σε ιδιώτες ώστε στη μισή έκτασή του να γίνει πάρκο και στην υπόλοιπη κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κ.λπ. Πριν λίγες εβδομάδες το ΤΑΙΠΕΔ «αποφάσισε» ότι πρέπει να πουληθεί το 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» η οποία έφτιαξε το master plan για την έκταση. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο δε θα έχει κανένα δικαίωμα επί του ακινήτου ώστε στο μέλλον να κερδίσει περισσότερα από το τίμημα που θα δώσει ο ανάδοχος.
Υπάρχει μόνο μια αόριστη πρόβλεψη για έσοδα αμφιβόλου προέλευσης. Ουσιαστικά ο ιδιώτης, ξένος πιθανότατα με τους υπεργολάβους εν Ελλάδι, θα αποκτήσει το Ελληνικό, θα το κάνει ότι, θέλει με το δημόσιο να αποποιείται για 90 χρόνια την ιδιοκτησία στο μεγαλύτερο και καλύτερο φιλέτο της Ευρώπης. Κάποιες… αιρετικές φωνές, μάλιστα, λένε ότι ο διαγωνισμός που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 μπορεί να μην αποφέρει πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ποσό εξωφρενικά χαμηλό –αν επιβεβαιωθεί- για μια τέτοια έκταση. Αν μάλιστα τα 6.000 στρέμματα μπορούσαν να κοπούν σε οικόπεδα και να πουληθούν θα μπορούσαν (αφαιρετικά πάντα) να εισπραχθούν πάνω από 2-3 δις ευρώ.
Κάποιοι γνωρίζοντες τα πράγματα για το Ελληνικό, προειδοποιούν ότι γίνονται πολύ «περίεργοι» χειρισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ και αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο.
Οι… έξωθεν πιέσεις
Επιχειρηματικοί κύκλοι εντός της Ελλάδας ή για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους τα παλιά επιχειρηματικά τζάκια που αποκαλούνται και «διαπλεκόμενοι», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αφελληνισμό σημαντικής εθνικής περιουσίας, κυρίως στο τομέα της ενέργειας και των ακινήτων. Δεν ξέρουμε αν πράγματι έχουν δίκιο ή αν βλέπουν ότι οι ξένοι δανειστές επιδιώκουν να διαλύσουν την ελληνική ελίτ και να την αντικαταστήσουν με τους δικούς τους, νέους επιχειρηματίες που θα αναλάβουν την ανασυγκρότηση της χώρας.
Εν πάση περιπτώσει, η ελληνική επιχειρηματική ελίτ βλέπει ότι κάποιοι στο εξωτερικό προσπαθούν να την κατασυκοφαντήσουν ώστε να αρπάξουν τα φιλέτα των αποκρατικοποιήσεων και βάζουν το ΤΑΙΠΕΔ ως πολιορκητικό κριό.
Δεν ξέρουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο κι αν τα λεφτά που παίζονται πίσω από κάθε πώληση περιουσιακού στοιχείου είναι περισσότερο και ισχυρότερα από το εθνικό συμφέρον. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα δε θα είναι όπως παλιά και το μοίρασμα της πίτας που ήδη συμβαίνει πρέπει να γίνει με όρους, με κανόνες που θα προάγουν το συμφέρον του κάθε Έλληνα πολίτη.
Γι’ αυτό από την αρχή τονίσαμε ότι έχουν περιέλθει, και θα περιέλθουν σύντομα, στοιχεία στα χέρια του πρωθυπουργού και άλλων υπευθύνων. Θα επανέλθουμε γιατί αν υπάρχουν «βρόμικα» παιχνίδια, κάποιοι θα μας βρουν μπροστά τους.
Έχουν γνώση οι φύλακες.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου